- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

BNP Paribas: Chiriile pentru spatii de birouri vor continua sa scada in zonele periferice si secundare ale Capitalei

07 May, 15:07 • Redactia DailyBusiness
Nivelul chiriilor va scadea din nou, dar intr-un ritm mai lent decat in 2009, in zonele secundare si periferice ale Bucurestiului, unde este programata livrarea a celei mai mari parti din oferta de spatii noi pentru 2010, de aproximativ 280.000 mp, estimeaza reprezentantii BNP Paribas Real Estate.
BNP Paribas: Chiriile pentru spatii de birouri vor continua sa scada in zonele periferice si secundare ale Capitalei

„In a doua jumatate a lui 2009, variatiile chiriilor pentru birourile de clasa A situate in centru, unde oferta este limitata, sugereaza un nivel relativ stabil al acestora pentru 2010”, au adaugat reprezentantii companiei imobiliare.

Ei au mentionat ca desi stocul nou de 280.000 mp este mai mic fata de livrarile din anii anteriori, reprezinta totusi o suprafata semnificativa ce nu poate fi absorbita in conditiile actuale ale pietei.

„Incepand cu semestrul 2 din 2008 absorbtia neta a scazut semnificativ, in tmp ce livrarile de spatii s-au mentinut la un nivel relativ ridicat. In consecinta, rata de neocupare s-a triplat in aceasta perioada. Desi suprafata ocupata va fi mai mare in 2010, rata de neocupare e posibil sa creasca, deoarece somajul continua sa creasca, infulentand cererea de spatii”, au spus reprezentantii BNP Paribas Real Estate.

Ei apreciaza ca periferia sau zonele secundare sunt mai putin cautate din cauza infrastructurii de proasta calitate si distanta mare fata de reteaua de transport public.

De asemenea, chiriasii au inceput sa prefere cladirile finalizate, in detrimentul pre-inchirierilor care sunt consideate mai riscante in actualul context economic.

In prezent chiriile medii pentru birourile de clasa A situate in zona centrala sunt 190-220 euro/mp/an. Pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive chiriile variaza intre 140-170 euro/mp/an, in timp ce in zonele secundare acestea se situeaza intre 120-140 euro/mp/an. Cele mai scazute chirii sunt in zonele secundare si la periferie unde reteaua de transport public este slab reprezentata, potrivit datelor BNP Paribas Real Estate.

Reprezentantii companiei considerca ca dezvoltarea rapida a pietei spatiilor de birouri din anii trecuti a fost alimentata de companiile straine nou intrate pe piata locala, care au profitat de dezvoltarea economica rapida pentru extinderea operatiunilor proprii.