- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Peste 5.000 de obiecte de pe epava Titanic, la licitatie la New York

30 Dec, 11:22 • Redactia DailyBusiness
Peste 5.000 de obiecte recuperate de pe epava Titanic vor fi scoase la licitatie pe 15 aprilie 2012, la New York, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la naufragiul celebrului pachebot.
Peste 5.000 de obiecte de pe epava Titanic, la licitatie la New York

RMS Titanic (Royal Mail Steamer – vas postal regal), filiala societatii organizatoare a expozitiilor Premier Exhibitions si singura detinatoare a drepturilor asupra acestor obiecte, a anuntat ca a cerut casei de licitatii Guernsey’s din New York sa organizeze acest eveniment.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, la doua ore si jumatate dupa ce s-a ciocnit de un aisberg, in timpul primei sale curse peste Atlantic. Peste 1.500 de persoane au murit in acest naufragiu, conform [url=http://www.mediafax.ro/life-inedit/peste-5-000-de-obiecte-de-pe-epava-titanic-la-licitatie-la-new-york-anul-viitor-9111884/]Mediafax[/url].

RMS Titanic a fost al doilea din trioul de „supernave” format alaturi de RMS Olympic si HMHS Britannic, concepute pentru a oferi fiecare cate o cursa saptamanala si pentru a domina afacerea transatlantica dintre Southampton si New York in interesul companiei White Star Line. Construit la santierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume pana la momentul scufundarii sale. In timpul calatoriei inaugurale (Southampton, Anglia, apoi Cherbourg, Franta, Queenstown, Irlanda, cu destinatia New York), el s-a ciocnit cu un aisberg, la ora 23.40, in ziua de duminica, 14 aprilie 1912. Vasul s-a scufundat in doua ore si jumatate, dupa ce s-a rupt in doua parti, la ora 02.20 (15 aprilie).

In 2007, aceste [b]obiecte recuperate[/b] de pe epava Titanic au fost evaluate de specialisti la o suma totala de [b]189 de milioane de dolari[/b].

„Speram sa gasim un cumparator care va putea sa se ocupe de conservarea colectiei si a sitului naufragiului”, a spus presedintele RMS Titanic, Christopher Davino.

Nu a fost facut public motivul pentru care este organizata aceasta licitatie, insa, in noiembrie, Premier Exhibitions si-a reorganizat comitetul director dupa ce a anuntat pierderi de aproape doua milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru al anului, mai ales in urma scaderii numarului de vizitatori ai expozitiilor sale.

O versiune 3D a filmului „Titanic”, de James Cameron, realizat in 1997, va fi lansata in SUA si Canada pe 6 aprilie 2012.