- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfat pentru clientii executati de banci: Vindeti-va singuri apartamentul, puteti lua cu 20% mai mult decat daca il vinde banca

19 Jan, 15:19 • gecad.net
Restantierii care ajung in situatia de a fi executati silit de catre banca pot incerca sa isi vanda singuri locuintele, ceea ce le-ar asigura un pret cu 10-20% mai mare decat cel obtinut de banca la licitatie, spun executorii bancari.
Sfat pentru clientii executati de banci: Vindeti-va singuri apartamentul, puteti lua cu 20% mai mult decat daca il vinde banca

De unde provine diferenta dintre pretul ce poate fi obtinut de proprietar si cel obtinut de banca? In primul rand, „daca vinde singur locuinta, clientul nu va mai plati costurile de executare, care pot fi destul de mari. Per total, un client poate obtine cu pana la 20% mai mult daca valorifica locuinta pe cont propriu”, a explicat un executor al bancii Romexterra.

Un alt executor, al unei banci din top 5 de pe piata locala, spune ca pentru a vinde locuinta este suficient ca proprietarul sa faca o cerere in acest sens la banca: „Ipoteca este inscrisa la cartea funciara, iar clientul trebuie sa obtina acordul bancii de a vinde apartamentul de unul singur”.

„Noi chiar le propunem clientilor sa vanda singuri. Procesul de executare bancara merge insa in paralel, deoarece banca nu poate risca sa nu valorifice imobilul”, a spus acesta.

El a explicat ca, de regula, un proces de executie dureaza in jur de 3 luni, iar cel mai bine ar fi ca proprietarul sa se adreseze bancii imediat cum a primit notificarea ca se va demara procesul de executare.

In al doilea rand, clientul poate valorifica mai bine imobilul deoarece va folosi mijloace de comunicare prin care sa ajunga la mai multi cumparatori. Crescand cererea, creste si sansa de a valorifica la un pret mai bun. Pana in prezent, bancile s-au limitat la a publica pe site-urile proprii anunturile de licitatii, in timp ce clientul poate publica anunturile de vanzare in ziare, pe site-uri de specialitate sau poate apela la agentii imobiliare.

In al treilea rand, atunci cand clientul vinde singur imobilul, cumparatorul are garantia ca procedura va decurge fara dificultatile ce intervin in cazul executarilor silite, in privinta evacuarii fostului proprietar, problema de care bancile se feresc si le lasa in sarcina cumparatorului.

„De cele mai multe ori, cei care sunt executati refuza sa paraseasca locuinta, ceea ce inseamna ca noul proprietar va plati si costuri de evacuare. Prin urmare, este tentat din start sa ceara un pret mult mai mic asa incat cu cheltuielile ulterioare, sa poate ajunge la un pret convenabil”, a explicat executorul citat anterior.

La ce preturi se pot astepta clientii bancilor, odata ce banca ii executa

Licitatiile in care bancile vin cu preturi foarte mici, respectiv cu cateva zeci de procente sub pretul pietei, au sanse aproape sigure de a gasi cumparatori. Spre exemplu, o banca de dimensiuni medii de pe piata locala are la vanzare o garsoniera de 27 de mp la un pret de 33.000 de euro. Pe site-ul anuntul.ro, preturile la care sunt scoase la vanzare garsoniere de aceleasi dimensiuni, in aceeasi zona, variaza intre 37.000 de euro si 42.000 de euro. „Noi am stabilit un pret care este mai realist si care ar putea fi acceptat de cumparator”, a declarat executorul, mentionand ca, desi mai sunt cateva zile pana la organizarea licitatiei, sunt clienti care s-au aratat interesati.

Totodata, un apartament de 4 camere din Capitala de 88 mp este scos la licitatie la un pret de circa 52.000 de euro, cu circa 20-30% sub pretul pietei. „Din semnalele pe care le avem pana acum de la potentialii cumparatori cred ca se va sari de acest pret”, sustine executorul bancar.

Pretul coboara mult atunci cand bancile care vand garantiile au de recuperat un credit de valoare mai mica, ce poate fi acoperit chiar si de acest pret redus, sau cand au de gand sa lichideze cu orice pret datoria, pentru a nu mai constitui provizioane pentru aceasta. Cand insa creditul acordat de banca este mare si depaseste sau este aproape egal cu valoarea imobilului, bancile nu accepta sa faca mari reduceri.

Spre exemplu, o banca mare a organizat recent a doua licitatie pentru un apartament de 3 camere, pentru care a fixat un pret de 100.000 de euro. Banca a aplicat, conform legislatiei, un discount de 25% fata de pretul de evaluare, care a fost si pretul primei licitatii. Insa, potrivit site-ului anuntul.ro, pentru apartamente de trei camere din aceeasi zona, proprietarii cer de regula intre 80.000 si 100.000 de euro, ceea ce inseamna ca, de abia dupa ce a aplicat reducerea de 25%, pretul pretins de banca a reusit sa se apropie de oferta de pe piata. La cea de-a doua licitatie nu s-a prezentat niciun cumparator, a declarat executorul.

Acesta a spus ca banca nu este dispusa sa vanda apartamentul cu mai putin de 25% din pretul de evaluare, pentru a isi putea recupera creanta care aproape egala cu valoarea apartamentului.