FINANTE-BANCI

Ce ne aduce Criza 2.0: Lumea condusa dintr-un singur birou

13 octombrie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
zzzpoz.jpg
Legati-va centurile, ne indreptam spre Criza 2.0, avertizeaza specialistii bancari. Urmeaza un nou val de amenintari, de la falimente suverane, la foamete si razboi. Tot mai multe voci cu autoritate spun ca din aceasta situatie vom iesi numai printr-o coordonare stransa la nivel international. Va ajunge lumea sa fie condusa dintr-un singur birou?

Urmatoarele luni vor aduce cateva manevre disperate ale politicienilor, menite sa salveze sistemul fiscal, potrivit analistilor de la Saxo Bank, care anunta ceea ce ei numesc Criza 2.0. In raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializata in tranzactii si investitii online arata ca acest lucru va duce, in cele din urma, la "Criza 2.0".

Economia mondiala va fi condusa in viitor de un consiliu de guvernare, construit pe structura G20, grupul ce reuneste liderii celor mai importante economii ale lumii, relata, in 2009, DailyBusiness.ro, intr-o analiza cu titlul “De la teoria francmasonica la fapte: Guvernul mondial devine realitate”.

Desi la prima vedere suna ca o poveste desprinsa parca din teoriile francmasonice, asociate unor grupari ca Bilderberg sau Fabiana, informatiile prezentate acum doi ani primesc tot mai multe confirmari din realitatea cotidiana. Pe de alta parte, presedintele Clubului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon vine vineri la Bucuresti.In ultima vreme am asistat la o avalansa de mesaje care vin sa sustina ideea unei guvernari internationale, care sa treaca dincolo de granitele statelor. In acest sens, au fost facute, in ultimul timp, mai multe declaratii oficiale.

Presedintele Traian Basescu acredita ideea ca statele europene va trebui sa renunte la suveranitate pentru a pune in aplicare planul de a infiinta Statele Unite ale Europei.

Fostul guvernator al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet spunea marti ca “Europa trebuie sa actioneze la unison pentru a evita un dezastru”.

Un mesaj al celor 96 de lideri politici, economisti si sefi de companii, prezentat de miliardarul George Soros, solicita miercuri ca liderii europeni sa coopereze pentru rezolvarea crizei din zona euro, intrucat solutiile nationale "pot conduce doar la disolutie".

Cum poate fi tradusa aceasta “cooperare internationala?” Uitati-va la Fondul Monetar International (FMI), institutie devenita creditorul mondial.

“Fondul trebuie sa joace un rol esential in promovarea stabilitatii financiare globale si a reechilibrarii cresterii”, se afirma, in 2009, in comunicatul final al reuniunii G20, a celor mai puternice state ale lumii, ce a avut loc la Pittsburgh.

Ce s-a intamplat de atunci? FMI a devenit “salvatorul de serviciu”, conditionand tot mai multe state sa ia anumite masuri economice pentru a le acorda banii de care au nevoie. Modelul de “salvare” este acelasi peste tot, din Romania pana in Portugalia, Italia, Spania sau Grecia, indiferent de specificul economic.

Nu toate statele au acceptat insa ajutorul oferit de Fond, astfel ca s-a ajuns intr-un punct in care trebuie luate alte masuri pentru a accelera unificarea sistemului financiar mondial – principalul scop al planului gandit la Pittsbourg in 2009.

Premierul britanic de la acea vreme, Gordon Brown afirma ca "incercam sa cream un nou sistem pentru cooperarea economica internationala", care sa se intalneasca regulat, dupa un nou program.

Casa Alba confirma la nivel oficial, printr-un comunicat de presa, faptul ca "liderii din G20 au acceptat ca acest grup sa devina forumul principal pentru cooperarea lor economica pe plan international", iar scopul sau urma sa fie elaborarea unui pachet de masuri menite a creste controlul finantelor mondiale.

Printre cele mai importante - inasprirea cadrului legal de functionare a bancilor si taxarea (controlarea) tranzactiilor financiare. Bineinteles, scopul acestor masuri este cel de a preveni aparitia, in viitor, a unor noi bule speculative, de genul celei subprime din SUA, cea care a dinamitat practic economia mondiala.

Multe dintre masuri au devenit realitate. Altele urmeaza sa fie anuntate, cel mai probabil, la summit-ul G20 de la Cannes, de pe 3 noiembrie. Atunci vom afla si cum vor fi "salvate" bancile europene, supraexpuse la criza datoriilor suverane.

Intre timp, va trebui rezolvata problema “rebelilor” de la Bratislava. Parlamentul Slovaciei a respins planul de stabilitate financiara propus de Germania si Franta. Pana la finele saptamanii, la presiunile cancelariilor occidentale, ar putea fi votat din nou. Liderii europeni au declarat, miercuri, ca sunt convinsi ca votul va fi unul favorabil.

Amenintarile apocaliptice menite sa accelereze “uniunea”

Mass-media a relatat, pe spatii ample, in ultima vreme, declaratiile alarmiste ale “profetilor crizei”, de la Nouriel Roubini la George Soros. "Cresterea economica a încetinit atat in SUA, cat si in statele membre ale zonei euro si in Marea Britanie. Exista o probabilitate de 60% ca anul viitor sa ne confruntam cu o noua recesiune si, din pacate, suntem pe cale sa ramanem fara instrumentele de politica monetara... iar guvernele nu vor mai putea sa salveze de la faliment bancile aflate într-un astfel de pericol, fiind la randul lor intr-o situatie delicata", afirma Nouriel Roubini.

Aceasta declaratie reia practic in alt registru o tema pusa pe tapet inca de acum doi ani.

“Uneori e necesara o criza pentru ca oamenii sa cada de acord asupra faptului ca nu mai poate fi amanat ceea ce era evident ca trebuia facut cu ani in urma”, afirma in 2009, la BBC, Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii.

S-a spus, nu de putine ori, despre economisti ca Roubini sau Soros, ca sunt condusi de interese. Ar putea face ei jocul “fortelor din umbra” al caror principal scop este de a controla lumea, iar criza ar fi “nuielusa” aratata “elevilor neascultator” (statele lumii) care nu raspund la reguli?

Speculatii in genul Teoria Conspiratiei, ar spune unii. Alti comentatori ridica semne de intrebare, justificandu-le tocmai prin masurile pe care “profetii crizei” le propun.

Roubini afirma, recent, ca Europa are nevoie de “leadership politic, coerenta si intelegere intre cele 17 tari din zona euro si 27 din UE, in vederea unei mai bune cooperari economice, financiare, fiscale si eventual, politice”. Fondul European de Stabilitate Financiara, un fel de FMI european, ar urma sa joace rolul capital in acest demers.

“Vom lucra impreuna pentru a ne asigura ca politicile noastre fiscale, monetare, valutare, comerciale si structurale formeaza un ansamblu coerent, cu traiectorii de cerere si oferta, rezerve, datorii, credite si balante de plati mai sustenabile si echilibrate”, se afirma in comunicatul final al G20 de la Pittsburgh.

Potrivit expertilor citati de presa internationala, ne putem astepta, in curand, la infiintarea unei Autoritati Globale Monetare, ce ar urma sa gestioneze o moneda unica, varianta anticipata inclusiv de reputatul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Profesorul american Jeffrey Garten, membru CFR (Council of Foreign Relations), scria de altfel, intr-un articol publicat in Financial Times, ca "propusa Autoritate Monetara Globala (GMA) va superviza la sange activitatile autoritatilor nationale, mai acerb decat FMI-ul, si va controla implementarea unor reglementari globale".

"Cele mai mari companii financiare globale va trebui sa se inregistreze la GMA si vor fi obligate sa se supuna monitorizarii acestuia. Comitetul de conducere al GMA va include bancheri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeana, Japonia, China, Arabia Saudita si Brazilia. Va fi finantat prin contributii obligatorii de fiecare tara care se va angaja la aceasta si de prime de tip asigurare platite de companiile financiare globale, publice sau private", relata Garten, in Financial Times.

Cu ce se va ocupa G20 dupa reglementarea pietelor financiare? Probleme ar fi destule, potrivit expertilor citati de Yahoo Finance. De la o potentiala criza energetica, o posibila prabusire, ca un castel de carti de joc, a economiei Chinei, cea mai mare tara a lumii, la o supra-expunere a business-ului "verde".

Planurile "guvernului mondial" nu vor fi insa usor de pus in practica, spun expertii.

"Pentru a pune economia mondiala pe o traiectorie de crestere robusta, e nevoie ca China sa isi reevalueze considerabil yuanul in raport cu dolarul, iar SUA sa isi limiteze deficitul public", insista Peter Morici, de la Universitatea din Maryland, citat de AFP. Iar China a anuntat ca nu va ceda presiunilor, motiv pentru care Congresul american discuta, deja, de posibilitatea impunerii unor sanctiuni economice.

Istoria se scrie pas cu pas

Puse cap la cap, declaratiile liderilor G20, din ultima vreme, vin insa sa acrediteze ideea ca totul era stabilit de mult. Iar criza financiara nu a facut altceva decat sa justifice si sa grabeasca aceste masuri.

Fostul premier britanic Gordon Brown, declara, intr-un interviu acordat pentru Reuters, ca a vorbit de necesitatea unei "noi ordini mondiale" inca din 1998, insa s-a lovit de teama altor tari in a instaura "o noua arhitectura financiara pentru urmatorii ani", cu o supraveghere globala, pentru a armoniza o lume in care banii circula dincolo de granite si firmele opereaza multinational.

La randul sau, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, declara, intr-un interviu acordat cotidianului economic "Les Echos", ca este nevoie de un "guvern economic clar identificat" in zona euro, ce ar urma sa colaboreze, prin intermediul summit-urilor, cu cele mai puternice state ale lumii (G8) si cu cele 5 mari economii emergente, intre care China si India, scopul principal fiind realizarea si coordonarea unui plan global de aplanare a crizei.

Declaratii de acest gen veneau si de peste Ocean, fostul presedinte George W. Bush insistand inca de anul trecut pentru "necesitatea adaptarii legislatiei internationale la secolul XXI", iar succesorul sau, Barack Obama, despre nevoia unei cooperari internationale active, menite a rezolva problemele planetei, de la cele economice, la incalzirea globala.

Liderii G20 se intalnesc pe 3 noiembrie la Cannes. In weekend, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au declarat, dupa o intalnire cu usile inchise, ca pana la finele lunii vor veni cu o noua strategie de salvare in zona euro. Ce va contine? Un plan de salvare a bancilor (nationalizarea unora dintre ele) si masuri pentru intarirea controlului financiar la nivelul UE (practic subordonarea guvernelor nationale unei structuri europene).

Ce face Grecia, victima numarul unu a crizei? Politicienii de la Atena au acuzat, in repetate randuri, ca au devenit “pisica” aratata de Occident lumii intregi pentru a-si impune interesele geo-strategice. Opozitia a afirmat, in Parlament, ca grecii au fost obligati practic sa se indatoreze, pentru a fi mai usor controlati. La fel s-a intamplat si cu celelalte state, scopul final fiind de a anula suveranitatea statelor respective.

Interesanta, in context, este o declaratie a lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, prezentata, recent, intr-o analiza DailyBusiness.ro.

"S-ar putea sa avem un vartej mare, un razboi economic. S-ar putea sa vedem constituite blocuri noi, cu spatiul american, spatiul asiatic, poate Statele Unite ale Europei. Dar pana sa se faca aceste aranjamente, foarte multi se tem de razboi", a declarat Vasilescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Radu a spus:
13/10/2011 09:45
Este vorba doar despre o mare oportunitate pentru a face ceva de neimaginat cu economia europei si cu statele din Europa si cu oamenii: statele unite ale Europei. Oportunitatea asta nutrebuie ratata in viziunea lor, pentru ca rar se gasesc asemenea oportunitati de manipulare a unei intregi populatii. Criza este fabricata cu scopul asta si se pare ca a functionat. Criza va dura pana cand isi vor indeplini scopurile. Europa va fi condusa de cativa oameni, iar in mainile lor se va concentra toata puterea economica. Si asta este mai bine pentru ei, decat ca fiecare tara sa fie condusa de hotii ei, nu?
 
xxxxxx a spus:
13/10/2011 12:29
..si hotia respectiva nu este creata artificial pt acelasi scop de care amintiti ...domnul Radu?
 
Radu a spus:
13/10/2011 14:10
Ba da, domnule xxxxxx.. e un cerc vicios. Intotdeauna vor exista si alte planuri, cel putin la fel de marsave ca anterioarele.
 
Lin Baden a spus:
14/10/2011 10:16
Deci pana la urma teoria/ile conspiratiei nu sunt caterinca. Inseamna ca dupa implementarea guvernului mondial urmeaza... ghiciti! Da, cipurile... chestia e ca nu se pot "implementa" asa simplu, adica vine unu' maine si ne zice ca trebuie sa ne bagam cipuri in gat, trebuie un eveniment major in care prostimea sa le ceara singura...
 
Radu a spus:
14/10/2011 12:27
O epidemie sau ceva asemanator ar putea fi destul de convingatoare pentru implantarea cipurilor...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 23 Octombrie 2021, 10:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter