- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Udrea \”inteapa\” agentiile de turism: estimarile lor nu sunt relevante pentru ca nu iau in calcul evaziunea

24 Sep, 16:53 • cristina.mihai
Ministerul Turismului a contrazis vineri pe un ton critic statisticile agentiilor referitoare la numarul de turisti de pe litoral din acest sezon, spunand intr-un comunicat de presa ca nu s-a inregistrat scadere de 15%, cum au anuntat agentiile, ci crestere de 5%, iar diferenta provine din numararea turistilor evazionisti. Ironia este ca, pe parcursul sezonului estival, ministerul nu a facut niciun demers vizibil pentru a combate turismul "la negru".
Udrea \inteapa\ agentiile de turism: estimarile lor nu sunt relevante pentru ca nu iau in calcul evaziunea

Datele prezentate de Udrea (crestere cu 5% a sosirilor pe litoral in perioada iulie-august) se bazeaza pe statisticile primite de la Inspectoratul Judetean al Politiei Constanta. Ea sugereaza ca aceste date reflecta mai bine numarul real de turisti de pe litoral, in comparatie cu statisticile agentiilor de turism, care se raporteaza doar la numarul de persoane venite oficial, cu pachete turistice.

Mai mult, in comunicatul ministerului se mentioneaza ca „orice estimari ale operatorilor din turism cu referire la circulatia turistica sunt nerelevante„, pentru ca „evaziunea fiscala in turism este estimata in jurul valorii de 40% din volumul activitatii derulate in acest domeniu”.

Replica acida a Elenei Udrea soseste insa intr-un context neplacut pentru autoritati. Desi la capitolul intentii ministerul sta bine, in realitate, in aceasta vara nu a fost vizibila nicio actiune anti-evaziune importanta.

Campania anti-evaziune este deocamdata la stadiul de planuri

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat saptamana trecuta ca va demara la finalul lunii septembrie o campanie de combatere a turismului la negru, atat in cazul unitatilor care nu inregistreaza toti turistii cazati, cat si in cazul celor care cazeaza turisti si nu isi declara activitatea. Controalele ar urma sa demareze in urmatoarea perioada.

Printre modalitatile utilizate pentru a-i prinde pe cei care nu isi declara activitatea se va numara si flagrantul. Singura deficienta a campaniei, asa cum reiese din declaratiile ministrului, este aparitia ei in toamna, cand evazionistii de pe litoral nu mai stau la marginea drumului fluturand chei pentru a atrage turistii.

Potrivit informatiilor aparute anterior in presa, aceasta campanie se va derula timp de 6 luni. Cum pe litoral si in zonele agro-turistice se practica cel mai mult turismul la negru, cel mai probabil sansele de reusita ale acestei prime campanii se vor concentra in zona de agro-turism, litoralul fiind aproape gol in aceasta perioada.

Despre felul in care intentioneaza sa combata evaziunea fiscala, Udrea a anuntat si ca pentru evidentierea numarului exact de turisti care se cazeaza in unitatile de primire turistica din Romania, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va implementa un soft care va colecta, in timp real, asemenea date.

Practic, acest soft are ca obiectiv eliminarea evaziunii in cazul unitatilor de cazare inregistrate. Elena Udrea a declarat, saptamana trecuta, ca va demara un plan de combatere a evaziunii fiscale de pe litoral, incheind si un protocol cu politia si finantele.

Anunturi de acest gen au tot fost facute in anii trecuti de diferiti oficiali ai guvernului, insa pana in prezent nu s-au vazut rezultate concrete.

Oficialii Federatiei Patronatelor din Turism spun ca au mai fost campanii anti-evaziune. „Au impartit flyere, au pus afise, au organizat intalniri cu noi, dar masuri concrete nu s-au luat. Pentru a fi luate masuri concrete este nevoie sa se modifice legislatia, pentru ca in prezent, reprezentantii politiei spun ca nu au cum sa intre in casa peste cineva”, spune Daniel Vasilescu, presedintele asociatiei.

Cat despre campania pe care ministerul o are in plan, Vasilescu spune ca cel mai probabil acum se iau masurile legale necesare pentru o implementare viitoare.