FINANTE-BANCI

Plafonul BRD pentru Prima Casa, suplimentat cu 320 mil. lei

25 februarie 2014, ora 13:54, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
casute verzi-mare.jpg
BRD Groupe Societe Generale a primit din partea FNGCIMM un nou plafon de garantare, in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite „Prima Casa” in valoare totala de 640 de milioane de lei.

De la trecerea la creditarea exclusiv in moneda nationala si pana in prezent, banca a acordat, in cadrul programului Prima Casa, credite in valoare de 360 milioane lei. Cele mai multe dintre acestea au fost contractate de clienti din Bucuresti (30%), restul de 70% fiind acordate clientilor din toate judetele tarii.

Cota de piata a bancii in programul Prima Casa in lei este de 33%, in timp ce cota calculata de la inceputul programului, din anul 2009, este de 28%, potrivit BRD.

Valoarea medie a unui imprumut „Prima Casa” in lei se ridica la aproximativ 147.000 lei.Din punctul de vedere al grupelor de varsta in care se incadreaza beneficiarii imprumuturilor „Prima Casa”, cei mai numerosi sunt clientii cu varste sub 30 de ani (50%). 27% dintre beneficiari au intre 31 si 35 de ani, iar 23% au varste ce depasesc 35 de ani. Cel mai tanar beneficiar are varsta de 21 de ani, iar cel mai varstnic are 66 de ani.

58% dintre titularii programului sunt barbati, iar 42%, femei. Portretul titularului de credit „Prima Casa” in lei este : barbat in varsta de 32 de ani din Bucuresti.

Dupa criteriul numarului creditelor acordate, topul primelor 10 judete din tara este compus din:
  1. Iasi
  2. Timis
  3. Brasov
  4. Cluj
  5. Constanta
  6. Sibiu
  7. Prahova
  8. Mures
  9. Galati
  10. Arges
Repartizarea pe zone geografice scoate in evidenta zona de vest a tarii (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures), cu 32% dintre credite, urmata de Bucuresti, cu 30% din credite, Muntenia (exclusiv Bucuresti), cu 24% si Moldova, cu 14%.

BRD a acordat primul credit in cadrul Programului „Prima Casa”. Demarat in iulie 2009, programul a fost creat pentru sustinerea celor care doresc sa isi cumpere sau sa construiasca o locuinta, prin acordarea unei garantii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobanda redusa. BRD acorda imprumuturi „Prima Casa” in lei cu o dobanda nominala standard de Robor 3M + 2,5 pp.

BRD a inregistrat in 2013 o pierdere neta de 385 milioane de lei, rezultatul fiind influentat de consolidarea acoperirii creditelor neperformante cu provizioane. In 2013, costul riscului a urcat la 2,083 miliarde de euro, dupa ce in anul anterior a fost de 1,9 miliarde de euro.

Recent, si Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu 252 de milioane de lei. “Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat in aproximativ jumatate de an. Suntem pregatiti ca la sfarsitul verii sa solicitam o alocare suplimentara de plafon”, a declarat Ioana Mihai, sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Citeste si:
Cat trebuie sa castigi ca sa poti lua un credit prin programul Prima Casa
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Sambata, 21 Aprilie 2018, 02:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter