- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce sufera leul mai mult decat celelalte monede din regiune

29 Sep, 00:01 • gecad.net
Leul sufera deprecieri in aceasta perioada de criza intr-o masura mai mare decat monedele din zona euro. In opinia jucatorilor de pe piata valutara, aceasta se intampla din cauza retragerii speculatorilor si a dezechilibrelor cu care se confrunta economia romaneasca.
De ce sufera leul mai mult decat celelalte monede din regiune

Spre exemplu, in ultimele doua saptamani, coroana ceha a suferit o depreciere de 0,2% in fata euro, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat cu peste 3% in fata monedei europene. In aceeasi perioada, cursul forint/euro a ramas constant. In schimb, deprecierea leului in fata euro a urcat pana la 2,7%.

Retragerea speculatorilor de pe piata valutara (fenomen care a facut din aceasta doar spatiul de joaca al marilor firme comerciale locale), si situatia proasta a indicatorilor macroeconomici au determinat fluctuatiile puternice de curs leu/euro si deprecierea leului in fata monedei europene in ultimul timp, sustin reprezentantii pietei valutare.

Plecarea in masa a speculatorilor, desi si-a facut simtit efectul mai mult in ultimele saptamani, a inceput inca de acum cateva luni, in conditiile destabilizarii pietei financiare americane, a explicat Cristian Sporis, director de trezorerie si piete de capital in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

„A fost o retragere in masa a jucatorilor financiari acum cateva luni, atunci cand au aparut informatiile legate de Bear Stearns (banca americana care, in urma pierderilor suferite de pe urma crizei financiare, a fost preluata de rivala JP Morgan, in aprilie – n.r)”, a spus Cristian Sporis.

Ce i-a determinat pe jucatori sa dea inapoi? „Romania este penalizata de investitorii straini deoarece are cele mai slabe calificative oferite de agentiile de rating, in randul pietelor din regiune”, a mentionat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raifeisen Bank Romania.

Dumitru a explicat ca perspectiva strainilor asupra economiei se poate observa si in cazul randamentelor cerute pe piata unica pentru euroobligatiunile emise de Romania. Acestea au fost mai mari decat in cazul oricarei alte tari din zona.

In urma iesirii din piata a jucatorilor financiari, tranzactiile agentilor economici locali, exportatori si importatori, au inceput sa domine piata, asa incat miscarile leului pot fi acum explicate prin structura deficitului comercial.

„Dat fiind ca in Romania nivelul deficitului este mare, ordinele de cumparare de valuta sunt de regula mult mai multe decat cele de vanzare, ceea ce conduce la deprecierea monedei nationale”, sustine Cristian Sporis de la Raiffeisen Bank.

De ce unele monede in regiune, cum ar fi zlotul polonez si coroana ceha, se depreciaza mai putin ca leul in perioadele de criza?

Trezorierul Raiffeisen sustine ca raspunsul este dat tot de structura indicatorilor macroeconomici. Polonia are un deficit de cont curent (care se bazeaza pe cel comercial -n.r.) de 3% din produsul intern brut (PIB), fata de 14% in Romania, iar Cehia are chiar un surplus de cont curent.

Investitorii zonali se pot retrage la un moment dat din majoritatea pietelor din regiune. Dar, datorita structurii deficitului comercial, in cazul Poloniei presiunea pe vanzarea de zloti in schimbul euro este mult mai redusa decat pe piata romaneasca, in timp ce in Cehia, cererea de coroane este chiar mai ridicata decat cea de euro.

„Asa se face ca atunci cand, pe perioade mai lungi de timp, leul pierde 3% in fata euro, putem vedea in cazul zlotului si coroanei deprecieri de cel mult 1-1,5%”, a afirmat Ionut Dumitru.

Conform sefului trezoreriei Raiffeisen, daca in urma cu cateva luni volumul tranzactiilor zilnice pe piata valutara era de 3-4 miliarde de euro, acum acesta s-a redus la 400-500 milioane de euro.

Leul se confrunta insa nu doar cu deprecieri mai puternice pe un interval mai indelungat, ci si cu fluctuatii semnificative pe parcursul unei singure zile.

„Situatia e generata de adancimea redusa a pietei de la noi (respectiv volume mici de tranzactionare – n.r). Lipsa de adancime nu e cauzata doar de retragerea speculatorilor, ci si de faptul ca actorii locali nu sunt obisnuiti sa foloseasca instrumentele de protectie in fata fluctuatiilor de curs”, a explicat la randul sau Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania.

„Din pacate, comerciantii nu au obisnuinta de a se proteja in fata fluctuatiilor, si nu prea avem operatiuni de hedging. Probabil le e greu sa inteleaga ca acestea costa (comisioanele bancilor – n.r.), dar orice risc implica si un cost”, a adaugat Dascalu.
Prin urmare, de cele mai multe ori comerciantii prefera sa faca schimburi intre ei. Cand un importator de talie mare are nevoie de euro pentru a efectua plata, atunci efectul se simte imediat fata de leu, care are o cadere puternica, a conchis acesta.