COMPANII

Gazoductul Iasi-Ungheni, finalizat dupa luni de intarziere. Presa din Moldova scrie de explozie la teste

14 august 2014, ora 16:59 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gazoduct.jpg
Acordul de operare a gazoductului Iasi ľ Ungheni a fost semnat joi, la sediul Departamentului pentru Energie, de catre reprezentantii Transgaz (Romania) si ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), in prezenta oficialilor guvernelor Romaniei si Republicii Moldova.

ôRomania finalizeaza, practic, astazi, un proiect important de infrastructura energetica realizat intr-un timp record si cu o cheltuiala sub cea din bugetul planificat initial (circa 26 milioane de euro). Le multumesc tuturor celor implicati (ANRM, Transgaz, constructori, Comisia Europeana) in finalizarea lucrarilor la acest important proiect de interconectare care va fi inaugurat oficial la sfarsitul lunii augustö, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Finalizarea in urmatoarele zile a procedurilor de alocare de capacitate si incheierea unor contracte de furnizare intre operatorii din cele doua tari creeaza premizele ca primele schimburi de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova sa aiba loc la inceputul lunii septembrie.

Initial, autoritatile romane au anutat ca data de finalizare a gazoductului finele lui 2013.Exportul de gaze in Republica Moldova, estimat la circa "12 milioane de metri cubi pe an, se va efectua la un pret de piata, probabil 80 de lei/MWh, dupa cum anunta recent presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE),áNiculae Havrilet.

Gazoductul pentru care s-a taiat deja panglica a cedat insa la efectuarea unor teste cu aer comprimat, si nu cu gaz.

In seara zilei de 26 iulie, s-a produs o explozie la gazoductul Iasi-Ungheni, in apropiere de satul Zagarancea. á PotrivitáPublika.md, citat de energyreport.ro, explozia a avut loc in timpul testarii tevilor, dupa ce a fost sporita presiunea.

In urma deflagratiei nu au fost inregistrate victime. Oamenii din localitate au spus ca au vazut o flacara. La fata locului s-a deplasat o comisie formata din specialisti ai intreprinderii "Ungheni-Gaz", pentru a analiza cauzele exploziei.

Citeste si:áCapacitatea conductei Iasi-Ungheni depaseste importurile de gaze ale Republicii Moldova din Rusia
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 16:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter