- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Legea falimentului personal ramane un vis frumos: Guvernul si-a propus sa o blocheze pentru a nu destabiliza bancile

11 Sep, 08:50 • Redactia DailyBusiness
Guvernul a promis Comisiei Europene, in negocierile din vara acestui an, ca va consolida stabilitatea financiara a sectorului bancar prin retinerea de la promovare a unor proiecte legislative, precum legea insolvabilitatii personale, intrucat aceasta ar submina disciplina in materie de creditare.
Legea falimentului personal ramane un vis frumos: Guvernul si-a propus sa o blocheze pentru a nu destabiliza bancile

Angajamentele se regasesc in forma finala a Memorandumului suplimentar de intelegere convenit cu UE, aprobata, miercuri, de Executiv, scrie Mediafax.

Prin acest document, Guvernul si-a asumat intrarea in vigoare a legii privind independenta autoritatilor de supraveghere din sectorul financiar nonbancar pana la finele lunii septembrie 2010.

Totodata Executivul si-a asumat asigurarea capacitatii Bancii Nationale a Romaniei de a face fata provocarilor la adresa stabilitatii financiare, generate printre altele de presiunile asupra calitatii activelor, inclusiv prin planuri de contingenta, mentinerea cadrului actual de reglementare prudentiala in materie de provizionare, dar si consolidarea stabilitatii financiare „prin retinerea de la promovare” a unor initiative legislative, precum actualul proiect al legii insolvabilitatii personale, pe considerentul ca acesta „ar submina disciplina in materie de creditare”.

Senatorii adoptasera in 23 martie, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.