AUTO

Vara, sezonul inchirierilor de masini. Ce asteptari au companiile din domeniu

22 iunie 2012, ora 00:05, autor(i): Raluca Abrihan 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
masina23-mare.jpg
Afacerile din inchirieri de masini se anunta profitabile in acesta vara, managerii companiilor de rent a car asteptandu-se la cresteri de pana la 30% a numarului de clienti. Vezi cum s-au pregatit ele pentru acest sezon.

"Daca urmarim trendul crescator al ultimelor luni, estimam o crestere de 20% a numarului deá clienti, fata de anul anterior", spun reprezentantii de la Avis.

Alte companii au anuntat cresteri de aproximativ 30%. "Estimam o crestere de minim 30% in aceasta vara, datorata, in principal, afluentei de clienti sositi in Romania atat in interes de busines cat si pentru turism", sustine managerul Sixt Romania, Mariana Gheorghe.

In acelasi timp, oficialii Europcar Romania nu sunt atat de optimisti, ei preconizand o crestere de 12%-15% fata de perioada similara a anului trecut.Potrivit lui Bogdan Hostea, managerulá Europcar Romania, pregatirea sezonului 2012 a inceput in urma cu 6 luni si consta, in primul rand, in reinnoirea in proportie de aproximativ 60% a flotei de masini.

Totodata, oficialii Sixt au mentionat ca vor majora flota de masini la peste 600 de unitati, iar parcul auto al Avis a fost redimensionat pentru sezonul de vara, cresterea flotei fiind de circa 20%.

Directorul executiv al BDT Rent, Razvan Popescu, afirma ca, la fel ca in anii anteriori, se astepta la o crestere cu 30% a incasarilor in lunile de vara raportat la celelalte luni ale anului.

In general, pentru sezonul estival, companiile au estimari variate, asteptand cresteri intre 12% si 40% a vanzarilor si a numarului de clienti.

"In perioada iunie-septembrie gradul de inchiriere se apropie de 100%. Asadar, cresterea pe perioada verii depinde de numarul de masini din parc si de gradul de inchiriere din extra sezon", a spus Marius Stefan, general managerAutonom Rent a Car.

Afacerea de rent a car este puternic sezoniera.Marius Stefan, Autonom

Marius Stefan a subliniat ca, in ultimile 3 luni, Autonom Rent a Car a achizitionat peste 400 de masini. "Am intrat cu peste 1.300 de masini in sezon si estimam o crestere de 40% a cifrei de afaceri lunare in aceasta perioada", a mai spus el.

Cei mai multi clienti sunt straini

Bogdan Hostea a subliniat ca societatile se preocupata de cresterea flotei, ale avand nevoie de masini noi in special pentru a se ridica la standardele clientilor straini, care isi vor aduce in cea mai mare masura aportul pentru cresterile de venituri. "Cel mai probabil 95% din clienti vor fi straini", spune oficialul Europcar.

De aceeasi parere sunt si cei de la Sixt Romania, care afirma ca "numarul clientilor straini este cu mult mai mare decat al celor romani, acesta ajungand la 85-90% din totalul solicitarilor de "rent a car".

Chiar daca nu toti managerii preconizeaza o pondere atat de mare a clientilor straini in comparatie cu cei romani, ei sunt de acord ca majorarea inchirierilor de pe timpul verii li se datoreaza turistilor straini. áDar sa nu-i uitam pe romanii care lucreaza in strainatae si se intorc acasa pe timpul verii, ei sunt de asemenea o pondere considerabila a acestei clientele.
á
"In mare parte clientii nostri sunt romani ce se introc in tara, in vacanta sau pleaca in concediu. Ei cunoscand piata interna si opteaza pentru un raport bun calitate/pret", afirma directorul executiv al BDT Rent, Razvan Popescu.

In ceea ce priveste ponderea inchirierilor pe perioada verii, din totalu anului, directorul BDT spune ca in cele 3 luni de vara se inregistreaza aproximativ 30% din totalul inchirerilor pentru piata de retail dintr-un an.

Cat costa sa inchiriezi o masina si ce modele se cauta

De obicei pretul variaza in functie de durata inchirierii si clasa in care se incadreaza autovehiculul.

"Cele din clasa economica si clasa compacta au cele mai multe solicitari. Dar avem o clientela care ne solicita si vehicule din clasa 4x4", spune managerul Sixt Romania.

Din clasa compacta, marcile cele mai cerute sunt Chevrolet Spark sau Ford Focus. In ceea ce priveste preturile la aceasta clasa ele oscileaza de la 13 euro la 20 de euro pe zi. Insa pretul poate sa creasca si pana la 125 de euro pe zi pentru masinile de lux precum Mercedes E Class sau BMW Seria 5 M5.

Si iubitorii de SUV-uri vor avea din ce alege. Preturile masinilor din clasa 4x4 oscileaza de la 55 de euro pe zi, pentru áToyotaá RAV 4, de exemplu, si poate ajunge ápana la, 260 de euro pe zi pentru un Audi Q7.

Insa, cei cu adevarat pasionati de traseele off-road au posibilatatea de a conduce autovehicule precum Suzuki Samurai, Mitsubishi Pajero ori Nissan Patrol. Companiile care inchireaza astfel de autovehicule ofera instructaj, dar si un treseu prestabilit. Pretul unei astfel de aventuri poate fi de la 200 lei daca te multumesti sa fii doar pasager pana la 500 lei daca vrei sa fii tu soferul pe un traseu accidentat.

Orice masina alegi este bine de stiut ca toate companiile rent a car percep o taxa de garantie. Ea va fi utilizata pentru penalizare, ţn caz de distrugeri, furturi sau pierderi ale documentelor ori ale cheilor autoturismelor. Banii se returneaza la inapoierea atuturismului in buna regula.

Cei care doresc sa inchirieze o masina este bine sa stie ca trebuie sa aiba minim 21 de ani. Soferilor sub 25 de ani li se vor percepe uneori o taxa suplimentara. Apoi, chiar daca, majoritatea tarifelor sunt pentru un numar nelimitat de kilometri, exista si tarife care presupun o limita de kilometri si un cost peste, pentru fiecare kilometru aditional facut peste limita specificata.

Un alt lucru important este ca autoturismele sunt inchiriate de obicei cu rezervorul plin si trebuie alimentate inainte de predare. In caz contrar trebuie sa achitati combustibilul lipsa.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 13:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter