FINANTE-BANCI

BRD si-a adancit pierderile in 2013 din cauza creditelor neperformante

12 februarie 2014, ora 09:12, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
brd.jpg
BRD-Groupe Societe Generale a inregistrat in 2013 o pierdere neta de 385 milioane de lei, rezultatul fiind influentat de consolidarea acoperirii creditelor neperformante cu provizioane, a anuntat miercuri banca.

In 2012, pierderea raportata de BRD a fost de 331 milioane de lei, dupa ce in 2011 banca a avut un profit net de 465 milioane lei.

“2013 a fost pentru BRD un an de tranzitie, in mare masura dedicat imbunatatirii organizarii interne si a administrarii riscurilor, precum si intaririi principalelor avantaje competitive. BRD priveste 2014 cu incredere”, a spus Philippe Lhotte, presedintele director general al BRD Groupe Societe Generale.

Activele totale ale bancii erau, la sfarsitul anului 2013, de 47,08 miliarde lei.Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1% (in comparatie cu o scadere de 2% la nivelul sistemului bancar). In programul “Prima Casa”, volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, peste media pietei (+8.9%), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata.

In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5% a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde lei, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Depozitele au inregistrat o crestere de 12,8% (comparativ cu +7,4% pentru intreaga piata).

Raportul credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012).

Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.

„In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei)”, se mai arata in comunicat.

In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri.

Banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si banca nr. 1 pe piata romaneasca a creditelor sindicalizate. BRD – Groupe Societe Generale are 2,3 milioane de clienti si opereaza o retea de 883 de unitati.

Banca are 2,3 milioane de carduri valide si o retea de acceptare de peste 21.600 de POS-uri si 1.500 de ATM-uri.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajati in 76 de tari si 32 de milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie: Retail banking in Franta; Retail banking international, servicii financiare si asigurari; Corporate & investment banking, private banking, administrare de active si servicii pentru investitori.

Citeste si: BRD se asteapta ca 2014 sa fie un an mai bun
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Miercuri, 25 Aprilie 2018, 06:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter