FINANTE-BANCI

BRD se asteapta ca 2014 sa fie un an mai bun

13 februarie 2014, ora 11:30, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
BRD-1.jpg
Philippe Lhotte, directorul general al BRD-Groupe Societe Generale, spune ca se uita cu optimism catre 2014, dupa ce anul trecut banca a raportat pierderi din cauza costurilor de risc, cauzate de intrarea in incapacitate de plata a multor IMM-uri. Vezi planurile pentru acest an.

Lhotte nu a mentionat in cifre exacte asteptarile pentru 2014 in ceea ce priveste business-ul BRD, dar spera ca banca sa revina pe profit, dupa doi ani consecutivi de pierderi.

BRD a inregistrat in 2013 o pierdere neta de 385 milioane de lei, rezultatul fiind influentat de consolidarea acoperirii creditelor neperformante cu provizioane. In 2013, costul riscului a urcat la 2,083 miliarde de euro, dupa ce in anul anterior a fost de 1,9 miliarde de euro.

“2014 este un an pe care il privesc cu seninatate si nu exista niciun motiv in prezent ca BRD sa nu revina la profitabilitate. Doi ani de pierderi contabile nu pun sub semnul intrebarii modelul de business. Chiar daca am avut 2 ani de pierderi, pe perioada crizei BRD s-a descurcat mai bine decat piata bancara", a subliniat Lhotte.El a subliniat ca nu se astepta la atat de multe insolvente in 2013 si nici piata imobiliara nu a avut o evolutie satisfacatoare.

In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri.

“Intreprinderile mici si mijlocii (IMM), dar si cele foarte mici au adus cele mai mari probleme in randul creditelor neperformante”, a mai explicat directorul BRD, care se asteapta ca in 2014 sa se stabilizeze indicatorul creditelor neperformante.

Pentru acest an, banca doreste a nu mai repete greseli din anii anteriori si va acorda credite dupa o evaluare mai stricta a riscului.

"Inainte de criza, banca a dat bani unor contrapartide care nu au mai rambursat. Nu a fost doar problema BRD, ci a tuturor bancilor din Romania. In perioada 2007-2010, BRD a imprumutat prea mult fara sa se gandeasca la riscuri. Nu vom mai da imprumuturi celor care au un proiect de investitii slab", a spus Philippe Lhotte.

Cu toate acestea, BRD cauta in acest an clientii seriosi in randul companiilor.

“Este adevarat ca intreprinderile mici si mijlocii au cele mai mari credite neperformante. Suntem atenti. Dar nu trebuie sa uitam ca exista si IMM de foarte buna calitate”, a aratat Lhotte, adaugand ca banca doreste sa atraga companii din mai multe domenii care sunt in plina dezvoltare si care ar putea fi bune platnice in cazul unor credite.

Printre acestea, CEO-ul BRD a amintit ca sunt companii remarcabile din tehnologie, sectorul industrial, sectorul de servicii, agricultura, etc.

“Orice client serios, care arata capacitate de a rambursa creditele, este binevenit, de la studenti sau pensionari pana la companii mari”, a precizat Philippe Lhotte.

In ceea ce priveste reducerea dobanzii cheie, Lhotte s-a aratat incantat, subliniind ca scaderea dobanzii este un punct fundamental pentru 2014, aceasta decizie fiind favorabila pentru economia romaneasca. Asta inseamna rate mai mici si mai multi bani in buzunarele romanilor.

Directorul BRD a mai aratat ca pe terment scurt aceasta scadere de dobanzi inseamna incasari mai mici pentru banci, dar pe termen mediu si lung decizia va fi favorabila atata pentru banci cat si pentru economie.

Legat de ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, Lhotte a spus ca in sine ideea este interesanta, dar depinde cum este pusa in practica.

Pentru 2014, BRD se asteapta la o crestere a economiei de 2 – 2,3%.

BRD-Groupe Societe Generale,a doua banca din Romania dupa totalul activelor, are 2,3 milioane de clienti si opereaza o retea de 883 de unitati.

Banca are 2,3 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 21.600 de POS-uri si 1.500 de ATM-uri.

Citeste si: BRD si-a adancit pierderile in 2013 din cauza creditelor neperformante
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 14:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter