FINANTE-BANCI

Bank of Cyprus a iesit din actionariatul Banca Transilvania

20 aprilie 2014, ora 10:46 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bt.jpg
Bank of Cyprus (BoC) a anuntat vineri ca a finalizat vanzarea participatiei detinute la Banca Transilvania si a subsidiarei sale din Ucraina mai devreme decat era planificat, transmite site-ul cyprus-mail.com.

Grupul cipriot a vandut 220,46 milioane de actiuni detinute la Banca Transilvania pentru aproximativ 82 de milioane de euro.

Prin vanzarea participatiei detinute la Banca Transilvania, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Bank of Cyprus a fost majorat cu 0,2 puncte procentuale, iar nivelul lichiditatilor a fost majorat cu 82 milioane de euro.

"Inregistram progrese importante in implementarea planului nostru de restructurare si anuntul de azi marcheaza un pas important al eforturilor de revenire la stabilitate si soliditate financiara a Bank of Cyprus, pentru a sprijini redresarea economiei cipriote. Sunt incantat ca ambele tranzactii s-au finalizat mai rapid decat am anticipat, iar pretul obtinut pentru subsidiara din Ucraina este acceptabil, in ciuda mediului economic si politic nesigur', a declarat directorul general al BoC, John Hourican.

Vanzarea subsidiarei din Ucraina va intari lichiditatile Bank of Cyprus, care nu va mai fi expusa la turbulentele din aceasta tara, se arata intr-un comunicat al celui mai mare grup bancar din Cipru.

'Impactul combinat al ambelor tranzactii va imbunatati imediat nivelul lichiditatilor grupului cu aproximativ 185 milioane de euro", a anuntat Bank of Cyprus.

Dupa lungi negocieri, reprezentantii FMI, UE, BCE au acceptat, in 2013, sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari etc.) si al restructurarii drastice a sectorului sau financiar. In schimbul asistentei financiare, Ciprul a acceptat sa inchida a doua mare banca locala, Laiki Bank, si, de asemenea, sa impuna pierderi deponentilor la Bank of Cyprus, cea mai mare banca cipriota.

Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezinta o amenintare pentru economia cipriota, a afirmat recent Panicos Demetriades, guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului. Acesta a adaugat: "Orice adancire a crizei dintre Moscova si Occident, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, ar putea afecta redresarea economiei cipriote".

Rusia are multiple legaturi economice cu Ciprul.

Pe piata din Romania, in luna martie 2013, Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala locala a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane de euro si active brute de 82 de milioane de euro, precum si personalul implicat in administrarea acestor contracte, informeaza Agerpres.

Banca Transilvaniaa inregistrat in 2013 un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2012, respectiv un profit net de 374,9milioane lei, in crestere cu 17% fata de cel din anul precedent.Activelebancii totalizeaza, la 31 decembrie 2013, 32,066 miliarde de lei, in crestere cu 8,4%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 13:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter