FINANTE-BANCI

Cat mai supravietuieste Prima Casa 4? Ce asteptari au bancile in 2012

15 februarie 2012, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casute-cos-mare.jpg
Programul guvernamental Prima Casa 4 ar mai putea functiona pana aproape de finalul acestui an, cand se estimeaza ca va fi epuizat intreg plafonul de credite. Chiar si in conditiile in care creditarea merge ceva mai greu comparativ cu editiile anterioare, bancile se asteapta ca aceste imprumuturi sa ramana "vedete" in acest an.

Astfel, Prima Casa 4 s-ar putea finaliza pana in luna noiembrie, dupa un an si jumatate de la demarare.

Aurel Saramet, presedintele Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca pana la inceputul saptamanii trecute bancile au dat credite in valoare de circa 750 milioane de euro prin programul Prima Casa 4.

Potrivit acestuia, plafonul total, de aproximativ 1,4 miliarde de euro, s-ar putea epuiza pana in luna noiembrie a acestui an.Programul a demarat in vara anului trecut, fiind inscrise circa 15 banci care pot acorda astfel de imprumuturi.

"Tinand cont de conditiile economice actuale precum si de recentele modificari ale conditiilor de creditare, programul Prima Casa, datorita conditiilor avantajoase, va ramane in continuare "vedeta" produselor de creditare. Prin urmare, apreciem ca este necesara o continuare a acestui program", au declarat reprezentantii Bank Leumi Romania.

In acelasi timp, oficialii Alpha Bank au precizat ca programul si-a indeplinit scopul din perspectiva stimularii creditarii ipotecare si acest lucru se poate observa in trendul ascendent al ratei de crestere a soldului creditelor ipotecare incepand cu iulie 2009, momentul lansarii programului.

In acelasi timp, CEC Bank se asteapta la o revenire a in acest an a apetitului pentru aceste credite, dupa ce la finalul anului trecut s-a observat o incetinire a creditarii.

"Programul Prima Casa 4 a ajutat multi tineri sa isi achizitioneze sau sa isi construiasca o locuinta, insa din cauza contextului economic actual, a inregistrat efecte limitate in ceea ce priveste resuscitarea pietei constructiilor si impulsionarea vanzarilor de imobile. Desi pentru finalul de an 2011 am estimat o inscriere a vanzarilor pe un trend usor descendent, ne manifestam increderea intr-o revenire a apetitului clientilor pentru acest tip de credite, pe fondul revenirii economice si a unei mai mari stabilitati financiare", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

La randul lor, oficialii UniCredit Tiriac Bank, au declarat in luna ianuarie ca cererea pentru creditele din programul Prima Casa 4 a scazut in ultima parte a anului 2011, dupa ce s-au lual mai multe imprumuturi in primul val.

"Programul Prima Casa a fost un un imbold importand pentru economie in 2009 si in 2010, dar nu si in 2011. S-a relansat, dar a fost mai slab. Noi am dat mai putine credite in editia a patra", au spus acestia.

In acelasi timp, Guy Poupet, presedintele - director general al BRD, a spus ca Prima Casa a fost unul dintre principalele motoare care au sustinut creditare pe segmentul retail si spera ca programul sa continue si sa fie lansata si editia a 5-a.

Cate credite au dat bancile in 2011
 
Millennium Bank a acordat aproximativ 400 de credite Prima Casa in anul 2011, in valoare de 15 milioane de euro.

Banca estimeaza ca suma pe care o mai are la dispozitie din plafonul alocat pentru Prima Casa 4 - 35 de milioane de euro - va acoperi cererea de credite pana la finalul anului 2012.

In acelasi timp, Alpha Bank Romania a acordat, in programul Prima Casa 4, 1.025 credite, in valoare de aproximativ 40 milioane de euro, urmand sa continue sa ofere astfel de imprumuturi si in acest an.

In 2011, programul Prima Casa a fost, asa cum de altfel ne si asteptam, un produs cautat de clientii nostri.

Bank Leumi Romania a inceput sa acorde credite in Prima Casa 4 abia in luna noiembrie 2011 cu un plafon alocat de 7 milioane de euro. Astfel, in ultimele 2 luni din 2011 s-a acordat aproximativ 10% din valoarea plafonului.

Banca estimeaza ca pana in primavara sa acorde credite reprezentand 30% din plafon.

"Apreciem ca in 2012 va fi utilizat integral plafonul alocat prin programul Prima Casa 4", au spus oficialii Leumi.

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca pana in prezent, a acordat 8.300 de credite in valoare de 300 milioane de euro in cadrul programului guvernamental Prima Casa 4.

BCR a inceput, pe 6 iunie 2011, creditarea in cadrul programului, fiind prima banca din Romania ce s-a inscris in aceasta etapa a programului. "Ritmul de acordare al creditelor Prima Casa este mult mai accelerat in etapa a 4 a in comparatie cu etapele anterioare", au spus oficialii bancii.

Pana in prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite in cele 4 etape ale Programului Prima Casa, volumul acestor credite fiind de aproximativ 900 milioane de euro.

Valoarea medie a creditului, in scadere

Valoarea medie a unui imprumut din programul Prima Casa 4 este de 37.700 euro, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 euro, potrivit BCR.

In plus, valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.

In ceea ce priveste profilul clientilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casa 4, acestia sunt barbati tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioada de 30 de ani, au mai spus oficialii BCR.

Cine poate lua un imprumut prin Prima Casa 4

Pentru ca o persoana fizica sa poata beneficia de credit Prima Casa 4, trebuie sa nu detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, oris a detina maxim o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.

Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de maximum 4%, la creditele in euro. La lei, dobanda este formata din Robor la 3 luni plus 2,5%.

Plafonul maxim in cadrul programului Prima Casa 4 este de 60.000 de euro pentru o locuinta veche, de 70.000 de euro pentru una a carei constructie nu a inceput sau de 75.000 de euro pentru asociatii care vor sa isi construiasca un imobil cu mai multe unitati.

Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei (care acopera diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau din documentele specifice procedurilor de licitatie si finantarea garantata) ori din costul de construire (care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata).

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat.

Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate - deci la jumatate din valoarea acordata a creditului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
15/02/2012 20:51
Nu stiu ce asteptari au bancile in 2012 insa stiu ce astept eu de la banci ; sa plece cit mai multe din Romania .
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Miercuri, 20 Iunie 2018, 00:34
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter