- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Replica bustului fondatorului BNR, realizata pentru 216.000 euro

30 Oct, 13:40 • Redactia DailyBusiness
Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a atribuit un contract in valoare de 930.000 lei (216.000 euro), fara TVA, artistului Ionel Stoicescu, in vederea constituirii replicii bustului lui Eugeniu Carada, care impreuna cu Ion C. Bratianu a infiintat in 1880 Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Replica bustului fondatorului BNR, realizata pentru 216.000 euro

Contractul presupune realizarea bustului personajului Eugeniu Carada, realizarea soclului si amplasarea la intersectia dintre strazile Lipscani si Eugeniu Carada.

Alaturi de C.A. Rosetti, Ion C.Bratianu si alti politicieni ai vremii, Carada a pus bazele presei si economiei romanesti. Personalitatea sa este una obscura, aceasta nu datorita lipsei sale de importanta, ci dorintei sale de a ramane in umbra, de a nu se lasa pervertit de putere si faima, potrivit Wikipedia.

A avut roluri importante in Unirea de la 1859, obtinerea independentei de la 1877, a redactat, alaturi de Ion Bratianu, Constitutia de la 1866 si a sustinut, atat financiar, cat si moral lupta romanilor din teritoriile asuprite. De asemenea, a fost un scriitor talentat, scrierile lui fiind mai ales articole din ziare, dar si piese de teatru si poezii.