BURSE

Cum poate influenta castigul investitorilor la bursa fenomenul de imbatranire a populatiei

24 august 2014, ora 10:09 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
grafic.jpg
Atunci cand decid sa faca plasamente pe bursa, investitorii trebuie sa tina cont de schimbarile dintr-un anumit sector de activitate. Decizia luata astfel ar putea fi mai inteleapta decat daca se analizeaza fiecare companie in parte dintr-un anumit sector. Este cazul industriei farmaceutice unde profiturile pot fi in crestere, ca urmare a imbatranirii populatiei.

Cand ceva se schimba in ecosistemul unui anumit sector de activitate, pot aparea situatii in care efectul schimbarilor este semnificativ mai mare decat efectul competitiei din interiorul sistemului, spun analistii Tradeville.

Astfel, la acel moment, din punct de vedere investitional este mai importanta identificarea schimbarilor generale sectoriale decat analiza financiara individuala a fiecarei companii in parte.

Aceasta teorie este in momentul de fata perfect aplicabila sectorului de productie al medicamentelor generice. Inventatorul unui medicament nou beneficiaza de o perioada de 12 ani de monopol: doar el poate sa produca si sa vanda medicamentul respectiv.Dupa acei 12 ani, orice alt producator poate sa fabrice si sa vanda, sub o alta denumire, respectivul produs. De exemplu, la farmacie nu cumperi aspirina, ci acid acetilsalicilic.

Cine este cel mai mare cumparator de medicamente? Nu populatia individuala, asa cum te-ai fi asteptat, ci statul este cel mai mare client al companiilor farmaceutice, indiferent ca este Romania sau SUA.

In prezent statul se confrunta cu problema imbatranirii populatiei, iar factura pentru medicamente si pensii creste pe zi ce trece.

Evident ca suplimentarea taxelor este o solutie, insa persoana din postura de autoritate guvernamentala care hotaraste acest lucru isi semneaza practic iesirea din functie in urmatorul ciclu electoral.

Astfel ca se recurge la solutia de limitare a cheltuielilor asumate de stat prin cresterea numarului de medicamente generice acceptate la decontare in detrimentul celorlalte.

Evolutia cifrei de afaceri a acestui sector poate fi foarte bine aproximata daca analizezi la tendinta viitoare a gradului de imbatranire a populatiei, care este in crestere.

Dar din punct de vedere al scalabilitatii, in acest sector se constata o usoara extindere pe orizontala. Producerea de medicamente generice nu presupune costuri de cercetare-dezvoltare, iar piata de distributie este certa si previzibila in viitor.

Daca iti asumi premisele de mai sus, nu mai ramane decat identificarea liderilor de piata din punct de vedere al cifrei de afaceri pe care i-ai putea lua in considerare la construirea unui portofoliu. Principalii jucatori sunt Teva Pharmaceuticals (simbol TEVA), Mylan Inc (MYL), Abbott Laboratories (ABT), iar dintre companiile romanesti care corespunde acestui profil merita atentie Antibiotice Iasi (ATB), conchid analistii Tradeville.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 16:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter