- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

A inceput \”Marea Peticeala\”: Pentru ca statul nu mai da bani, romanii isi izoleaza singuri apartamentele

15 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Una dintre putinele afaceri anti-criza lansate de Guvernul Boc, reabilitarea termica a cladirilor, gandita sa asigure o gura de oxigen sectorului constructiilor, a esuat din lipsa de fonduri. Pentru ca statul nu mai e dispus sa suporte costurile, locatarii s-au apucat sa isi puna singuri panouri termoizolante. Ce-a iesit? In loc de un business de amploare, o mare peticeala, spun specialistii.
A inceput \Marea Peticeala\: Pentru ca statul nu mai da bani, romanii isi izoleaza singuri apartamentele

Reabilitarea termica a cladirilor s-a transformat intr-o afacere tipic romaneasca. In Bucuresti si in alte orase din tara, locatarii si-au lipit singuri panouri izolante de polistiren expandat pe peretii apartamentelor personale. Dincolo de aspectul inestetic, specialistii spun ca aceasta solutie nu rezolva decat in parte problemele de pierdere energetica.

„Efectele sunt limitate daca iti acoperi singur zidurile exterioare ale apartamentului, daca vecinii tai nu fac la fel”, spune expertul Adrian Badila, presedintele Asociatiei ALMA-RO.
[quote=Adrian Badila, presedintele Asociatiei ALMA-RO]Sa iti pui singur panouri de polistiren pe bloc este ca si cum te-ai imbraca cu o geaca groasa, insa ai iesi in plina iarna in pantaloni scurti[/quote]
Cum s-a ajuns la aceasta situatie?

„Firmele de constructii au oprit aproape toate lucrarile (din cadrul programului national de reabilitare – n.r.), pentru ca statul nu si-a platit facturile restante. Astfel, oamenii, cu perspectiva unor facturi uriase la intretinere la iarna, s-au apucat sa isi faca singuri lucrarile, cu materiale luate de la magazinele de profil”, a declarat Badila.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, recunoaste ca programul de reabilitare termica a inghetat din cauza blocajului finantarilor.

„Ministerul are restante in valoare de 14 milioane de euro catre firme, in cadrul programului privind termoizolarea locuintelor, pentru lucrari incepute anul trecut „, a recunoscut Udrea.

„Ei au fost esalonati pana la sfarsitul anului. Din pacate, bugetul in acest moment nu suporta si plata salariilor, a pensiilor, a ajutoarelor sociale si reabilitare termica pe banii statului in acelasi timp, dar ne vom stradui sa gasim acesti bani. Mai avem datorii si la lucrari efectuate la drumuri”, a mai spus Udrea, citata de Mediafax.

Bani aruncati pe Apa Sambetei

Asociatia ALMA-RO a organizat, recent, un simpozion dedicat Programului de Reabilitare Termica a Cladirilor la care au participat specialisti din toate domeniile implicate, de la urbanism, la constructii si altele.

Principala concluzie a fost ca reabilitarea termica s-a facut dupa ureche si ca, chiar daca s-au amplasat panouri izolante pe blocuri, asta nu inseamna ca blocurile consuma mai putina energie.

„La noi nu s-a facut reabilitare termica reala. A fost un fel de spoiala, fara respectarea niciunui standard”, a declarat Adrian Badila.
[quote=Lucian Vasilescu, doctor inginer in domeniul constructiilor]In prezent asistam la Marea Peticeala, nu la un program profesionist de reabilitare termica[/quote]
„Trebuiau reabilitate inclusiv retele de caldura si apa calda, trebuiau izolate subsolul si plafonul blocurilor. La noi s-a mers dupa ochi. Lipim niste panouri, schimbam tamplaria si ii dam blocului o culoare portocalie si gata, am facut reabilitare”, a declarat expertul.

Multe dintre lucrari au fost facute de firme fara nicio experienta in materie.

„S-au acordat contracte pe alte criterii decat cele profesionale. Nu este exclus sa vedem ca multe dintre lucrari se vor degrada foarte repede”, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.

