MEDIA & MARKETING, NEW MEDIA

Forta media: Campania care a convins 40% din consumatori sa nu mai bea lapte

14 martie 2013, ora 14:52, autor(i): Andra Troasca   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lapte.jpg
Desi a fost mediatizat doar o saptamana, subiectul laptelui contaminat cu aflatoxina a generat rapid neincredere in randul consumatorilor romani, astfel ca 36% nu stiu daca laptele din magazine mai este sigur pentru consum, in timp ce 22% considera ca acesta nu este sigur.

Doar 43% dintre respondenti au declarat ca au in continuare incredere in laptele pe care il gasesc in comert, potrivit datelor unei analize Rogalski Grigoriu PR. 

Aproape 40% dintre persoanele chestionate au precizat ca, in ultima saptamana, nu au mai cumparat lapte, in timp ce 20% spun ca au cumparat doar de la producatori de incredere, pe fondul informatiilor potrivit carora mai multe loturi de lapte suspectate de contaminare cu aflatoxina au fost retrase.

Televiziunea a fost in continuare principala sursa de informare pentru majoritatea consumatorilor(80%), urmata de Internet (12%), radio (4%), ziare (1,5%) si alte surse informale (2,5%), conform unei cercetari realizate pe platforma iVOX.ro, la care au participat 3.843 de persoane.

La fel ca in cazul carnii de cal gresit etichetate, tema laptelui contaminat a intrat pe agenda consumatorilor: 85% au declarat ca, in ultima saptamana, au discutat cu cei apropiati despre acest subiect, in principal cu familia (47%), urmata de prieteni (22%) si colegi (17%).

Acest rezultat califica subiectul la un scor de viralitate de 4,25 (maxim 5) atins dupa doar 7 zile de expunere media. Acest scor a fost evaluat de consultantii Rogalski Grigoriu PR ca fiind unul extrem de ridicat, mai ales daca este comparat cu cel calculat pentru criza carnii de cal, care s-a ridicat la 4,75 dupa aproape 6 saptamani de mediatizare intensiva.



Rezultatele sunt confirmate si de cresterea de 25 de ori a nivelului de interes fata de cuvantul “aflatoxina, masurat de motorul de cautare Google in luna martie fata de luna februarie 2013. Continutul media generat dupa anuntul autoritatilor de saptamana trecuta, potrivit caruia au fost retrase loturi de lapte suspectat a fi contaminat cu aflatoxina, a totalizat, conform datelor agentiei de monitorizare Media Image Group, un numar de 26 de ore de antena TV in doar o saptamana, spre deosebire de criza carnii de cal care a generat 25 de ore de antena TV in 6 saptamani.

In radio, conform aceleiasi monitorizari, subiectul a cumulat 78 de minute, iar in presa scrisa o suprafata echivalenta cu 26 de pagini de ziar de format tabloid.

Conform datelor ZeList Monitor, subiectul a creat in mediul online un numar total de 1.588 de aparitii (stiri si comentarii) la care au fost potential expusi 3,3 milioane de oameni.

Cele mai de impact surse online, conform ZeList Monitor, au fost mediafax.ro, stirileprotv.ro si adevarul.ro. Subiectul a avut un varf de aparitii in presa online in data de 13 martie 2013, cand a fost destituita conducerea ANSVSA, in timp ce in social media a avut doua perioade mai intense: pe 7 martie 2013, cand au aparut primele stiri despre laptele contaminat, si pe 11 martie 2013, cand a fost anuntat al doilea lot de lapte retras. Interesul oamenilor pe Facebook.com s-a indreptat mai cu seama catre paginile marcilor de lapte prezente pe aceasta retea de socializare, unde au pus intrebari de natura sa-i ajute sa descopere marcile suspectate.

Reactia brandurilor care s-au confruntat cu astfel de solicitari a fost prompta si ferma, de natura sa opreasca speculatiile facute pe fondul comunicarii precare a autoritatilor.

Subiectul laptelui contaminat a generat neincredere pe fondul unei comunicari vizibile, insa putin convingatoare din partea autoritatilor care monitorizeaza siguranta alimentara. Acest lucru arata ca transparenta comunicarii este vitala in gestionarea situatiilor de criza si ca reflexul de comunicare publica trebuie intotdeauna dublat de cel al gandirii strategice, care permite identificarea si articularea celor mai convingatoare mesaje” a declarat Eliza Rogalski, founding partner Rogalski Grigoriu Public Relations.

Episodul laptelui contaminat, venit la scurta vreme dupa cel al carnii de cal gresit etichetate, demonstreaza importanta reputatiei si increderii pe tot lantul economic din domeniul alimentar. Daca producatorii de lapte, mai ales cei prezenti in social media, au comunicat eficient si convingator cu consumatorii, protejandu-si practic reputatia propriilor marci, nu acelasi lucru se poate spune in situatia de fata despre institutiile publice”, a continuat Eliza Rogalski.

Analiza impactului crizei laptelui contaminat a fost realizata cu ajutorul datelor puse la dispozitia Rogalski Grigoriu PR de catre Media Image Group, Ze Monitor (TreeWorks) si iVox.ro.

Rogalski Grigoriu Public Relations este parte a grupului Tempo.

Citeste si
Cum s-au schimbat obiceiurile de consum dupa scandalul carnii de cal

Cum au ajuns romanii sa sperie Europa. Scandalul alimentelor, intre realitate si Teoria Conspiratiei 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
G. Mihai a spus:
17/03/2013 19:33
Deci a fost o campanie impotriva consumului de lapte?!
Cine a platit pentru ea?!
 
Materialele zilei din MEDIA & MARKETING
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Luni, 25 Septembrie 2017, 07:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter