- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

CBRE: Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au scazut cu 7% in T1

25 May, 10:51 • Redactia DailyBusiness
Chiriile spatiilor de birouri din Capitala au scazut in primul trimestru al anului cu 6,9%, pana la o medie de 20 euro/mp in cazul centrelor de afaceri clasa A, potrivit unui raport de piata al CB Richard Ellis.
CBRE: Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au scazut cu 7% in T1

In perioada martie 2008-martie 2009, chiriile prime din Capitala s-au depreciat cu peste 9%, iar in medie, pe piata locala, proprietarii ofera o luna de chirie gratuit noilor ocupanti.

Conditiile de pe piata inchirierilor s-au deteriorat in general de-a lungul primului trimestru din 2009, pe masura ce activitatea economica tot mai scazuta, precum si sentimentul negativ fata de viitor a dus la reducerea cererii pentru spatiile de birouri si la o presiune descendenta asupra nivelului chiriilor.

Indicele CBRE pentru statele membre UE arata o scadere de 6,5% a chiriilor in T1, fata de nivelul cel mai inalt de anul trecut. Declinul trimestrial reflecta scaderea chiriilor pe marea majoritate a pietelor, desi in anumite orase cheie, cum ar fi Frankfurt si Milano, acestea au ramas stabile.

Nivelurile de ocupare sunt in scadere in toata Europa, din cauza unei combinatii intre o cerere mai slaba, noi dezvoltari care intra pe piata, si o dorinta tot mai mare a ocupantilor de a se debarasa de surplusul de spatiu.

Ocupantii initiaza discutii, cautand sa obtina reducerea chiriilor sau discounturi sub forma unor luni cu chirie zero, in caz ca-si extind contractul de inchiriere. Ei cauta totodata sa modifice termenii specifici de inchiriere (cum ar fi clauza de faliment sau clauza de reinstalare) in favoarea lor, reducand astfel garantiile care trebuie incluse in balanta contabila.

Ratele de ocupare in grupul EU-27 au scazut cu aproape 1 punct procentual in ultimul an. Drept rezultat, constructia de noi proiecte a incetat practic in regiune, ceea ce va duce la reducerea stocului pe termen mediu. Desi beneficiile pe termen scurt sunt mici, acest aspect va ajuta chiriile sa se stabilizeze mai rapid imediat ce cererea din partea ocupantilor isi va reveni la normal.

„Proprietarilor le este din ce in ce mai greu sa inchirieze spatiile vacante, date fiind precautiile perfect explicabile exprimate de cei mai multi ocupanti din prezent”, a comentat Richard Holberton, director EMEA Research la CB Richard Ellis.

„Avand in vedere ca ocupantii vor cauta tot mai adesea spatii ieftine, iar oferta va deveni din ce in ce mai variata pe piata, este inevitabil sa nu vedem o scadere accentuata a chiriilor si o crestere a discounturilor pentru inchiriere pe marea majoritate a pietelor in lunile care urmeaza”, a adaugat Holberton.