- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Piata de recrutari online ar putea scadea anul acesta cu 20%, la 4 mil. euro

15 May, 00:07 • mihaela.tudorancea
Piata de recrutari online, estimata anul trecut la 5 milioane de euro, va scadea anul acesta la 4 milioane de euro, prima scadere inregistrata in ultimii ani, pe fondul crizei financiare care a redus numarul de angajari, potrivit reprezentantilor BestJobs.
Piata de recrutari online ar putea scadea anul acesta cu 20%, la 4 mil. euro

„Estimasem o crestere de 30% a pietei de recrutare online, anul acesta. Insa pana in prezent ea este sub nivelul inregistrat in 2008. Daca anul trecut, piata de recrutare online a fost de 5 milioane de euro, in 2009 va scadea cel mai probabil pana la 4 milioane euro”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Calin Fusu, directorul general si unul dintre fondatorii companiei Neogen, care detine site-ul de recrutare.

BestJobs.ro
Calin Fusu si-a revizuit in scadere si cifra de afaceri pe care o va raporta Neogen.ro in 2009, de la 4-4,5 milioane de euro, la 3 milioane de euro, undeva la nivelul afacerilor raportate in 2008. Afacerile BestJobs vor scadea cu 20% anul acesta, de la 2 milioane euro inregistrate in 2008, la 1,6 milioane euro. Directorul general al Neogen este insa increzator ca veniturile din publicitate vor creste in 2009 cu 20%.

La inceputul acestui an, Calin Fusu estima ca piata de recrutare online va creste cu circa 30% in 2009, cu un ritm mai redus decat in anii precedenti, cand aceasta a urcat cu 60-70%. Revizuirile acestei declaratii au urmat dupa un prim trimestru slab pentru anunturile de joburi online, afectate vizibil de criza financiara.

„Piata de recrutari online isi va reveni atunci cand o sa-si revina si piata economica. Sper ca anul viitor, insa nu pot face asemenea predictii”, a adaugat Calin Fusu.

Atat eJobs, principalul competitor al site-ului detinut de Neogen, cat si BestJobs au printre actionari fondul de investitii american Tiger. In cadrul Neogen au ramas 4 fondatori, a caror participatie s-a diminuat odata cu investitia celor de la Tiger, care detin 20% din companie. Fondul olandez Wouwer mai detine inca 7% din participatia Neogen.

eJobs.ro
eJobs, cel mai mare site de recrutare online din Romania, a raportat afaceri de 2 milioane de euro in 2007, in crestere de aproape 4 ori, de la valoarea de 550.000 de euro inregistrata anul precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Reprezentantii companiei nu au facut inca publice rezultatele companiei in 2008.

eJobs si-a triplat in 2008 veniturile din publicitate fata de anul precedent, desi acestea reprezinta doar 2,5% din afacerile sale, unde o pondere majoritara o au veniturile din publicarea de anunturi de recrutare.

„Acest lucru s-a intamplat datorita cresterii pietei si a faptului ca acum spatiul publicitar pe eJobs este vandut prin intermediul InternetCorp”, au declarat anterior pentru DailyBusiness.ro reprezentantii eJobs.ro.

La inceputul anului trecut, fondul de investitii Tiger Management a devenit actionar eJobs.ro in urma achizitionarii unui pachet de 30% din afacere, in schimbul unei sume estimate la 4 milioane de euro. Afacerea eJobs a fost fondata de Liviu Dumitrascu, Horia Nistor si Lucian Despoiu. Ulterior, Dumitrascu s-a asociat cu Daniel Tatar.

Trafic

Site-ul de recrutare eJobs.ro a inregistrat in luna aprilie 1,6 milioane de clienti unici, potrivit datelor furnizate de SATI, cu aproape 1 milion mai mult decat concurentul sau, BestJobs.ro, care a inregistrat in aceeasi luna 770.385 de clienti unici. In luna martie, eJobs a raportat 1,89 milioane de clienti unici, pe cand BestJobs a inregistrat 969.935 clienti unici.

In ceea ce priveste numarul de afisari, eJobs a avut in luna aprilie 34,24 milioane de afisari, pe cand BestJobs a inregistrat, in aceeasi luna, potrivit acelorasi date SATI, 25,13 milioane de afisari. In luna martie, diferenta a fost de aproape 15 milioane de afisari, eJobs avand 48,63 milioane de afisari, iar BestJobs 33,71 milioane.