- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Companiile si angajatii s-au razgandit in sondaje: Criza ne afecteaza serios

11 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Conditiile din mediul de afaceri romanesc s-au deteriorat puternic in ultimele luni, tot mai multe firme anunta disponibilizari, iar pesimismul si grija pentru ziua de maine afecteaza milioane de romani. Acesta ar fi, in esenta, concluzia ultimelor sondaje de opinie date publicitatii de firmele de specialitate.
Companiile si angajatii s-au razgandit in sondaje: Criza ne afecteaza serios

In toamna anului trecut, romanii erau optimisti si siguri ca vom trece cu bine peste criza economica. Un studiu realizat de compania Nielsen, in noiembrie 2008, indica faptul ca, spre deosebire de cetatenii altor tari, 60% dintre romani estimau ca aceasta criza nu va afecta Romania. Peste 50% dintre ei se declarau multumiti din punct de vedere financiar si erau optimisti ca isi vor pastra joburile in 2009.

La nici jumatate de an distanta, perceptia s-a schimbat cu 180 de grade. Pesimismul a luat locul optimismului debordant, iar persectiva somajului a devenit o problema generala.

[quote=Studiu Unlock]41% dintre romani cred ca Romania este in recesiune[/quote]
O radiografie a sondajelor de opinie realizate in acest inceput de an arata temerile in crestere atat ale oamenilor de afaceri cat si ale angajatilor.

Afacerile din Romania, la cota de inghet

Romania si, in general, tarile est-europene, erau considerate pana acum cateva luni printre cele mai atractive destinatii de investitii din lume. Marile corporatii se inghesuiau sa faca afaceri in aceasta regiune. De la costurile reduse ale utilitatilor, materiilor prime si fortei de munca, la cresterea galopanta a consumului, argumentele erau evidente.

„Vremurile de aur” ale Europei de Est au trecut, spun analistii economici, iar criza a facut ca temerile legate de vulnerabilitatea Est-ului sa se transforme in certitudini, pe fondul adancirii recesiunii.

[quote=Datele Registrului Comertului]Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania a scazut in ianuarie cu 25%[/quote]
Potrivit unui sondaj dat publicitatii marti de Thomson Reuters si compania austriaca de servicii financiare Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), la care au raspuns 400 de companii multinationale, indicele perspectivelor economice, la nivelul Europei Centrale si de Est, s-a deteriorat de la nivelul 31 in perioada mai-iulie, la -1 in august-octombrie si, respectiv, -59 in lunile noiembrie-ianuarie.

Studiul releva practic, „disparitia” investitiilor din regiune. In ceea ce priveste Romania, care, in precedentul sondaj, se afla pe primul loc in regiune la capitolul atractivitate, a ajuns acum pe locul 8 in regiune, devansand numai Rusia, Ungaria si Ucraina.

Dincolo de concluziile sondajelor, datele statistice vorbesc de la sine. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania a scazut in ianuarie cu 25% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 417 milioane de euro.

Care sunt principalele motive ale „hard-landing-ului” romanesc in ochii oamenilor de afaceri straini? Blocarea creditarii, care a redus drastic consumul, anularea contractelor de export si prabusirea sectorului constructiilor.

Disponibilizarile, prima masura anti-criza

Pe fondul scaderii puternice a cererii si blocarii accesului la credit, companiile au fost nevoite sa ia masuri drastice, iar acestea s-au vazut in primul rand in politica de personal, mii de firme disponibilizand o parte din salariati sau reducand salariile acestora.

Numarul somerilor a crescut astfel cu peste 30.000 de persoane in luna februarie, potrivit ANOFM, iar salariul mediu brut s-a depreciat cu 8,3%, la 1.645 lei, dupa ce in anul anterior crescuse cu 25%, a anuntat compania HR Paylogic. „La nivel salarial, ne-am intors cu un an si jumatate inapoi in timp”, a declarat reprezentantul companiei, Cristian Udrescu.

„Oamenii s-au speriat si nu mai pleaca atat de usor din companii. Iar angajatii neperformanti au fost schimbati cu unii care sunt si platiti mai putin”, a declarat reprezentantul Paylogic, intrepretand datele unui studiu privind piata de munca, la care au raspuns 14.000 de angajati din 98 de companii private.

