- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul de familie: Cand iei copiii in vacanta si cand ii lasi acasa?

24 May, 08:00 • cristina.mihai
Turismul in familie este frecvent pe piata romaneasca in vacanta de vara, insa parintii sunt nevoiti sa aleaga destinatia in functie de varsta copilului, existand chiar si o serie de destinatii in care turistii prefera sa mearga fara copii.
Turismul de familie: Cand iei copiii in vacanta si cand ii lasi acasa?

„In Romania sunt perioade in care turismul in famile este mult mai activ, cea mai importanta fiind vacanta de vara”, a precizat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, adaugand ca este greu de estimat ce procent din romanii care pleaca in strainatate aleg sa-si ia copii cu ei, pentru ca nu sunt statistici clare in acest sens.

Unul dintre motivele pentru care vara este sezonul preferat pentru turismul in familie este faptul ca in aceasta perioada copii nu mai merg la scoala sau gradinita.

„Cand vorbim de turism in familie, ne referim la copii cu varste sub 14-15 ani, pentru ca in general copiii nu mai vor sa plece in vacante cu parintii dupa aceasta varsta”, a explicat Gheorghe Stoian, directorul agentiei de turism Tunisiana.

„In Romania este o traditie sa pleci in vacanta de vara cu copiii”, a explicat Badulescu, iar in ultima perioada numarul celor care isi iau copiii in vacantele in strainatate a crescut, ca urmare a cresterii puterii de cumparare, dar si pentru ca acestia beneficiaza de preturi preferentiale pentru copii.

„Una dintre destinatiile din strainatate preferate pentru turismul in familie este litoralul vara si statiunile de ski iarna”, a spus Mircea Vladu, directorul Prestige Tours, precizand ca circa 15% din turistii care apeleaza la agentia sa pleaca in vacanta in strainatate cu copiii.

Cateva sute de romani isi duc copiii in parcuri de distractii europene

Vladu a precizat insa ca o destinatie importanta pentru turistii care pleaca in vacante cu copiii este si Disneyland-ul de langa Paris, unde agentia a vandut, tot anul trecut, 100 de pachete, iar anul acesta a vandut deja 80 de pachete.

Un pachet cu cazare 2 zile si biletul de intrarea in parcul de distractii porneste de la 150 de euro de persoana.

„Sunt si familii care aleg sa-si duca copiii in parcurile de distractii din Florida”, a precizat Vladu.

Hotelurile all-inclusive, destinatia preferata pentru familiile cu copii sub 7 ani

Totusi, parcurile de distractii nu atrag decat cateva sute de familii anual, destinatiile cu hoteluri all-inclusive fiind mai cautate.

„In general se merge la hoteluri all-inclusive din Turcia si Tunisia, unde sunt destul de multe zboruri charter, dar si multe zone special amenajate pentru copii”, a specificat Badulescu.

„Se aleg asa numitele „family resort-uri”, atunci cand este vorba despre copii mici, de 3-4 ani”, a adaugat Badulescu.

Atunci cand turistii au copii sub 7 ani aleg in general hoteluri all-inclusive dn Turcia si Bulgaria, acestea avand locuri de joaca special amenajate pentru copii, piscine si chiar mini-cluburi. In plus daca parintii vor sa plece singuri intr-o mini excursie optionala sau pur si simplu in oras, toate hotelurile au bone care pot fi angajate pentru o zi, tariful fiind undeva la 40-50 euro pe zi, a explicat Stoian.

Pentru copiii peste 7 ani, parintii aleg destinatii cu multe excursii suplimentare

Atunci cand copiii au peste 7 ani, parintii aleg destinatii care sa permita diferite excursii optionale, iar una dintre acestea este Tunisia.

„Pentru Tunisia sunt 8 chartere anul acesta, 5 din Bucuresti si 3 din Cluj, si se asteapta o crestere a numarului turistilor de 70%, de la 30.000 la 50.000”, a spus Stoian.

Stoian a mai precizat ca 10% dintre turistii care cumpara pachete in strainatate, prin agentia sa, pleaca in vacanta cu copii. Astfel circa 1.000-1.200 de romani vor merge cu copii in vacanta prin Tunisiana, care va avea 12.000 de turisti pe destinatiile de outgoing anul acesta.

In ce vacante nu-si iau turistii romani copii

De obicei atunci cand discutam de destinatii care presupun un zbor de peste 3 ore, turistii romani prefera sa nu-si ia copii cu ei, a spus Vladu, adaugand ca acesta este unul dintre motivele pentru care in insulele exotice parintii calatoresc de obicei singuri.

„De asemenea mai sunt excursiile de shopping si mini-vacantele in orase, unde de obicei parintii nu au timpul necesar pentru a purta de grija copiilor”, a adaugat Vladu.

Ce tarife preferentiale au copii

„Copii sub 2 ani au totul gratuit, iar cei mai mari au reduceri de pana la 40%, a specificat Stoian. Reducerile tarifelor la cazare difera foarte mult de politica fiecarui hotel”, a adaugat Stoian, precizand ca in biletele de avion se plateste pret intreg pentru copiii de peste 2 ani, cei cu varste mai mici avand gratuitate.

De asemenea, pachetele speciale pentru copii ale tur-operatorilor promoveaza tarife preferentiale pentru copii.

„Nu foarte multi turisti romani pleaca cu copii in vacanta, iar noi ne propunem sa schimbam aceasta optica prin tarife preferentiale, spre exemplu 90% din rezervarile din ultima perioada au fost pentru oferta „9 euro” (o oferta cu preturi preferentiale pentru copii – n.r.), a spus Raimondas Useckas, director executiv al tur-operatorului Fly Nova.

„In statele baltice, acolo unde Novatours – grupul din care face parte Fly Nova – este lider de piata, am format echipe de animatori si bone care sunt prezente la diferite hoteluri si care le stau la dispozitie clientilor nostri. Aceste hoteluri sunt promovate in catalogul nostru ca facand parte din „Clubul Hotelurilor de Familie”, a adaugat Useckas.

Tur-operatorul Best Reisen estimeaza ca anul acesta, prin extinderea conceptul „Dino Club” (pachete speciale pentru copii) cu doua noi destinatii, Turcia si Egipt, va realiza o crestere a ponderii clientilor care pleaca insotiti de copii, de la 8% la circa 16% din total.