- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul de business scade, cel de evenimente se dezvolta in Bucuresti

22 Jan, 13:36 • cristina.mihai
Numarul turistilor de afaceri care vin in Capitala este in scadere de la finele lui 2008, in conditiile crizei economice globale, insa turismul de evenimente va continua sa se dezvolte anul acesta, iar pe partea de mini-vacante, s-ar putea inregistra o crestere, au spus, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii ANAT.
Turismul de business scade, cel de evenimente se dezvolta in Bucuresti

Evenimente ca Festivalul George Enescu vor atrage cateva mii de turisti straini in Capitala anul acesta. In acelasi timp, exista posibilitatea ca si segmentul de mini-vacante in oras sa creasca usor, daca pachetele destinate acestui segment vor fi avantajoase, iar destinatia va fi promovata, au aratat reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

In ceea ce priveste segmentul de business, desi se apreciaza ca va scadea anul acesta, inca vor exista congrese sau reuniuni care vor atrage oameni de afaceri in oras.

Anterior, reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) au declarat pentru DailyBusiness.ro ca in acest context, gradul de ocupare al hotelurilor de 4 si 5 stele din Capitala va scadea usor in 2009.

Unii hotelierii au anuntat ca se vor orienta mai mult decat in anii trecuti pe atragerea turistilor la final de saptamana in Bucuresti.

Totusi, reprezentantii ANAT considera ca o promovare pe termen scurt a orasului nu va avea ca efect o crestere foarte mare pe acest segment de turisti, Bucurestiul fiind o destinatie de afaceri mai degraba, decat una de vacanta. Daca totusi Capitala va fi promovata o perioada indelungata, este posibil ca in cativa ani sa vedem o crestere relevanta si pe acest segment.

„In Bucuresti nu exista infrastructura turistica necesara pentru mini-vacante. Capitala este devansata de Sibiu in acest sens”, a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.

Ce vor sa viziteze sau sa faca oamenii de afaceri straini cat timp sunt in Bucuresti?

„In general, turistii straini nu stiu la ce sa se astepte cand vin in Bucuresti. Au fost totusi cativa care au cerut sa vada Palatul Parlamentului, pentru ca au auzit ce este o constructie foarte mare”, a spus, pentru DailyBusiness.ro Dan Penciu, directorul TravelMaker, agentie de turism care organizeaza tururi ale Capitalei pentru oamenii de afaceri strani.

„Unii dintre acestia au dorit sa-si petreaca vreo cateva ore intr-un centru de spa, altii vor sa incerce ceva traditional intr-un restaurant sau bar cu specific romanesc. Invariabil, toti cei care vad Bucurestiul pentru prima oara sunt placut impresionati, atat de arhitectura franceza dominanta la cladirile vechi, cat si de marimea cladirilor din fostul centru civic”, a mai spus Penciu.

El estimeaza ca doar 10% din turistii din Capitala au venit aici cu scopul de a-si petrece vacanta.