- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

7-8 milioane de romani ar putea beneficia de conditii mai bune la credite, din vara

15 Mar, 15:11 • gecad.net
Protectia Consumatorului a pregatit un proiect de lege care va transpune normele europene de protectie a titularilor de credite. Vezi ce masuri vor fi luate pentru protectia clientilor.
7-8 milioane de romani ar putea beneficia de conditii mai bune la credite, din vara

Proiectul va impune bancilor sa prezinte informatiile de baza ale creditelor sub o forma standardizata, asa incat solicitantul de credit sa se poata informa foarte rapid cu privire la datele de baza ale creditului, cum ar fi dobanda si comisioanele.

Potrivit proiectului, cei care au contractat un credit pot lua decizia de a se retrage din contract, in termen de 14 zile de la semnarea acestuia.

Comisionul de rambursare anticipata a creditului urmeaza sa fie de maxim 0,5% pentru creditele cu durata de pana la un an si de maxim 1% pentru creditele de peste un an.

De asemenea, potrivit proiectului, datele prezentate de banci in contracte trebuie scrise cu un corp de litera suficient de mare, de cel putin 10, asa incat informatiile sa poata fi cat mai usor citite. Contrastrul de culoare dintre litere si fondul paginii trebuie de asemenea sa faca textul cat mai lizibil.

Alte prevederi ale proiectului se refera la descoperitul de cont si la calculul dobanzii anuale efective, insa reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) nu au dat detalii.

Actul normativ ar trebui sa intre in vigoare in luna iunie, iar bancile au la dispozitie 90 de zile pentru a adapta contractele de credite noilor prevederi.

Potrivit lui Mihail Meiu, director in cadrul ANPC, desi normele europene pe care Romania le-a preluat in noul proiect de lege se refera in special la creditele de consum, ANPC vrea sa extinda prevederile si la creditele ipotecare si la leasingul financiar (contracte de leasing la incheierea caruia clientul devine posesorul bunului care face obiectul contractului de credit).

De asemenea, a spus specialistul, autoritatea doreste ca aceste norme sa se aplice nu doar contractelor noi, ci si celor vechi, adica unui numar de circa 7-8 milioane de contracte.

Acesta a mentionat ca noua lege se refera doar la relatiile contractuale dintre comercianti si persoane fizice.

Constantin Cerbulescu, seful ANPC, a spus ca autoritatea incepe inca din aceasta saptamana consultarile pentru proiectul de lege, prima intalnire fiind programata cu Asociatia Romana a Bancilor.