COMPANII, CARIERE

Picatii la Bac, "carne de tun" pentru economia subterana. Cum va reactiona mediul de afaceri?

05 iulie 2011, ora 00:07, autor(i): Andreea Stefan   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Job.jpg
Unul din doi elevi a picat examenul de bacalaureat, in timp ce multe licee din tara au avut promovabilitate zero, ceea ce indica cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani. Efectele se vor resimti si in economie, care va ramane tributara unor industrii producatoare de bunuri si servicii cu valoare adaugata scazuta, in timp ce absolventii fara diploma vor constitui "carne de tun pentru economia subterana".

In acelasi timp, absolventii de liceu care nu se vor angaja cu contract de munca vor constitui o cheltuiala in plus pentru stat, care va fi nevoit sa le plateasca ajutorul de somaj.

In ceea ce priveste efectele produse pe piata fortei de munca, chiar daca oferta este una ridicata, absolventii de liceu "nu au nicio sansa sa se angajeze" pe un post stabil. Si asta pentru ca locurile de munca disponibile fie necesita studii superioare, precum cele de manager de proiect pentru fondurile europene, fie o calificare specializata pe meserii.
 
Liviu Voinea, director executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca toti absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat vor fi "carne de tun pentru economia subterana".

Si asta pentru ca prin angajatii nepregatiti profesional, mediul de afaceri va ramane tributar economiei subterane si unor industii traditionale, precum cea a mobilei, a  textilelor sau a constructiilor.GEA: Romania, sub media europeana a absolventilor de studii superioare

In plus, in ciuda opiniilor care sustin ca in tara noastra exista prea multi absolventi de studii superioare, Voinea spune ca potrivit statisticilor, Romania se claseaza sub media europeana la numarul de absolventi de facultate la mia de locuitori, ceea ce afecteaza si mediul de afaceri.

"Solutia nu este sa avem si mai putini absolventi, ci sa imbunatatim programa scolara", a afirmat reprezentantul GEA.

El a adaugat ca problema o reprezinta faptul ca programa insitutiilor de invatamant superior nu este adaptata la necesitatea pietei muncii. Acest lucru duce la situatii in care "absolventi de inginerie ajung sefi de banci".

Pe termen lung, procentul scazut de promovabilitate duce la condamnarea economiei la in zona industriei care va genera produse si servicii cu valoare adaugata scazuta. Si asta pentru ca produsele cu valoare adaugata mare, nu poti fi facute cu angajati slab pregatiti, apreciaza reprezentantul GEA.

"Nu inseamna ca daca ai promovat bacalaureatul, esti specializat, ci ca poti merge la o facultate", a mai spus Voinea.

Invatamantul, dupa chipul economiei

In acelasi timp, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, este de parere ca situatia economica foarte grea s-a transmis si in sistemul de invatamant.

La randul sau, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca desi in acest moment exista o oferta de 14.000 de locuri de munca la nivel national, ele nu au cautare, pentru ca salariile oferite sunt "un pic mai mari decat ajutorul de somaj". Astfel, cei care nu au luat "Bac-ul" nu au nicio sansa sa se angajeze. Pentru acestia, statul va fi nevoit sa plateasca ajutorul de somaj.

Reprezentantul BNS a adaugat ca "exista o specificitate a pietei muncii din Romania", unde avem o oferta crescuta de forta de munca, dar nu se gasesc oameni disponibili pentru ca salariile sunt reduse. Costin a dat exemplul industriei confectiilor, componentelor auto sau a constructiilor.

Acest lucru arata ca economia romaneasca se bazeaza pe niste industrii care genereaza o valoare adaugata mica, cu firme care la cele mai mici fluctuatii de costuri ies de pe piata, a adaugat sindicalistul.

In ceea ce priveste gradul scazut de promovabilitate la examenul de bacalaureat de anul acesta, presedintele BNS sustine ca acesta este rezultatul politicilor publice la nivel national, precum disparitia scolilor tehnice sau a invatamantului specializat de scurta durata.

Asta face ca tinerii absolventi sa aiba un grad redus de absorbtie pe piata fortei de munca. Consecinta este pusa pe seama  programei scolare neadaptate la cerintele companiilor, bazata pe “multa teorie“.

Pe de alta parte, sindicalistul a mai spus ca, pe langa cererea cererea de forta de munca prost platita, exista si o "cerere speciala, care nu poate fi acoperita", cautandu-se programatori sau specialisti pentru implementarea programelor europene, categorii din care scoala romaneasca nu produse absolventi. 

In aceste conditii, absolventii de liceu fara diploma de bacalaureat nu au nicio sansa sa-si gaseasca un loc de munca, decat in domenii precum cel al agriculturii, constructii sau sezonieri.

Si asta pentru ca  "valoarea de intrebuintare pe piata muncii este extrem de redusa".

Nici diploma de Bac nu pare insa sa schimbe cu ceva lucrurile pentru tinerii absolventi, dar reprezentantul BNS spune ca lucrurile pot fi indreptate daca dupa obtinerea diplomei, tinerii merg la cursuri de calificare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrians a spus:
05/07/2011 10:07
Ca de obicei avem un subiect perfect pt.politicienii penibili si mass media subjugata ratingului.Pai nu se stia de ani buni ca acesta este nivelul actual si am fi avut aceleasi rezultate cu mult timp in urma daca se trecea de atunci la filmarea examenelor ? Pai nu se stia de ani buni ca profesorii isi bat joc de aceasta meserie frumoasa si prefera meditatiile in locul orelor de curs ? Pai nu se stia ca de ani buni parintii se ocupa doar de bani si afaceri in dauna copiilor ? Pai nu se stia de ani buni ca acesta este rezultatelor programelor de prostitutie intelectuala promovata de catre televiziuni in frunte cu antenele lui Voiculescu ?! In citeva cuvinte,oare nu se asteptau distinstii nostri conducatori ca " becalizarea ' tarii se va intoarce impotriva tuturor ? Asta daca nu cumva chiar s-a dorit acest lucru.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 23:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter