- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Oamenii de afaceri \”se muta\” in week-end-urile de vara pe litoral

07 Jun, 08:00 • cristina.mihai
Hotelurile de pe litoralul romanesc vor inregistra in sezonul de varf un grad de ocupare de 100% la sfarsit de saptamana, cu minim 10 puncte procentuale peste gradul de ocupare din timpul saptamanii, ca urmare a ponderii tot mai mari a "turistilor de week-end", au spus reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Oamenii de afaceri \se muta\ in week-end-urile de vara pe litoral

Cine sunt turistii de week-end? Persoanele foarte active, care au o afacere sau un loc de munca care nu le permite sa fie plecati mai multe saptamani si atunci pleaca cateva zile in vacanta, a spus Mircea Vladu, vice-presedintele ANAT si directorul agentiei Prestige Tours.

El a explicat ca in lunile de vara destinatia preferata a acestor turisti este litoralul romanesc, in timp ce in restul anului prefera destinatiile externe, unde pot ajunge cu zboruri directe.

In cazul turismului de week-end pe litoral, se inregistreaza o tendinta de crestere, favorizata atat de vremea buna cat si de promovarea turismului estival in perioada de extrasezon. In plus, intervine si dorinta si in acelasi timp necesitatea de relaxare dupa o saptamana aglomerata, au declarat reprezentantii Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului pe Litoral (APDTL).

„Hotelurile de pe litoralul romanesc sunt in plin sezon ocupate complet de vineri pana luni, iar in restul saptamanii gradul de ocupare scade seminificativ, uneori ajungand si la 50%”, a precizat Mircea Vladu, vice-presedintele ANAT si directorul agentiei de turism Prestige Tours.

„Turismul de week-end pe litoralul romanesc este o tendinta care s-a dezvoltat in ultimii 3-4 ani”, a mai spus Vladu.

Gradul de ocupare de pe litoral creste o data cu apropierea varfului de sezon, sejururile incepand de la sfarsitul lunii mai.

Potrivit lui Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, gradul mediu de ocupare pe litoral este in sezon de circa 90%

„Sunt unele hoteluri care pastreaza special locuri libere pentru turistii care vin in week-end-uri”, a spus Vasilescu, adaugand ca debutul sezonului face dificil de estimat care este ponderea turistilor de week-end pe litoral.

Turismul de week-end la munte

„In general nu se aleg destinatiile montane, in lunile de vara preferandu-se litoralul”, spune Vladu.

Totusi, sfarsitul de saptamana aduce un grad de ocupare de 65-70% hotelurilor din zone montane, fata de 45-50% in timpul saptamanii, a specificat Vasilescu.

La munte, in aceasta perioada, pe langa sejururi au loc diferite tabere scolare, a adaugat Vasilescu, care a precizat ca in cazul acestor zone este mai pregnant turismul de week-end.