- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Curtea de Apel Brasov inchide procedura de reorganizare judiciara la Rafo, dupa 5 ani de insolventa

10 Mar, 12:33 • Redactia DailyBusiness
Curtea de Apel Brasov a decis irevocabil sa mentina decizia tribunalului de inchidere a procedurii de reorganizare judiciara a Rafo Onesti, dupa o perioada de 5 ani de insolventa, ceea ce permite societatii sa reintre in circuitul normal de business, anunta casa de avocatura Bostina si Asociatii.
Curtea de Apel Brasov inchide procedura de reorganizare judiciara la Rafo, dupa 5 ani de insolventa

„Casa de Avocatura a obtinut in instanta evitarea falimentului Rafo si inchiderea irevocabila a procedurii de reorganizare judiciara a companiei. La 8 martie, Curtea de Apel Brasov a decis irevocabil mentinerea solutiei Tribunalului Brasov de inchidere a procedurii reorganizarii judiciare a Rafo, dupa o perioada de 5 ani de insolventa. Decizia permite societatii sa reintre in circuitul de business normal, cu consecinte benefice pentru mediul economic si social din zona”, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Bostina si Asociatii, care a reprezentat in instanta compania din Onesti.

Curtea de Apel Brasov a respins cererea de suspendare a judecatii recursului, a respins ca tardiv recursul declarat de creditorii si a respins, ca nefondat, recursul declarat de creditorul Glencore Energy UK. Hotararea este irevocabila, relateaza Mediafax.

„Solutia are o importanta enorma pentru societate, confirmand ca Rafo este un business viabil, permitand companiei sa primeasca garantiile bancare pentru a accesa finantarile necesare repornirii fluxurilor tehnologice, blocate pana in prezent de existenta procedurii de insolventa”, a declarat avocatul partener Bogdan Paraschiv, coordonatorul echipei de avocati care a reprezentat in instanta compania Rafo.

Conform legii, reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform unui program de plata a creantelor. Procedura de reorganizare judiciara se inchide prin sentinta, in urma indeplinirii tuturor obligatiilor de plata asumate in planul de reorganizare, confirmat de judecatorul sindic.

In iunie 2010, Tribunalul Brasov a respins cererile de intrare in faliment a companiei Rafo Onesti si a dispus inchiderea procedurii reorganizarii judiciare.

In iarna anului 2009, Tribunalul Brasov a respins contestatia formulata in procesul cu Rafo Onesti de Glencore Energy, furnizor de titei al rafinariei, la a doua cerere de admitere a creantei in cuantum de 4,1 milioane dolari reprezentand, conform, companiei britanice, contravaloarea unei cantitati de 6.920 tone metrice de motorina.

Avocatul Bogdan Paraschiv a declarat atunci ca decizia tribunalului intareste ideea ca Rafo are capacitatea sa isi duca la indeplinire planul de reorganizare aprobat de judecatorul-sindic si sa acopere creantele tuturor creditorilor inscrisi la masa credala, cu consecinta pronuntarii de catre Tribunalul Brasov a unei hotarari de inchidere a procedurii de reorganizare.

Rafo a intrat in stare de insolventa in 2004, fiind la acea data cel mai mare datornic la buget. In 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, intrucat investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.