- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Transportatorii ameninta cu proteste ca in Grecia: „Suntem o bomba sociala cu fitil”

10 Mar, 11:59 • Redactia DailyBusiness
Scumpirea carburantilor din ultimul timp poate provoca falimentul multor transportatori, care in disperarea lor ar putea organiza proteste ca in Grecia, potrivit unui comunicat transmis joi de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri (UNTRR).
Transportatorii ameninta cu proteste ca in Grecia: Suntem o bomba sociala cu fitil

„Anul 2010 a marcat cea mai dificila perioada pentru transportatorii rutieri, criza economica profunda, dublata de cresteri ale preturilor la carburanti de 30%”, se arata in comunicatul UNTRR.

Reprezentantii Uniunii au spus ca nu pot accepta ca „firmele de transport sa intre in faliment, iar petrolistii sa inregistreze profituri uriase”.

Ei au mai spus ca anul 2011 a debutat cu 6 scumpiri ale pretului de distributie a carburantului in primele doua luni si „cosmarul se prelungeste”.

Desi pretul titeiului s-a stabilizat in ultimele zile, iar cursul leu/euro si leu/dolar a scazut, totusi, pretul carburantului creste fara nicio justificare, spun reprezentantii UNTRR.

[quote=UNTRR]Transportatorii rutieri in actuala situatie sunt o bomba sociala cu fitil la capatul caruia petrolistii se joaca cu focul[/quote].

Transportatorii se intreaba daca Guvernul Romaniei intelege ce poate sa insemne o asemenea explozie sociala sau ce reprezinta transportul rutier ca ramura economica de baza.

„Petrolistii nu inteleg sau nu vor sa creada ca transportatorii romani in disperarea data de falimentarea firmelor pot copia comportamentul colegilor transportatori din Grecia”, au spus reprezentantii UNTRR.

Ei au adaugat ca desi a atras de mai multe ori atentia cu privire la pretul carburantilor, guvernatorul Bancii Nationale nu este ascultat, iar Guvernul Romaniei trateaza subiectul cu superficialitate fara a gasi solutia.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania atrage atentia asupra tensiunilor acumulate in randul membrilor sai generate de „cresterea nejustificata si repetata a pretului la carburanti si a riscurilor de faliment”.

In aceasta situatie, UNTRR solicita de urgenta interventia Guvernului pentru a gasi solutii de stabilizare a pretului carburantilor care sa dea predictibilitatea necesara intocmirii tarifelor de transport si echilibrarii afacerilor.

„In caz contrar in scurt timp vom asista la falimentarea unui numar mare de firme de transport rutier, cu consecinte sociale si economice greu de evaluat”, au conchis reprezentantii Uniunii.

UNTRR – Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

In septembrie anul trecut, Grecia a fost paralizata de o greva generala a transportatorilor. Soferii de camioane blocasera o autostrada si au incercat sa blocheze alimentarea cu combustibil a benzinariilor.

Acestia erau nemultumiti ca guvernul a decis ca, in urmatorii trei ani, sa creasca treptat numarul licentelor pe care le acorda in acest sector, ceea ce pentru proprietarii de cisterne si camioane inseamna mai multa concureta si chiar faliment.