FINANTE-BANCI

Bancherii sfideaza criza. Cum si-au crescut castigurile din pix, profitand de apatia BNR

13 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
economy.jpg
Bancile din Romania au ajuns adevarate muzee, putini fiind cei care mai au curajul sa le treaca pragul. Nu ca n-ar vrea sa imprumute bani, insa au ajuns sa practice cele mai mari dobanzi la credite din UE si, in plus, sa strambe din nas la orice act le duci pentru finantare.

Cum de le atat de bine merg afacerile, chiar si in lipsa de clienti noi? E simplu. Mare parte din banci castiga foarte bine din afacerile cu statul, imprumutand Guvernul pe banda rulanta. Niciun risc, profit garantat.

In plus, traiesc din dobanzile uriase percepute clientilor care s-au imprumutat in anii de expansiune a creditelor.á
In rest, nu prea se mai complica cu finantarea business-ului, iar de creditele ipotecare sau de retail noi nici nu mai vor sa auda, atata timp cat au probleme uriase cu rau-platnicii.

Datele statistice arata ca bancherii au transferat aproape toate efectele crizei pe spatele clientilor.áDincolo de disponibilizarile de ochii lumii, multi angajati fiind de fapt trecuti pe alte firme, si de inchiderea unor unitati de cartier, bancherii au recurs la cea mai simpla metoda "anti-criza" aflata la indemana ľ au umblat la marja de dobandaLa depozite, bancherii au scazut dobanzile in martie, cu un punct procentual in medieáfata de anul trecut, la 5,1%. áIn luna aprilie, conform Index-ului DAE FinZoom, aceasta ar fi chiar chiar mai mica, de 4,83% cu 0,84 pp sub niveul din urma cu un an (5,67%).

La creditele noi, in schimb, au mentinut-o peste pragul de 10%, chiar pana la 16%, in cazul creditelor de nevoi personale fara garantii. Indexul FinZoom situeaza dobanda la creditele de consum in lei la 15,22% cu 1,73 pp mai scazuta comparativ cu luna aprilie 2012 (16,95%).

Din marja de dobanda si urmare a externalizarii creditelor cu probleme, ábancherii au reusit astfel, in premiera, sa revina cu picioarele pe pamant.

Castigul net din primul trimestru al sistemului bancar a crescut de patru ori fata de perioada similara a anului trecut, dupa un an 2012 cu cele mai mari pierderi din istorie.

Asta chiar si in conditiile in care provizioanele au atins 41 miliarde lei in primul trimestru, iar ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 19,08% in martie 2013.

Romanii au de platit la banci credite restante de peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi acordate populatiei.

Lipsa de scrupule a bancherilor a atras, in sfarsit am spune, si o reactie din partea Bancii Nationale. Am spune in premiera, dupa ce, de ani de zile, BNR a protejat afacerile bancherilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a iesit, zilele trecute, si a tras un semnal de alarma, cerand bancherilor sa reduca dobanzile la credite.

Nu scadeti dobanzile la depozite. Cine sa-ti ia credite cu 15% dobanda?Isarescu catre banci

"Nu exista cerere de credit (spun bancile - n.r.). Stai putin, daca ai 15% dobanda, cu inflatie in scadere, cine sa-ti ia credit? Bancile comerciale nu trebuie sa gaseasca un motiv pentru a nu da credite", a spus Isarescu.

"Ei spun: nu putem sa scadem rata minima la credite de consum, imobiliare. sub nivelul acesta pentru ca in momentul in care avem un gol de lichiditate ne finantam de la Lombard. Simbolistica este importanta. Daca ei zic ca Lombard este o dobanda marginala, atunci pe aceasta am coborat-o cu un procent. Decizia noastra este simbolistica si faptica", a continuat Isarescu.

El cere mai multa grija la politica de dobanzi

"Dam un semnal bancilor cum sa inceapa si ele ciclul de reducere. Ele incepeau cam asa. Se uitau in buget si incepeau: a coborat BNR ratele de referinta coboram si noi ratele de dobanzi la depozite. Rata de dobanda la depozitele noastre poate fi asimilata cu rata minima de dobanda. Noi nu mai dam 1,25%, am inceput sa dam 2,25%. Semnalul este clar, si nu este de vorbire, este de facto. Solicitam bancilor sa nu se repeada sa inceapa prin coborarea dobanzilor la depozite", a spus Isarescu.

"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, cum gandesc reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a completat oficialul BNR.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
13/05/2013 11:42
Cine duce de grija bancilor ???? Ia sa vedeti cum or sa puna taxa la intrare .....ca la muzeu ....
 
CD a spus:
13/05/2013 16:00
Noi, d-le Popescu, noi toti ducem grija bancilor, desi exprimarea e intr-adevar putin improprie; poate mai potrivit ar fi "povara bancilor".
Noi, cei carora ne sunt platite salariile sau pensiile "pe card" (desi nu stiu cati am cerut aceasta binefacere), astfel incat comisioanele corespunzatoare sa se duca la banci, in loc sa mai sustina niste amarate de slujbe de postasi sau casieri.
Noi, micii intreprinzatori, care simtim cum latul se strange, astfel incat o sa ajungem in curand sa facem orice plata prin banci, in numele sfantului comision bancar.
Sau noi, cei care am facut enorma greseala de-a lua vreun imprumut, sau de-a cumpara ceva in leasing, si de atunci ne tot straduim sa pricepem care-i diferenta intre comisionul de administrare si taxa de management si, in general, ce anume e de administrat la un cont care e adesea inactiv cu lunile???
Sau noi, cei chibzuiti si stransi la punga, care deja nu ne mai punem problema DACA, ci doar CAND guvernul va mai "salva" vreo banca-doua prin recent inaugurata "metoda cipriota", a servirii nestingherite din conturile deponentilor?
Sau, sau, sau...
Pentru ca, vedeti dvs., d-le Popescu, guvernele (nu doar cel roman) au mare grija sa creeze efectiv din nimic cerere pentru servicii bancare. Pac, o noua ordonanta... pac, inca vreo cateva zeci de milioane de euro venituri anuale pentru sistemul bancar...
Astfel incat acestea - spre deosebire de orice alta afacere privata, care produce bunuri/servicii care pot fi cumparate sau nu, dupa cum vrea clientul - au devenit pur si simplu de neevitat. Nu doar moarte si taxele, ci si bancile au ajuns obligatorii.
 
Adrian Popescu a spus:
13/05/2013 18:01
@CD
Da aveti dreptate dar eu ma simt impacat cu mine insumi pentru ca nu am conturi , carduri ori imprumuturi bancare .
Nu folosesc decit moneda nationala pentru ca prin folosirea ei vreau sa ii dau ,, greutate '' ( importanta ). Conationalii mei au intrat in ,, mrejele ,, bancilir pentru ca nu au o elementara educatie financiara , pentru ca raspund perfect manipularii prin media ( reclame si nu numai ) a bancilor . Pentru ca nu inteleg faptul ca un om nu este stapin pe banii proprii decit atunci CIND II ARE IN BUZUNAR SUB FORMA DE LICHIDITATI . Nu inteleg ca mijloacele electronice de plata sint un perfect sistem de control al persoanei si activitatii acesteia legata de operatiunile care le face cu banii ( transformati din numerar in electronici ). De ce trebuie sa se stie ( intr-un sistem oarecare la care pot avea acces aveniti si neaveniti ) cind , unde , cum , incasez eu bani ? Cine si de ce mi-i trimite ? Unde si ce am cumparat ? Daca mai am sau nu bani disponibili ? Si multe alte informatii legate de banii MEI . Sint mihnit de faptul ca multi conationali ai mei nu realizeaza lucruri elementare , nu gindesc pentru ei , la ei .
 
CD a spus:
13/05/2013 19:44
Gandim la fel, dar sunteti (suntem) deja o specie pe cale de disparitie. Va mai dura putin (in sens istoric, nu spun ca se va intampla maine-poimaine, dar destul de probabil in urmatorii 5-10 ani si aproape sigur in urmatorii 25) si banii lichizi vor deveni o curiozitate, o anomalie.
Pregatiti-va (desi nu stiu cum) de situatia in care nu se vor mai face plati in numerar decat in putine locuri si/sau situatii speciale si/sau (cel mai probabil) plafoane foarte reduse. Nu stiu cu ce va ocupati, dar tot mai putini oameni/entitati vor faca catre dvs. plati in numerar si, inca mai rau, tot mai putini vor vinde produse/servicii in numerar.
Va deveni aproape imposibil, sau macar foarte dificil si costisitor, sa traiti "in rand cu lumea" bazandu-va pe numerar. De altfel, chiar si acum este dificil sa-ti castigi existenta bazat exclusiv pe numerar, evitand complet circuitele bancare.
Fie va veti integra, fie veti ajunge, impreuna cu o mana de alti idealisti, sa traiti cumva la marginea lumii si cu un pas in afara ei, ca niste curiozitati din secolele trecute.
In niciun caz nu va imaginati ca veti face prozeliti; puterea de spalare a creierelor de catre societatea moderna e coplesitoare.
Exemplul cel mai bun pe care-l cunosc eu este comunitatea Amish.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 27 Septembrie 2021, 06:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter