- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce vrea Irina Schrotter de la Nokia: Rochii de seara in loc de telefoane

04 Oct, 00:01 • razvan.codorean
In loc sa asambleze telefoane mobile, cei aproape 2.000 de angajati de la Nokia Romania ar putea invata, in curand, sa coasa bluze si rochii de seara. Omul de afaceri Irina Schrotter vrea sa discute cu Guvernul si investitorul finlandez un parteneriat prin care toata lumea sa castige.
Ce vrea Irina Schrotter de la Nokia: Rochii de seara in loc de telefoane

Irina Schrotter este unul dintre cei mai cunoscuti designeri vestimentari din Romania. A construit o afacere de cateva milioane de euro, care include fabrici de confectii si magazine in care isi vinde produsele marca proprie.
[url=http://www.irinaschrotter.ro/]Cititi mai multe
detalii aici.[/url]

In ultima vreme a ales sa lucreze foarte mult in lohn. Iar succesul nu a intarziat sa apara. In plina criza, spune ca are atat de multe comenzi incat nu mai face fata. „Ne confruntam cu o avalansa de comenzi din partea clientilor nostri. Avem, practic, un volum dublu de comenzi fata de anul trecut, pentru 2 sezoane si jumatate”, a explicat omul de afaceri.

In momentul in care a auzit ca Nokia vrea sa plece de la Cluj, Schrotter s-a gandit ca ar fi o oportunitate de business. „Situatia de la Jucu reprezinta o oportunitate”, spune omul de afaceri. „Am putea intra in niste hale care sa fie puse la dispozitie de Nokia sau statul roman, am putea aduce tehnologie, am ajuta si la reconversia personalului de acolo”, afirma Schrotter.
[img=2113][/img]

Ea spune ca mare parte din cei 2.000 de angajati care ar urma sa ramana someri s-ar putea califica in meseria de lucrator in confectii. Numai sa vrea acest lucru. „Probabil erau multi asamblori si asta inseamna ca au manevrabilitatea necesara. Astfel ca, daca au bunavointa, pot sa faca si meseria pe care noi le-o oferim”, a declarat creatorul de moda.

Irina Schrotter este dispusa sa investeasca la Jucu numai in baza unui protocol cu autoritatile si proprietarul halelor, Nokia. Avand in vedere situatia internationala, omul de afaceri spune ca are nevoie de garantii si formule care sa imparta riscul intre toate partile implicate.

„Calculele noastre nu ne acopera acest risc (dat de conjunctura internationala – n.r.) si ar necesita o negociere cu Nokia pentru a vedea in ce masura pot suporta ei din aceste probleme pe care noi le ridicam si daca reconversia mainii de lucru de acolo poate fi asigurata de compania Nokia, catre textile”, a explicat aceasta.
[quote=Irina Schrotter]Din pacate, in Romania a devenit rusinos sa muncesti, sa ai o meserie[/quote]
Schrotter spune ca a inaintat deja o scrisoare de intentie Guvernului si ca asteapta reactia autoritatilor. Ea spera sa obtina o serie de facilitati care sa ii permita sa minimizeze riscul, in cazul in care va investi la Cluj.

[b]Romania, o tara fara muncitori?[/b]

Omul de afaceri spune ca Romania traieste un adevarat paradox. Are investitori insa nu are forta de munca specializata. Cel putin in confectii, odata cu disparitia scolilor profesionale, a disparut si forta de munca calificata.

„Avem nevoie de scoli profesionale. Este o decizie catre trebuie luata imediat. Liceele profesionale au fost inchise in 2003 si transformate in scoli de arte si meserii. Si acestea au fost inchise in 2009. Nu mai avem specialisti in meserii de baza, ceea ce este foarte grav”, a declarat Schrotter.

Omul de afaceri spune ca in Romania, exista o lipsa de respect crasa fata de cei care muncesc. „In Germania este o mare mandrie sa fii meserias. Cand un neamt iti spune ca este instalator, tu stii ca e o meserie care lui ii permite sa castige mii de euro pe luna. In Romania, din pacate, lipsa de respect manifestata in societatea romaneasca fata de oamenii care muncesc este deranjanta si daunatoare”, a spus aceasta.

Romania sufera si la capitolul productivitate. „In Romania, cand intri intr-o fabrica la munca, nu ti se ia telefonul sa fie lasat la vestiar, nu exista cartele de acces, timp de lucru bine stabilit. In alte tari, lucrurile acestea se fac. Nu exista ca in cele 8 ore de munca care esti la serviciu sa stai pe Internet, sa vorbesti la telefon etc. Economia nu va creste atata timp cat productia nu va creste”, a mai declarat Schrotter.

[b]Oportunitatile crizei[/b]

Omul de afaceri spune ca lumea trece prin schimbari fundamentale, iar romanii trebuie sa fie constienti de acest lucru. „Aceasta criza are si oportunitati. Se creeaza noi modele de consum, vin noi tehnologii, se creaza viitorul”, spune Schrotter.

Romanii trebuie sa uite de epoca industriala si sa se concentreze spre noile tehnologii.  „Trebuie sa ne conservam ceea ce avem in Romania, sa facem bani pe industriile pe care le avem, inclusiv pe lohn, si sa fim intelepti si inteligenti si sa ne pregatim viitorul”, afirma omul de afaceri.

Irina Schrotter spune ca Romania are sanse mari sa se dezvolte spectaculos in urmatorii ani daca va stimula creativitatea. „Romanii se pricep sa se descurce in orice situatie. Treebuie sa exploatam aceasta bogatie”, a spus aceasta.

Ea considera ca guvernantii trebuie sa anticipeze unde se duce lumea si sa pregateasca Romania pentru viitor prin programe economice care sa stimuleze inovatia, noile tehnologii. „Daca vom continua sa concuram pe nivel industrial cu China si alte tari asiatice, vom pierde din start, pentru ca costurile lor de productie sunt imbatabile”, a mai declarat Irina Schrotter.