- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank vrea sa rascumpere actiunile detinute de guvernul elen printr-o emisiune de drepturi

19 Oct, 10:09 • Redactia DailyBusiness
Grupul elen Alpha Bank intentioneaza sa deruleze o emisiune de drepturi de preemptiune de 986 milioane euro, pentru a rascumpara actiuni preferentiale vandute in luna ianuarie guvernului de la Atena, in cadrul unui program de sustinere a sistemului bancar si economiei.
Alpha Bank vrea sa rascumpere actiunile detinute de guvernul elen printr-o emisiune de drepturi

Consiliul de Administratie al bancii va discuta luni decizia de a propune actionarilor vanzarea de 3 actiuni noi pentru fiecare 10 deja detinute, la un pret de 8 euro pe unitate, relateaza Mediafax.

Operatiunea va rezulta intr-o majorare de capital de 579,5 milioane de euro, la 3,45 miliarde euro.

Alpha Bank a obtinut, in luna ianuarie, o infuzie de capital de 950 milioane euro de la stat, realizata printr-o emisiune de actiuni preferentiale catre guvern, parte dintr-un pachet de sprijin de 28 miliarde euro introdus de Grecia in sprijinul sistemului bancar si al economiei.

Toate marile banci elene, inclusiv principalii rivali ai Alpha, National Bank of Greece si EFG Eurobank, au luat parte la program, primind infuzii de capital si de lichiditate, precum si garantii de stat.

Alpha Bank este prima institutie de credit din Grecia care anunta rascumpararea actiunilor preferentiale emise cater guvern.

Bancile elene au utilizat numai 12 miliarde euro din suma de 28 miliarde euro alocata programului guvernamental, datorita absentei activelor toxice din sistem.

In schimbul sprijinului obtinut de la stat, bancile s-au angajat sa nu plateasca dividende pentru 2008, iar guvernul a numit un reprezentant in conducerea fiecarei institutii de credit, investit cu drept de veto privind politica salariala si pachetele financiare acordate directorilor cu functie executiva.

Alpha Bank este prezenta si pe piata financiar bancara romaneasca. Alpha Bank Romania a realizat in primele 6 luni din 2009 un profit inainte de impozitare de 34,7 milioane euro, in crestere cu 4,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.