- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cat e dispus sa plateasca un bucurestean pentru un apartament nou

07 Apr, 16:48 • Redactia DailyBusiness
Piata rezidentiala din Bucuresti continua sa fie dominata de cererea pentru locuinte vechi, care atrag 69% din solicitari, fata de doar 31% pentru proiectele noi. Cat sunt dispusi sa plateasca pentru apartamentele noi cei care vor sa achizitioneze astfel de unitati?
Cat e dispus sa plateasca un bucurestean pentru un apartament nou

Din punct de vedere al bugetelor pentru piata noua, cererea sta astfel: 20% cauta locuinte sub 60.000 euro, 14% cauta aparatmente intre 60-70.000 euro, 23% sunt interesati de bugete intre 70-80.000 euro, 36% cauta locuinte intre 80-90.000 euro.

Doar 7% sunt interesati de bugete peste 90.000 euro, arata o analiza efectuata de Imopedia.ro.

„Este interesant de observat procentul majoritar, 59% pentru apartamente intre 70-90.000 euro. Vorbim de clienti care inteleg valoarea unui apartament nou, intr-un complex rezidential, si care, cel mai probabil, nu se bazeaza pe credite bancare pentru finantarea achizitiei. Acestia dispun de sume mai mari pentru avans si apeleaza la solutii alternative pentru finantare – ratele la dezvoltator”, spune Razvan Muntean, directorul general Imopedia.

Legat de structura cererii impartite pe apartamente vechi-unitati noi, Muntean spune ca „Diferenta de procente este explicabila intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, majoritatea clientilor orientandu-se catre piata veche unde locuintele au preturi mai mici atat din punctul de vedere al costului de achizitie, cat si al costului de administrare”.

In ceea ce priveste preferintele pentru zone ale cumparatorilor de apartamente noi, acestea se profileaza astfel: 15% cauta in nord, 14% in sud, 14% in vest, 22% in est si 35% in zone centrale.

Analiza a fost efectuata coroborand datele din portalul imopedia.ro in perioada ianuarie -martie 2011 la un trafic lunar de 60.000 de vizitatori unici. Bugetele exprimate in studiu sunt bugete brute, care includ TVA.