- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Euro se face mic in fata dolarului. Care sunt efectele pe piata europeana

17 May, 00:07 • adrian.mihaltianu
Euro a continuat sa piarda teren in fata monedei americane, ajungand miercuri la o cotatie sub 1,27 dolari/euro, un nou minim al ultimelor 4 luni, dupa ce Grecia, care risca falimentul si iesirea din zona euro, a anuntat noi alegeri anticipate.
Euro se face mic in fata dolarului. Care sunt efectele pe piata europeana

Moneda europeana a pierdut peste 4% in aceasta luna si a scazut miercuri la 1,2683 dolari pe platforma de tranzactionare EBS. Un nivel mai scazut a fost anuntat in luna ianuarie, cand a fost de de 1,2624 dolari/euro, conform Reuters.

Dar ce efecte aduce aceasta depreciere?

„Un euro mai slab indica faptul ca economia europeana este mai slabita decat cea americana„, a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In acelasi timp, economistul Florin Citu, a subliniat ca o depreciere a monedei europene pe termen lung se va vedea in inflatie.

De asemenea, situatia ar putea duce la o scadere a increderii cetatenilor, iar economia europeana ar avea de suferit.

[b]Ar putea deveni dolarul mai puternic decat euro?[/b]

Cazacu a explicat ca daca in prezent cotatia este de circa 1,27 dolari/euro, pentru a deveni mai puternic dolarul, euro ar trebui sa scada sub paritate, ceea ce este o situatie dificila si putin probabila.

„Iesirea Greciei din zona euro nu este suficienta ca sa se intample acest lucru. Ar trebui sa fie o situatie mai grava, sa fie o rupere a zonei euro, cu iesirea si altor tari precum Spania si italia”, a spus Claudiu Cazacu.

Acesta nu vede posibila o depreciere atat de puternica pentru euro. „Probabilitatea e foarte mica. Ar fi nevoie de o perioada de timp mai mare pentru a se intampla asta”.

Analistul a subliniat ca exista baraje impotriva deprecierii euro. „Avem mecanisme care functioneaza, precum fondul european care va interveni in iunie”.

El considera ca daca Grecia ar iesi din zona euro, cursul probabil ar cobori sub 1,2 dolari/euro, poate 1,15 dolari/euro.

Grecia va organiza noi alegeri legislative anticipate in data de 17 iunie, a anuntat miercuri presa elena, citata de presa internationala. Grecii vor reveni la urne in urma esecului negocierilor dintre liderii principalelor partide asupra formarii unui Guvern de coalitie, in urma alegerilor de la 6 mai.

Panagiotis Pikramenos, presedintele Consiliului de Stat din Grecia (curtea suprema administrativa), a fost desemnat sa conduca guvernul interimar pana la alegeri.

Acest scrutin, al doilea in mai putin de doua luni, este crucial pentru tara, avand in vedere progresul stangii si al partidelor extremiste, care contesta masurile de austeritate impuse prin planul de ajutor international acordat Greciei si elaborat de creditorii tarii, UE, BCE si FMI.

Alegerile legislative din 6 mai din Grecia au provocat o disputa intre sustinatorii si oponentii parlamentari cu privire la planul de salvare in valoare de 130 miliarde de euro. Acesta prevede taieri salariale, reducerea pensiilor si a altor cheltuieli de natura publica.

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut ca „profetul crizei”, a declarat marti ca in opinia sa, alegerile anticipate din Grecia vor fi castigate de Coalitia Stangii Radicale (Syriza), formatiune care nu se va intelege cu reprezentantii creditorilor internationali, iar [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/roubini-rezultatele-noilor-alegeri-vor-duce-grecia-catre-iesirea-din-zona-euro-76601/]Grecia va ajunge in incetare de plati si va iesi din zona euro[/url].

In ciuda posibilitatilor ca Grecia sa iasa din zona euro, Germania si Franta incearca sa gaseasca solutii pentru a o salva.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, dupa intalnirea cu presedintele francez Francois Hollande, ca Germania si Franta sunt dispuse „sa studieze posibilitatea unor masuri suplimentare pentru cresterea economica a Greciei”, in cazul in care Atena va solicita acest lucru.
[quote=Angela Merkel]Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro[/quote]
Si presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a declarat recent ca tarile membre ale zonei euro [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/zona-euro-isi-exprima-sustinerea-fata-de-grecia-76573/]au „intentia de neclintit sa pastreze Grecia”[/url] in randul lor, criticand vehement „propaganda” acelora care sustin ipoteza ca Atena sa fie exclusa.

„Suntem 17 tari membre coproprietare ale monedei noastre comune, nu imi imaginez nicio secunda ca Grecia va parasi zona euro, este absurd, este vorba doar de propaganda”, a adaugat premierul luxemburghez.

Anterior, premierul elen Lucas Papademos, seful guvernului care ar fi trebuit sa-si incheie mandatul odata cu formarea unui nou executiv dupa alegerile de la inceputul lunii mai, a avertizat presedintia ca statul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/grecia-ar-putea-intra-in-incetare-de-plati-in-iunie-mai-devreme-decat-se-credea-76552/]ar putea intra in incetare de plati[/url] la inceputul lunii iunie, mai devreme decat se credea.

Produsul intern brut al Greciei a inregistrat o scadere de 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2011, dupa un declin de 7,5% in trimestrul patru din 2011, a anuntat marti Oficiul de Statistica de la Atena.