- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Protestele din Egipt au lovit puternic turismul romanesc: Agentiile pierd sute de mii de euro

31 Jan, 13:29 • cristina.mihai
Evenimentele din Egipt au aplicat o lovitura grea turismului. Firmele din Romania au urmat directia tur-operatorilor globali si au anulat cursele charter spre Egipt, in contextul protestelor violente de la Cairo si Alexandria.
Protestele din Egipt au lovit puternic turismul romanesc: Agentiile pierd sute de mii de euro

Desi numarul curselor pe ruta Romania-Egipt este redus in aceasta perioada, situatia nu le-a cazut bine reprezentantilor agentiilor de turism.

Tur-operatorul local Tez Tour a anulat cele doua curse charter pe care le opera saptamanal in aceasta perioada. Chiar si companiile care nu operau direct chartere au simtit efectele negative ale situatie din Egipt. Tez Tour opera zboruri charter spre Hurghada si Sharm El-Sheik, destinatii turistice in care nu s-au resimtit efectele conflictelor, iar multi tur-operatori externi nu au anulat vacantele din aceste zone.

Spre exemplu, companiile globale TUI si Thomas Cook si-au mentinut toate vacantele deja programate in zonele Hurghada si Sharm El-Sheik, relateaza Reuters. Thomas Cook a anulat insa toate vacantele din Cairo.

Oficialii Tez Tour au spus pentru DailyBusiness.ro ca au anulat cursele din aceste zone, mai linistite, ca o masura de precautie.

„Am avut vineri mai multe sedinte cu directorul general al companiei pentru a hotara cum gestionam situatia”, au spus oficialii Tez Tour.

„Am luat hotararea dupa ce directorul general ne-a intrebat daca noi am pleca acum cu familia in vacanta in Egipt. Toata lumea a raspuns ‘nu’ si am atunci am hotarat sa anulam toate cursele”, au adaugat acestia.

Prabusirea Internetului si telecomunicatiilor in Cairo a fost un factor hotarator in luarea deciziei.

Potrivit reprezentantilor agentiei, pasagerii au fost „foarte intelegatori” si nu s-au mai urcat in avioanele care urmau sa decoleze sambata, iar acestea au fost trimise goale in Egipt, pentru a recupera turisti romani aflati acolo.
[quote=Reprezentantii Tez Tour]Nu a fost nimeni care sa mai doreasca sa stea in Egipt ori sa tina cu tot dinadinsul sa plece acolo[/quote]
Tez Tour, unul dintre cei mai mari tur-operatori local pe destinatia Egipt, a transportat anul trecut 18.000 de clienti romani in aceasta tara.

Compania le-au propus turistilor sa isi amane vacantele. Legat de returnarea banilor pe bilete, oficialii companiei au spus ca vor rezolva cererile in conformitate cu legislatia in vigoare.

Tez Tour nu a facut estimari legate de pierderile cauzate de anulari, insa avand in vedere ca are doua avioane charter care nu au mai zburat si peste 360 de pasageri care nu au mai plecat in vacanta, pierderile imediate sunt de ordinul sutelor de mii de euro.

Situatia este la fel de dificila si pentru firmele care nu operau direct chartere.

„Noi vindeam chartere, dar nu aparatele inchiriate de noi, ci de alte firme. Totusi, am simtit o scadere a apetitului turistilor. Spre exemplu, aveam o croaziera cu plecare pe 8 februarie si nu am reusit sa strangem grupul necesar plecarii”, a declarat Alin Burcea, seful Paralela 45.

El admite ca situatia din Egipt este o lovitura grea pentru firmele locale, care oricum aveau o perioada mai slaba a vanzarilor, asa ca orice anulare sau client in minus atarna mai greu decat de obicei.

Nu toti turistii sunt insa panicati de situatia actuala din Egipt. Unii au facut rezervari catre aceasta destinatie pentru primavara.

„Noi nu operam chartere in ianuarie, incepem abia din mai si am avut chiar ieri o rezervare”, a spus Cristian Pandel, directorul Christian Tour. Pandel a adaugat ca situatia „nu este una dezirabila”, dar ca imediat ce conflictul din Egipt se va stinge cererea isi va reveni usor.

De aceeasi parere este si Burcea. „Egiptul nu o sa moara niciodata ca destinatie, dupa ce va fi aplanat conflictul isi va reveni si cererea. Intr-o luna lumea uita”, spune directorul Paralela 45.

Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a mentionat ca firmele locale inca nu si-au evaluat pierderile, mai ales ca prioritatea imediata a fost repatrierea turistilor romani aflati in Egipt.

In acest final de saptamana, peste 360 de turisti romani nu au mai plecat in vacanta in Egipt si alti 340 au fost adusi in Romania de catre compania de turism Tez Tour.

Presedinta ANAT spune ca probabil turistii care doreau sa plece in Egipt in aceasta perioada se vor reorienta spre destinatii cum este Creta sau Rhodos.

Saptamana trecuta ,in Egipt au demarat proteste in masa impotriva presedintelui Hosni Mubarak, la putere de 30 de ani. Protestele s-au soldat cu peste 100 de morti.

Zilele de protest au adus pierderi de zeci de milioane de euro economiei Egiptului, in mare parte provenite din turism. Aceasta industrie a generat tarii in 2009 venituri de 10,8 miliarde de dolari.