- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul rezista la socurile internationale. Vezi ce viitor are cursul

10 Aug, 00:07 • adrian.mihaltianu
Moneda nationala nu va inregistra o depreciere semnificativa in perioada urmatoare in raport cu euro (desi de la inceputul lunii august cursul a urcat cu peste 4 bani), in conditiile in care evolutiile macroeconomice vor fi bune, iar banca centrala va sustine cursul, considera analistii din piata chestionati de DailyBusiness.ro.
Leul rezista la socurile internationale. Vezi ce viitor are cursul

Chiar daca situatia
internationala incordata [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/norii-negri-din-vest-ameninta-exporturile-romanesti-ce-e-de-facut-66443/]afecteaza
si Romania[/url], totusi se pare ca leul va rezista si s-ar putea intari pana
la finalul anului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta de 4,2670 lei/euro, mai mare cu 2,28 bani fata de ziua precedenta.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), a precizat ca exista posibilitatea ca leul sa se mai deprecieze usor in viitorul apropiat, insa diferentele de cativa bani nu sunt semnificative. „Nu se va intampla ceva dramatic, pentru ca BNR are destule rezerve”, a spus Voinea.

La randul sau, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat ca „in majoritate a timpului, cursul va ramane in banda de fluctuatie de 4,1-4,3 lei/euro„. El a adaugat ca potrivit evolutiilor macroeconomice favorabile din Romania, leul ar trebui sa fie mai tare decat in prezent, insa contextul international face presiuni de depreciere.

„Parerea mea este ca finele anului va prinde leul mai puternic decat acum, adica mai aproape de 4,2 lei/euro decat de 4,3 lei/euro„, a spus Anghel.

In acelasi timp, analistul economic Daniel Daianu, nu se asteapta la o depreciere brutala a leului. Acesta a mentionat ca BNR va fi atenta la cursul leu-euro deoarece caderea leului ar afecta stabilitatea financiara a tarii.

La randul sau, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca evolutiile cursului sunt in linie cu ce se intampla la nivel regional, insa [b]cursul leu-euro nu va avea evolutii spectaculoase[/b] in viitorul apropiat.

„Fluctuatiile de 2-3% sunt normale intr-o asemenea perioada”, a spus Tanasescu, adaugand ca exista suficiente elemente de siguranta sa ofere Romaniei stabilitate.

Potrivit lui Liviu Voinea, cursul ar putea depasi 4,27 lei/euro, nefiind o evolutie dramatica.

„Cursul ramane stabil. El este sustinut de fundamentele economice bune”, a conchis Tanasescu.

Unul din punctele forte ale Romaniei se refera la datoria publica, care reprezenta 200,66 miliarde de lei (circa 47 de miliarde de euro) la finele lunii mai 2011, avand o pondere de circa 37% din produsul intern brut (PIB).

Lucian Anghel de la BCR estima recent ca datoria publica a Romaniei va ramane in jurul nivelului de 40% din produsul intern brut la sfarsitul anului. Potrivit acestuia, ultimele rezultate partiale arata o imbunatatire si o recuperare foarte puternica a sectorului constructiilor, iar agricultura va avea un an relativ bun.

Astfel, Romania sta foarte bine la acest capitol comparativ cu alte tari din intreaga lume.

De exemplu, trezoreria americana a anuntat saptamana trecuta ca datoria publica a trecut dincolo de pragul de 100% din produsul intern brut (PIB), la numai o zi dupa ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de indatorare.

Astfel, Statele Unite se alatura grupului tarilor ale caror datorii publice sunt mai mari decat PIB-ul. Acestea sunt, conform datelor de la Fondul Monetar International, Japonia (229%), Grecia (152%), Jamaica (137%), Liban (134%), Italia (120%), Irlanda (114%) sau Islanda (103%).

Totodata, in Romania, deficitul comercial a scazut cu 7% in prima jumatate a acestui an, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/deficitul-comercial-a-scazut-cu-7-in-primul-semestru-la-4-5-miliarde-de-euro-66451/]la 4,5 miliarde de euro[/url], exporturile crescand mai rapid decat importurile, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In primele sase luni, exporturile au fost de 22 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 20,4%, la 26,5 miliarde de euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.

Scaderea ratingului de tara al
SUA si-a facut resimtite primele efecte. Bursele din intreaga lume au scazut
dramatic la finele saptamanii trecute si declinul a continuat la inceputul acestei
saptamani, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/bursa-si-a-temperat-scaderea-la-3-marti-fondul-proprietatea-a-scazut-sub-0-4-lei-66502/]inclusiv in Romania[/url], facand ca intreaga lume sa se gandeasca la o noua criza financiara,
mai severa decat cea inceputa in 2008.

De asemenea, criza datoriei
externe afecteaza tarile europene, una dupa alta. Dupa Grecia, Irlanda si
Portugalia, alte doua state sunt acum amenintate de faliment – Italia si Spania.

In acelasi timp, Marea
Britanie este [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ce-pierderi-produc-violentele-din-marea-britanie-business-urilor-locale-66499/]afectata
de violentele[/url] care au avut loc in ultimele zile, daca aduc pierderi
pietei locale.