[quote=Studiu Mednet Marketing Research Center si Media XPRIMM]Cel mai mult resimt efectele crizei locuitorii din provincie[/quote]
Potrivit specialistilor, ce e mai rau insa abia urmeaza. Un studiu realizat de compania de recrutare si cercetare a pietei Manpower, dat marti publicitatii, arata ca o cincime dintre companii vor concedia personal in trimestrul II sau nu vor face angajari.

Rezultatele cercetarii, la care au raspuns 72.000 de angajatori din 33 de tari, situeaza Romania printre cele 23 de state unde studiul a avut cele mai slabe rezultate si asta dupa ce, in trimestrul al doilea din 2008 si primele trei luni din 2009, tara noastra avea cele mai optimiste previziuni privind evolutia fortei de munca din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

„Companiile care si-au propus sa recurga la disponibilizari nu vor face reduceri „in masa”, ci au in vedere concedierea personalului mai putin eficient”, a declarat, recent, pentru DailyBusiness.ro, Ruxandra Stoian, partener in cadrul PriwaterhouseCoopers, companie care a realizat, la randul sau, un studiu privind evolutia crizei pe piata fortei de munca.

Principalii vizati vor fi salariatii cu contracte de munca temporare. Pe de alta parte, reducerea bugetelor va insemna o scadere cu 15-20% a valorii beneficiilor acordate angajatilor si o crestere mai lenta a salariilor, arata concluziile studiului PWC, la care au raspuns reprezentantii a 100 de companii.

Romanii, tot mai pesimisti in fata crizei

Blocarea accesului la credite, deprecierea leului, scaderea salariilor si disponibilizarile de personal au dat peste cap optimismul debordant al romanilor.

Daca anul trecut, 60% dintre conationali estimau, potrivit Nielsen, ca aceasta criza nu va lovi Romania, fiind convinsi de faptul ca isi vor pastra locurile de munca si vor avea o situatie financiara buna, acum perceptia s-a schimbat fundamental.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Unlock, numarul persoanelor care cred ca Romania este in recesiune a crescut semnificativ in decursul unei singure luni, de la 30% in decembrie 2008 pana la 41% in luna ianuarie 2009.

Pe acest fond, aproape jumatate dintre romani considera ca situatia lor financiara s-a inrautatit in ultimele luni, anunta firma de cercetare GfK.

Cel mai mult resimt efectele crizei locuitorii din provincie, potrivit unei alte cercetari, realizata de Mednet Marketing Research Center si Media XPRIMM.

Astfel, locuitorii din Braila, Craiova, Constanta, Ploiesti, Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara si Brasov sustin in proportie mai mare – de 35,3% – ca sunt afectati de criza financiara, spre deosebire de cei din Bucuresti (27%).

Comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, romanii par mai afectati decat polonezii, dintre care doar 24% spun ca situatia s-a inrautatit, si cehi, dintre care doar 30% apreciaza acest lucru. Doar bulgarii ne depasesc la capitolul pesimism.

[quote=studiu Unlock, in parteneriat cu Civitas Global Ketchum Romania]Principalele temeri sunt legate de somaj si pretul alimentelor[/quote]
Chiar daca situatia financiara a evoluat in sens negativ, romanii reusesc sa se incadreze cu cheltuielile in venitul pe care il au, in aceeasi masura ca in octombrie 2008, potrivit GfK Romania.

„In jur de 22% (dintre romani – n.r.) trebuie sa consume din economii sau sa imprumute bani pentru a se descurca, dar acest segment din populatie a ramas constant in ultimele patru luni”, releva studiul GfK.

In ceea ce priveste urmatoarele 12 luni, 35% din romani se asteapta la o inrautatire a situatiei, fata de numai 20% in octombrie, in timp ce 21% dintre respondenti preconizau, din contra, imbunatatiri, in scadere fata de luna octombrie, cand procentul optimistilor se ridica la 29% dintre cei intervievati de GfK Romania.