- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Prea saraci ca sa mergem in vacante ieftine? Hotelurile de 5 stele sunt pline, la 2 si 3 stele bate vantul

06 Jul, 00:05 • cristina.mihai
Perioada varfului de sezon de pe litoral, 15 iulie-15 august, ar putea sa aduca o premiera in strategia hotelurilor de 2 si 3 stele. Acest an ar putea fi primul in care ele sunt obligate sa scada tarifele in sezon, in loc sa le creasca. Motivul? Scaderea numarului de turisti in acest an pe litoral, care a ajuns pana la 30%. In schimb, in mod paradoxal, hotelurile de 5 stele sunt pline.
Prea saraci ca sa mergem in vacante ieftine? Hotelurile de 5 stele sunt pline, la 2 si 3 stele bate vantul

„Numarul turistilor a scazut cu 15-20% in acest sezon, ajungand chiar la 30% in unele perioade, ca urmare a examenelor nationale, inundatiilor si crizei. In urmatoarea perioada vor veni pe litoral cei care si-au cumparat pachete turistice prin early-booking, insa scaderea puterii de cumparare va afecta cu siguranta cererea din partea celor care inca nu si-au achizitionat vacante”, spune Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Martin adauga ca daca in urmatoarele saptamani nu se va simti o revigorare a cererii, cel mai probabil hotelierii vor fi nevoiti sa mai reduca tarifele.

„Turistii care merg la 2-3 stele sunt clar afectati de situatia economica. Daca la 4-5 stele nu sunt scaderi mari, la 2 si 3 stele cererea este mult diminuata. Spre exemplu, majoritatea turistilor merg in Mamaia, in timp ce in finalul de saptamana trecut sudul litoralului a fost aproape gol”, adauga Martin.

Numarul turistilor pe litoral a scazut cu 24% in weekend-ul 3-4 iulie, fata de acelasi interval al anului trecut.

Daca la 2 si 3 stele rata de ocupare este mult redusa fata de anii trecuti, la 4 si 5 stele criza se simte mai putin.

„Cererea este foarte buna. La final de saptamana avem un grad de ocupare de 100%, iar in timpul saptamanii oscileaza intre 65 si 75%”, spune Mihai Luchian, directorul de marketing al hotelului Vega din Mamaia, clasificat la 5 stele.

Anul acesta, reprezentantii hotelului au scazut tarifele cu circa 10%, fata de anul trecut, insa tarifele sunt cu circa 80% mai mari in varf de sezon fata de iunie. „Avem si servicii in plus fata de luna iunie, spre exemplu acum nu mai oferim doar cazare si mic dejun, ci demipensiune”, spune Luchian.

O noapte de cazare la unul dintre hotelurile de 5 stele din Mamaia costa circa 100 euro pe persoana pe noapte in camera single si in jur de 60 euro pe noapte in camera dubla in perioada: 20 iulie-20 august, fiind in unele cazuri duble fata de luna iunie, potrivit informatiilor disponibile pe site-urile agentiilor de turism si ale portalurilor turistice.

Tarifele hotelurilor de 5 stele de pe litoralul romanesc sunt similare cu cele ale pachetelor turistice de lux din Grecia sau Turcia.

Spre exemplu, o noapte de cazare intr-un hotel de 5 stele din Turcia costa 106 euro pentru o camera dubla si aproape 160 euro pentru o camera single, la all-inclusive, in timp ce un sejur de 7 zile in insula Corfu la un hotel de 5 stele costa in jur de 750 euro in varf de sezon, cu demipensiune si transport cu avionul.