- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Piata hoteliera europeana da semne de revigorare, Romania e „din alt film”

29 Mar, 00:01 • cristina.mihai
Toate regiunile europene au raportat in februarie cresteri ale gradelor de ocupare si ale incasarilor per camera, potrivit unui studiu al STR Global. Romania nu se inscrie in trend.
Piata hoteliera europeana da semne de revigorare, Romania e din alt film

„Bucurestiul nu simte revigorarea, gradele de ocupare medii sunt la fel ca in 2010 si multe din hoteluri se afla la limita posibilitatii de operare”, a spus Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). El a adaugat ca „nimeni nu si-a permis umble la tarife pentru ca nu a crescut gradul de ocupare”.

Media europeana arata ca lucrurile incep usor sa se imbunatateasca. Potrivit raportului STR Global, una dintre pietele care a inregistrat cele mai mari cresteri ale veniturilor per camera disponibila este Estonia, a carei capitala, Tallinn, este Orasul European al Culturii in 2011. Aici veniturile per camera disponibila au urcat cu 37,2% in februarie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Atena a inregistrat in februarie cea mai mare majorare a gradului de ocupare, de 15,6% pana la 56,7%.

Cele mai mari cresteri de tarife in acest inceput de an au fost in Geneva, unde preturile s-au majorat cu aproape 30% pana la o medie de 242 euro pe noapte, Dusseldorf unde hotelierii au majorat cu circa 24% tarifele. In Istanbul tarifele au crescut cu 20,6% pana la peste 133 euro pe noapte, iar in Zurich s-au inregistrat crestere de peste 20%.

Desi toate regiunile continentului au inregistrat cresteri, exista si unele destinatii cu scaderi. Astfel in Malmo, Suedia, gradul de ocupare al hotelurilor a coborat in februarie cu 12,9% fata de februarie 2010, iar in Salzburg, Austria, cu 11,9%.

Cea mai mare scadere a tarifelor a fost inregistrata in Koln (Germania), unde preturile s-au depreciat cu 14%, pana la 93 euro. Potrivit STR Global, aceasta a fost singura scadere de doua cifre.

Gradul de ocupare mediu al hotelurilor din Europa a crescut in februarie cu un punct procentual fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 57,5%. In Europa de Est, gradul mediu de ocupare a fost de 44,6%, in usoara crestere fata de aceeasi perioada din 2010, cand acesta se situa la 42,9%.

Tariful mediu per camera ocupata a fost in februarie 2011 de 98 euro la nivel european, in crestere fata de nivelul de 93 euro, inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. Pe Europa de Est, tariful mediu al hotelurilor se situa la 90 euro, in crestere fata de media de 85 euro inregistrata in februarie 2010.

Peste 122.000 de camere de hotel in constructie. Rusia in topul pietelor

Potrivit unui alt raport al STR Global, pe piata europeana sunt in constructie 734 de hoteluri, care totalizeaza peste 122.000 de camere.

Cele mai mari cresteri ale stocului de camere de hotel sunt asteptate in Rusia, Azerbaijan si Kazakstan.

In Azerbaijan stocul va creste cu peste 41%, in constructie fiind aproape 1.200 de camere de hotel. In Rusia sunt in constructie peste 14.800 de camere, ceea ce ar reprezenta o crestere de peste 19% a stocului, iar in Kazakstan se asteapta o crestere de aproape 14% a stocului, fiind in constructie 684 de camere de hotel.

In Marea Britanie sunt in constructie aproape 37.000 de camere (crestere de 7,7%), iar in Polonia peste 2.600, ceea ce ar insemna un plus de 5,3% la stoc.