- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Amintirile din comunism, cauza pentru care romanii refuza apartamentele de la parter si ultimul etaj

12 May, 15:52 • elena.olteanu
Clientii dezvoltatorilor imobiliari tind sa refuze din start locuintele de la parter si ultimul etaj, din cauza mentalitatii din timpul comunismului, insa dezvoltatorii cauta solutii pentru a le face mai atractive.
Amintirile din comunism, cauza pentru care romanii refuza apartamentele de la parter si ultimul etaj

Clientii se tem si refuza in general aceste locuinte din cauza problemelor ce existau in timpul comunismului si anume frica de hoti, a refularii instalatiei, a galagiei sau lipsa de lumina.

„La intrebarea daca sunt anumite elemente speciale care sa definitiveze criteriile cautarii, cumparatorii raspund aproape invariabil: nu vrem parter sau ultimul etaj, a spus Irina Petrescu, consultat in departamentul rezidential al companiei Esop, citata de NewsIn.

„Credem ca principalul motiv pentru aceasta atitudine este mentalitatea care pleaca de la amintirea fostelor blocuri comuniste, unde problemele cu parterul si cu ultimele etaje erau evidente, dar in ceea ce priveste blocurile noi, acestea sunt false probleme”, a adaugat Irina Petrescu.

Ce solutii au gasit dezvoltatorii? Pentru parter dezvoltatorii ofera preturi mai mici sau hotarasc sa transforme parterul in spatiu comercial, iar la ultimul etaj sunt amplasate duplex-uri sau penthouse-uri.

„La ultimele etaje sunt in general, penthouse-urile si duplexurile, iar acestea sunt destul de cautate”, a declarat, pentru DailyBusiness, Vlad Vlasceanu, organizator al Targului Imobiliar (TIMON).

In privinta celorlalte probleme despre care se spune ca pot aparea in cadrul unui apartament la parterul blocului, analistii imobiliari mai spun ca ele pot fi demontate la o analiza simpla.

Problema galagiei a fost demult eliminata de ultimele sisteme de tamplarie si de izolare fonica, in timp ce sistemele de apa, caldura si canalizare au la baza componente noi realizate dupa ultimele standarde europene, astfel incat problema refularii de la primele etaje nu se mai poate pune.

„Daca vorbim despre securitate, in toate cladirile noi, atat condominiumuri cat si individuale, exista sisteme de securitate bine puse la punct, dublate, aproape intotdeauna, de paza cu personal uman”, mai afirma Irina Petrescu.

In ceea ce priveste ultimul etaj, privelistea si luminozitatea sunt punctele de atractie, iar riscul izolarii necorespunzatoare este minim in cadrul unui ansamblu rezidential nou, sustin agentii imobiliari.