COMPANII

Primul faliment personal deschide o portita afaceristilor "pe persoana fizica"

01 noiembrie 2011, ora 10:41, autor(i): Madalina Pana   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
empty-pocket.jpg
Primul faliment personal din Romania, decis la Cluj impotriva unui dezvoltator imobiliar, ar putea fi totodata si o portita pentru cei care dezvolta afaceri "pe persoana fizica". Vezi ce spun specialistii.

Tribunalul Cluj a decis recent ca dezvoltatorul imobiliar Daniel Ionel Micle, care a promis ca va construi un minicartier imobiliar cu 14 blocuri, sa intre in faliment. Din cele 14 blocuri, el a finalizat doar 4. Un al 5-lea bloc a fost inceput, insa lucrarile au fost stopate.

Micle a construit cladirile "pe persoana fizica", deci fara sa se inregistreze ca entitate juridica (SRL, PFA etc).

Cei care au ramas fara locuinte, desi platisera sume in avans, s-au adresat justitiei.Avocata Dana Revnic, cea care i-a reprezentat in instanta pe o parte din pagubiti, a explicat cum s-a putut pronunta o astfel de decizie, in conditiile in care in Romania nu exista o lege a falimentului personal.

"Legea insolventei 85/2006, specifica persoanelor juridice, vorbeste si despre cazul comerciantilor persoane fizice", a precizat Dana Revnic.

Avocatul Vicentiu Coltuc a explicat ca, in acest caz, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la asertiunea ca operatiunea de edificare de constructii in scopul valorificarii este considerata de lege ca act de comert obiectiv, iar exercitarea acesteia in mod sistematic si efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei in cauza, chiar daca acesta este persoana fizica si nu s-a inscris in Registrul Comertului ca fiind persoana fizica autorizata. In acest fel, s-a decis ca persoana fizica Micle Daniel-Ionel are calitatea de comerciant.

De la data pronuntarii hotararii, Micle nu mai are dreptul sa-si administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit in cauza, Cristina-Maria Terpe.

Intrebata ce se intampla atunci cand persoana fizica intrata in faliment si-a instrainat anterior toate bunurile, Revnic a explicat ca toate tranzactiile incheiate cu 3 ani in urma pot fi considerate suspecte. "Actele care sunt frauduloase pot fi anulate de catre judecatorul sindic la cererea lichiditatorului", a precizat avocata.

Andreea Anghelof, reprezentanta lichidatorului Casa de Insolventa Transilvania (CITR), a explicat ca, in cazul firmelor cel putin, cand se deschide falimentul, trebuie vazut si daca societatea are de recuperat bani. "Daca nu mai poti obtine nicio lichiditate, ceri radierea si inchizi dosarul", a mentionat Anghelof.

Dana Revnic anticipeaza ca, dupa decizia instantei din Cluj, "se vor mai putea deschide falimente impotriva persoanelor fizice care fac comert in nume personal".

Ea a adaugat ca destul de multi dezvoltatori au construit blocuri "pe persoana fizica" in perioada "de glorie" a imobiliarelor.

Si Vicentiu Coltuc apreciaza ca decizia in acest dosar este una de mare impact social, deoarece "exista un numar mare de persoane pagubite de astfel de investitori imobiliari". Nu in ultimul rand, hotararea Tribunalului Comercial Cluj creeaza un precedent la nivel national, care ar putea fi urmat si de alti magistrati pusi in situatia sa judece astfel de cazuri.

Coltuc s-a referit la faptul ca numerosi investitori au dezvoltat proiecte imobiliare "pe persoana fizica", mai ales in Bucuresti si zonele limitrofe.

Andreea Anghelof spune ca "este foarte interesant cum se va asimila aceasta decizie. E interesant si pentru noi, de urmarit care va fi ecoul".

Ea a mentionat ca, teoretic, daca ramane in picioare aceasta hotarare, si o persoana fizica asimilata unui comerciant poate sa-si ceara singura insolventa. Astfel, un investitor persoana fizica se poate pune la adapost fata de creditori precum bancile, si in lipsa unei legi a falimentului personal.

Reprezentanta CITR apreciaza ca efectele acestei decizii sunt unele pozitive si constructive, dar ca exista riscul si unor efecte negative. "Daca se va largi si se va considera o practica, s-ar putea crea un precedent periculos", a mentionat Anghelof.

Ea crede ca autoritatile nu s-au pus de acord asupra legii falimentului personal tocmai pentru a nu se crea un precedent periculos, adica persoanele fizice sa se foloseasca de aceasta lege pentru a amana plata catre banci.

Pe de alta parte, omul de afaceri Ionut Negoita considera absolut fireasca o lege a falimentului personal. "Asa functioneaza capitalismul, o economie de piata. Ar fi in normalitatea lucrurilor", a mentionat Negoita.

El apreciaza ca este normal ca si persoanele fizice sa se poata pune la adapost fata de creditori, la fel ca si cele juridice.

Legea falimentului personal functioneaza in Statele Unite de ani buni, iar in Uniunea Europeana, singurele state care nu au inclus in legislatie prevederi privind falimentul persoanei fizice sunt  Romania si Bulgaria.

Citit aici si un material despre cum a fost ingropata in sertarele Camerei Deputatilor Legea falimentului personal, aprobata inca din martie de Senat.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
iza a spus:
02/11/2011 12:46
stiti
ca sentinta definitiva si executorie din cadrul insolventei a fost...
suspendata la data de 31.10.2011 de catre tribunalul comercial cluj, fara a se
cunoaste inca motivele ??? problema este ca maine,se vor vinde imobilele de
catre d-l stolnean (executorul).de aceea ii rog pe absolut toti cei care mai au
de recuperat ceva, sa se implice, chiar si cei care nu au facut nimic pana
acum, si sa mergem toti maine la 10.00 la d-l stolnean, cu presa si televiziuni
cu tot ca sa incercam sa impiedicam vanzarea.
 
G. Mihai a spus:
03/11/2011 13:24
Intr-adevar cei de la Cluj sunt foarte "creativi" si au "traditzie" in domeniul asta.
Probabil ca nu intamplator la intrarea in Cluj (dinspre Feleac) este amplasat o lucrare de arta care seamana izbitor de mult cu o "tzeapa".
Pacat de bietii oameni care si-au pierdut banii pe care unii probabil ca i-au strans cu multa munca...
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 August 2019, 08:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter