- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ne vedem in Bulgaria! Fiscalitatea instabila goneste firmele peste granita

13 Jul, 23:23 • razvan.codorean
Instabilitatea mediului fiscal din Romania risca sa indeparteze investitorii straini si sa provoace un exod al firmelor romanesti catre tarile vecine, avertizeaza oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro. Cu perspectiva falimentului personal in fata, vom ajunge sa cautam de munca in Bulgaria.
Ne vedem in Bulgaria! Fiscalitatea instabila goneste firmele peste granita

Romania parcurge probabil cea mai grava criza din istoria post-decembrista. Nu vorbim despre criza economica, ci de una si mai grava, cea a disolutiei autoritatii, spun oamenii de afaceri. Traim intr-o tara in care deciziile macro-economice se iau peste noapte.

In opinia multor experti, Romania este tot mai mult privita drept o tara neguvernabila, in care deciziile economice sunt haotice si imposibil de anticipat.

”Este exasperant sa vezi ca azi se decide majorarea TVA, iar maine vine presedintele si dicteaza renuntarea la aceasta masura. Mai mult, il auzi pe ministrul Vladescu filozofand pe necesitatea eliminarii cotei unice si introducerii din 2011 a unui impozit progresiv. Ce sa mai intelegi, cum sa iti mai faci un plan de afaceri ?”, se intreaba Maria Grapini, presedintele Patronatului din Industria Usoara.

Mai exista si alte voci care sustin aceasta opinie.

Vorbim de amatorism, in special la Ministerul Finantelor”, a declarat omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele Racova Group.

”Am impresia ca o sa ajungem se regretam situatia din 2009, cand au fost, cat de cat, hotarati ce vor sa faca. Au introdus impozitul forfetar, au majorat accizele. Acum nu mai stiu la ce sa ma astept”, a spus Porumboiu, pentru DailyBusiness.ro.

Ce masuri fiscale mai pregatesc guvernantii e greu de anticipat. Politicienii din arcul guvernamental au inventat, mai nou, un grup de lucru care promite ca pana pe 15 septembrie sa vina cu solutii concrete pentru relansarea economica din 2011.

De 2010 nu se mai vorbeste aproape nimic. Doar ca nu vor creste taxele. O declaratie facuta cu jumatate de gura de un vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, devenita un fel de purtator de cuvant al noii comisii.

Reducem TVA-ul. Ba nu, eliminam cota unica !

Discursul celor de la putere, din ultimele zile, pare desprins dintr-o capodopera de-a lui Caragiale. Nu este prima data cand facem o asemenea comparatie.

Deosebirea este ca, daca in trecut, dezbaterea viza mai mult sfera politica, acum actorii scenei publice isi dau tot mai mult cu parerea despre fiscalitate, chiar daca multi dintre ei n-ar avea calificarea necesara, privind numai din prisma CV-ului.

Rand pe rand, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul de Finante Sebastian Vladescu, cel al Muncii, Mihai Seitan, dar si alti lideri ai partidelor aflate la guvernare, s-au contrat in ultimele zile in declaratii privind necesitatea mentinerii sau eliminarii TVA de la 1 ianuarie 2011. Mai nou, controversele se axeaza pe modificarea impozitarii, de la cota unica la un sistem de taxe progresiv, in functie de castigul fiecaruia, fie ca este firma sau persoana fizica.

Cine va castiga batalia doctrinara, vom afla, probabil, dupa vacanta de vara, in luna septembrie. Cert este ca efectele masurilor luate se simt deja in economie.

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), spune ca majorarea TVA a afectat deja puternic exportatorii, care din cauza scumpirii materiilor prime, au fost nevoiti sa creasca preturile.

”Ma astept ca lunile urmatoare sa aduca, pe de o parte, un recul al exporturilor, iar pe de alta parte sa reduca importurile, avand in vedere scaderea puterii de cumparare, a consumului intern”, a declarat Ionescu, pentru DailyBusiness.ro.

