- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

10 sfaturi despre cum sa alegi si sa folosesti cardul de credit ca sa fie mai ieftin si util

29 Sep, 00:02 • gecad.net
Cardul de credit include o multime de beneficii, dar ascunde si multe capcane, care te pot costa foarte mult. Iata mai jos zece sfaturi despre cum il poti transforma intr-un instrument util si ieftin.
10 sfaturi despre cum sa alegi si sa folosesti cardul de credit ca sa fie mai ieftin si util

Cum alegi cardul de credit

1.

Doua criterii importante pe care trebuie sa le analizezi cand alegi cardul de credit sunt: perioada de gratie (un interval cat mai mare inseamna un rastimp cat mai indelungat pentru a rambursa creditul fara dobanda si fara comision) si dobanda (care trebuie sa fie, evident, cat mai mica).

2. Cand faci o verificare comparativa a costurilor cardului, vei observa ca exista in piata banci care exprima dobanda lunar, desi cei mai multi dintre creditori au dobanda anuala.

Nu te lasa deci pacalit de nivelul mic al dobanzii lunare, ci solicita bancii o anualizare, asa incat sa poti compara cum este aceasta in raport cu altele. Bancile sunt obligate sa iti puna la dispozitie un mod similar de calculare a dobanzii, pentru a putea studia ofertele comparativ.

3. Intreaba daca poti obtine o dobanda mai mica in cazul in care oferi garantii pentru creditul de pe card. Banca Comerciala Romana, de exemplu, ofera o dobanda preferentiala pentru clientii care garanteaza creditul luat de pe card cu un depozit.

4. Daca accesezi cardul strict pentru achizitii, atunci nu trebuie sa te uiti atat la costurile lui cat, mai degraba, la beneficii. Acestea pot fi posibilitatea de a cumpara in rate fara dobanda, bonusurile pe care le primesti pentru cumparaturi, accesul gratuit in saloanele aeroporturilor, asigurarile si reducerile pe care le primesti ca posesor de card.

Spre exemplu, Banca Romaneasca si RBS Bank ofera un bonus de 2% din valoarea cheltuielilor efectuate pe card. Daca achiti toate sumele folosite de pe card pana la finele perioadei de gratie, atunci nu vei plati nimic bancii pentru suma imprumutata, in schimb vei avea de castigat 2% din suma folosita.

5. Frauda este si ea un posibil cost pe care trebuie sa il ai in vedere cand contractezi un card de credit. Asadar, ca sa te asiguri ca esti in permanenta la curent cu sumele de pe cardul tau, alege produsul unei banci care te poate atentiona de fiecare data cand este folosit cardul sau la care poti apela foarte usor atunci cand acesta este furat. In felul acesta poti preveni pierderi foarte costisitoare.

Bancile si-au introdus deja in oferta posibilitatea de a atentiona prin SMS clientii de fiecare data cand este efectuata o operatiune, asa incat sa poti identifica usor o tranzactie suspecta. Una din bancile care are aceasta oferta pentru carduri este UniCredit Tiriac.

Cum micsorezi costurile utilizarii cardului

1. Pe langa card, cumpara si un serviciu de internet banking. In felul acesta poti achizitiona nu doar bunuri din Romania, ci si din strainatate. Iti poti face, de exemplu, rezervari la hoteluri sau excursii in strainatate reusind sa obtii reduceri considerabile.

2. Pune-te la curent cu toate facilitatile pe care ti le ofera cardul, chiar daca ofiterul de credit uita sa ti le enumere. De exemplu, multe carduri au atasate servicii de asigurare de calatorie sau chiar de asigurare de sanatate, servicii de transport la aeroport sau de tractare gratuita a masinii, asa incat nu trebuie sa iti mai cumperi aceste beneficii, separat, de la alti furnizori.

3. Exploateaza la maxim ofertele care apar la comerciantii parteneri ai bancii. Inceara sa te pui des la curent cu facilitatile pe care ti le ofera. In plus, daca stii ca anumiti comercianti lanseaza in anumite perioade campanii de cumparaturi in rate cu dobanda zero, sau ofera reduceri posesorilor de carduri, atunci amana achizitiile de valoare mai mare pentru aceasta perioada si poti face reduceri substantiale.

4. Daca ai luat un credit de pe card, incearca sa achiti lunar mai mult decat rata minima admisa de creditor, care de regula acopera doar nivelul dobanzii.

Daca plata lunara se va limita la cele 3-5% din valoarea creditului solicitate de banca, atunci te vei trezi ca perioada de rambursare a creditului, care de regula are o valoare destul de mica, se intinde pe multi ani si poti avea senzatia ca nu o sa scapi niciodata de el.

5. Evita retragerile de la bancomat. Bancile percep comisioane foarte mari pentru aceste operatiuni in cazul cardurilor de credit, asa ca este bine sa le eviti pe cat posibil.