- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Avocati: Numarul firmelor nou infintate va scadea cu cel putin 20% in 2010

27 Jul, 10:51 • Redactia DailyBusiness
Procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale s-a complicat, fapt care duce la dublarea timpului de infiintare a unei firme. In acest context, avocatii estimeaza ca numarul firmelor nou infintate va scadea cu cel putin 20% in 2010.
Avocati: Numarul firmelor nou infintate va scadea cu cel putin 20% in 2010

Schimbarea procedurilor se suprapune peste conditiile economice dificile generate de al doilea an consecutiv de criza.

Solutiile pe care le propun avocatii in acest context sunt inregistrarea sediilor in cladiriile de birouri care au posibilitatea recompartimentarii spatiului in functie de necesitati sau stabilirea sediului social la sediul cabinetului avocatului.

„Procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale s-a complicat si in anumite conditii poate duce la blocaje. Noua lege detaliaza procedura de obtinere de la administratia finantelor publice a certificatului care atesta cate sedii sociale sunt situate la acea adresa. Din pacate, ordinul nu stabileste si procedura de radiere a sediilor din baza de date respectiva, motiv pentru care pana la aparitia unei reglementari in acest sens, apartamentele in care s-au inregistrat sedii in conformitate cu noua procedura (sedii care din varii motive vor fi mutate in scurt timp) vor ramane blocate intrucat in baza de date a administratiilor financiare vor figura in continuare ca sedii sociale ale unor firme” explica Simona Olteanu, Managing Partner la Scarlatescu Law Office.

Ca urmare a birocratiei generate de lipsa unor norme legislative, durata demersurilor de inregistrare a unei firme va creste proportional cu durata necesara pentru obtinerea respectivului certificat. Reprezentantii Scarlatescu Law Office estimeaza ca durata de infiintare a unei firme se va dubla in perioada urmatoare.