Marea problema e ca nici daca s-ar renunta la TVA, nu s-ar produce minuni in economie, spune economistul Daniel Daianu. ”Daca am avea o renuntare la TVA-ul de 24%, nu am ajunge asa usor la nivelul preturilor de dinainte de 1 iulie, nu vom avea o dezinflatie atat de accentuata. TVA-ul e un mecanism pe care nu il poti schimba peste noapte”, a precizat Daianu.

Investitorii se tem ca dincolo de problema TVA-ului, autoritatile vor transpune in fapte si decizia de modificare a cotei unice. ”Ori o cresc, ori o vor scoate de tot, asa cum vrea Vladescu”, spune Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.

”Scopul lor, dincolo de declaratiile pompoase privind sustinerea mediului de afaceri, este sa scoata bani pentru buget. Daca o sa vada ca nu au adunat destul cu TVA-ul, in toamna ar putea anunta noile taxe. Si nu mar mira sa le aplice imediat, sa nu mai astepte pana la 1 ianuarie”, afirma Coraci.

Vom avea un exod al investitorilor?

Efectele acestor decizii ar putea fi devastatoare pentru economie, spun oamenii de afaceri. Din cauza haosului fiscal, multi dintre investitori, atat romani cat si straini, vor alege sa isi mute business-urile in alta tara, in special in Bulgaria sau in paradisuri fiscale. Statul va incasa mai putini bani, economia va continua declinul, iar saracia si somajul vor fi la ordinea zilei.

”Ce motiv as mai avea sa produc aici, cand statul ia si pielea de pe noi. Ne vom muta cu totii in Bulgaria sau cine mai stie pe unde, unde sunt taxe mai mici si nu e instabilitatea asta”, a amenintat Maria Grapini, presedintele Patronatului din Industria Textila. In Bulgaria, TVA-ul este de 20%, iar cota unica de 10%.

”Faptul ca acum vedeti atat de multe firme care se inchid nu este neaparat din cauza falimentelor, cat pentru faptul ca isi muta sediul social in Ungaria si Bulgaria. Vor plati taxe in acele tari”, afirma Cezar Coraci.

Oamenii de afaceri spun ca, daca vor creste si mai mult fiscalitatea, acordul cu FMI nu va mai insemna nimic in ochii investitorilor. In conditiile scaderii puternice a consumului si pe fondul instabilitatii monedei nationale, clamata inclusiv de oficiali din BNR, este putin probabil ca Romania sa mai reprezinte o destinatie de interes pentru investitori. Cel mult, vor mai fi prezenti in joc cei speculativi, care actioneaza pe piata valutara si pe bursa.

”Uitati-va in jurul vostru, la declaratiile oficialilor din Bulgaria, Ungaria, chiar si Ucraina si veti vedea diferenta”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

”In timp ce acolo se discuta si se pun in practica solutii, la noi e o adevarata cursa de pronosticuri apocaliptice. Comparatia cu Argentina, facuta de Vladescu, e doar unul dintre exemple”, a spus Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Statisticile oficiale vin sa confirme estimarile negative. Potrivit datelor BNR, investitiile straine au scazut cu o treime in primele 5 luni ale anului, la 1,4 miliarde de euro, fata de perioada similara a anului trecut. Mai mult, iesirile nete de valuta din economia Romaniei, au ajuns la 2,9 miliarde de euro, cu 46% mai mult decat in 2009.

”Scaderea investitiilor straine se traduce foarte simplu. Marile companii prezente in Romania si-au lasat fililalele de aici sa se descurce singure. Au taiat la minim creditele intragroup, iar de investitii noi, nici nu se mai pune problema”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu, pentru DailyBusiness.ro.

Presa bulgara a scris deja ca Ruse cunoaste un boom al inchirierii de spatii de productie de catre intreprinzatori romani.