Turism

Producatorul de bere care risca sa fie „alungat din raiul” litoralului romanesc

17 Jul, 00:06 • traian.badulescu
Un mare producator de bere din Romania starneste nemultumiri in randul unor proprietari de restaurante de pe litoral, care, pe langa ruperea colaborarii, il ameninta cu insolventa. Cum s-a ajuns aici?
Producatorul de bere care risca sa fie alungat din raiul litoralului romanesc

Proprietarii unor restaurante din Constanta
si Mamaia au dat in judecata Bergenbier SA,
solicitand insolventa companiei, potrivit unui dosar inregistrat pe 14 iulie la Tribunalul Bucuresti.

Cristian Grigorescu, reprezentant al
firmei Prosmart Investment, spune ca producatorul de bere are o
datorie catre firma sa veche de mai bine de
doi ani. De asemenea, aceasta se ridica la peste 45.000 de lei, suma suficient de mare pentru ca operatorul restaurantelor sa poata solicita insolventa producatorului de bere.

Firma Prosmart Investment deruleaza operatiuni pe bulevardul Tomis din Constanta, precum si in nordul statiunii Mamaia, toate sub
brand-ul Amster’s, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

Surse apropiate situatiei mentioneaza ca si alti proprietari de localuri din zona sunt nemultumiti de colaborarea cu Bergenbier.

[b]Update vineri, 12:30[/b]

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Bergenbier SA au mentionat ca nu cunosc detaliile acestei actiuni deoarece nu au fost inca citati, insa din evidentele lor nu inregistreaza niciun fel de debite catre aceasta companie.

„Va asiguram insa ca Bergenbier intelege sa isi respecte intotdeauna  obligatiile legale si contractuale, in toate relatiile sale comerciale”, au continuat acestia.

Nordul statiunii Mamaia este cunoscut pentru viata de noapte si preturile de cel putin de doua ori mai mari decat in restul zonelor de pe litoral.

Producatorii de bere precum si de alte bauturi investesc sume semnificative in promovarea prin intermediul umbrelelor sau a altor materiale publicitare la malul marii.

[b]70% din publicitatea estivala, in raiul litoralului[/b]
 
Peste 60% din bauturile fine consumate vara in Romania (vodca,
sampanie si whisky) se beau in 5-6 cluburi din nordul statiunii Mamaia, in
maxim zece weekend-uri, a declarat Petru Berciu, directorul
general al BDG, cel mai mare importator de bauturi alcoolice din tara.
 

El a afirmat ca in industria bauturilor alcoolice din
import, peste 70% din investitiile firmelor in promovarea produselor sunt
concentrate in perioada verii in zona de nord a litoralului, cu precadere in
cluburile din nordul statiunii Mamaia.

O sticla de 0,7 litri de vodca sau whisky superpremium costa
intr-un club intre 400 si 600 de lei, iar pretul unei sticle de sampanie din
aceasta categorie depaseste 400 de lei.

Bergenbier face parte din grupul nord american Molson Coors.
Compania opereaza in prezent o unitate de productie la Ploiesti. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a
stagnat la circa 440,5 milioane lei (99,7 milioane euro), in vreme ce
pierderile s-au redus cu 28%, la 102,3 milioane lei (23,1 milioane euro),
conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice. 

Piata berii din Romania este dominata de patru mari producatori,
SAB Miller – Ursus, Heineken, Molson Coors – Bergenbier si URBB – Carslberg, ce realizeaza impreuna aproximativ 85-90% din totalul vanzarilor. Pe langa
acestia, mai sunt prezenti doi producatori autohtoni, respectiv Romaqua si
European Food.

Citeste si Bergenbier isi majoreaza capitalul social cu 65 mil. euro pentru investitii