Expertul tehnic Lucian Vasilescu, doctor inginer in domeniul constructiilor, vine sa explice. „Calitatea lucrarilor o vom vedea la iarna, cand ma astept ca multe dintre blocurile asa-zis reabilitate sa cedeze. Mai pe romaneste, sa ne trezim ca se desprind bucati din fatada„.

Posibilitate confirmata si de expertii prezenti la conferinta organizata de ALMA-RO. Printre ei, Tiberiu Andrioaiei, directorul Patronatului Societatilor din Constructii, Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat si Lavinia Andrei, expert energie si schimbari climatice.

Acestia au reclamat, la randul lor, lipsa unor standarde de cost in domeniu si politizarea alocarilor de fonduri.

„Fiecare primar a lucrat de capul lui. Astfel s-a ajuns ca, de exemplu, in orasul Toploveni, reabilitarea termica pentru o camera sa coste 70 euro, in timp ce in Sectorul 2 din Capitala sa se plateasca 120 euro pentru aceeasi suprafata”, a declarat Adrian Badila.

Badila: Guvernul se spala pe maini de problema

Potrivit specialistilor, programul de reabilitare termica are mari sanse sa fie ingropat.

„Ideea Guvernului de a pasa finantarea lucrarilor pe spatele asociatiilor de locatari, care ar urma sa poata lua credite garantate de stat, nu cred ca va functiona”, a declarat expertul Adrian Badila.

„La ce saracie e acum in Romania, sa ii ceri presedintelui asociatiei de locatari sa convinga locatarii sa ia credit pe 5 ani de la CEC sau BCR, chiar si garantat de stat, mi se pare o idee cel putin absurda”, a spus expertul.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, are o propunere de modificare a programului. Mai exact, asociatiile de locatari ar urma sa finanteze lucrarile din credite bancare, garantate de stat si cu o dobanda suventionata.

„Primaria poate suporta pana la 30% din valoarea lucrarilor (restul fiind finantat prin credit – n.r.). Guvernul garanteaza creditul. (…) Oamenii vor sa reabiliteze termic locuintele pentru ca vad avantajele la factura de intretinere, dar din pacate n-au mai fost bani pentru a incepe lucrari noi”, a spus Udrea.

Costurile reabilitarii termice a unui bloc erau suportate pana acum doar in proportie de 20% de catre asociatia de proprietari. Restul este suportat de bugetul de stat (50%) si primarie (30%).
[quote=Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului]In Romania sunt trei milioane de apartamente si daca am lucra cu motoarele turate, cum s-a lucrat anul trecut, tot ne-ar trebui o suta de ani ca sa terminam reabilitarea termica. De aceea eu tot promovez acest nou program[/quote]
Reabilitarea termica, o problema cu valente istorice

Reabilitarea termica a cladirilor reprezinta o problema de zeci de ani in Romania. Potrivit expertilor, multe dintre blocurile construite in Romania ar fi trebuit reabilitate inca din momentul darii in folosinta.

Potrivit unui studiu realizat de Baumax, in prezent doar 10% dintre locuintele din Romania sunt reabilitate termic.

„Din datele noastre, doar 35.000 de apartamente vor fi reabilitate termic pana la sfarsitul anului, desi numarul total de apartamente care trebuie incluse intr-un astfel de program se ridica la 2,5-3 milioane”, a declarat Augustin Russu, directorul general al Baumix.

In prezent, o cladire din Romania consuma aproape dublu fata de o cladire din Uniunea Europeana.

„Spre deosebire de celelalte tari europene, inclusiv cele din jurul nostru, la noi nu s-a facut aproape nimic pentru confortul termic al acestor blocuri. Pe ansamblul cladirilor de locuit din Romania, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda si prepararea hranei este de numai 43% din cantitatea de caldura cosumata”, a declarat expertul Dan Donciu. In Franta, procentul este de 65%, iar in Germania si Suedia de 60%.

„Romania este una dintre tarile europene cu cele mai multe blocuri de locuinte cu grad de izolare termica redus: 83.800 de blocuri cu aproximativ 3 milioane apartamente in care traiesc peste 7 milioane de oameni”, a explicat Donciu.

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Razvan Murgeanu, a estimat ca reabilitarea termica a locuintelor va dura in jur de 20 de ani si va costa 10 miliarde de euro.