- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Arcon Sfantu Gheorghe: Afaceri in scadere cu 11% in 2009

31 Mar, 15:51 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de materiale de constructii Arcon Sfantu Gheorghe a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 86 mil. lei (20 mil. euro), in scadere cu 11% fata de 2008, a anuntat miercuri compania.
Arcon Sfantu Gheorghe: Afaceri in scadere cu 11% in 2009

Arcon este unul dintre cei mai mari producatori de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolatii, iar in ultimii cinci ani a dezvoltat si una dintre cele mai mari capacitati de productie a polistirenului expandat din Romania.

„La nivelul general al business-ului am scazut cu doar 11% fata de anul 2008, aceasta scadere situandu-se sub contractia medie de 24% al sectorului de constructii din Romania. Criza a redus atat pretul de achizitie a materiilor prime, cat si preturile de vanzare ale produselor finite. Din punct de vedere al volumului de vanzari, am avut o usoara scadere la membrane bituminoase si chiar o crestere de 6% la polistiren expandat si termosisteme de fatada”, a precizat Ioan Titeiu, directorul companiei Arcon.

Investitiile realizate pana in prezent in capacitatile de productie pentru membrane si polistiren se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.

Capacitatea maxima a fabricii de membrane Arcon este 20 de milioane de metri patrati pe an, iar fabrica de polistiren expandat poate atinge anual un volum maxim de 500.000 de metri cubi.

„Daca pentru toate proiectele de reabilitare termica anuntate la nivel national am produce polistirenul necesar, linia de la Sfantu Gheorghe ar fi ocupata doar in proportie de 30% din capacitate. Putem fabrica polistiren pentru anveloparea a 5.500 de blocuri de locuinte, in conditiile in care autoritatile au anuntat ca in acest an vor fi termoizolate aproximativ 1.800 de cladiri:, a mentionat Ioan Titeiu.

Compania Arcon a fost implicata in programul de reabilitare termica, luand parte la realizarea primului proiect pilot la nivel national, la Sfantu Gheorghe, pentru un intreg cartier tratat ca ansamblu rezidential unitar.

Arcon a fost infiintata in 1994 la Sfantu Gheorghe, avand la baza capital integral romanesc. In prezent compania are 150 de angajati specializati in sectorul industrial si de constructii.

Dezvoltarea capacitatilor de productie a permis companiei Arcon sa iasa in afara granitelor cu exporturi de membrane bituminoase, acestea atingand o pondere de aproximativ 10 procente din totalul afacerilor pe zona de membrane. Cele mai importante piete accesate pana in prezent sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Danemarca.