- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce face un dezvoltator rezidential cu 600 ha de teren in criza? „Le-am inchiriat pentru agricultura”

13 May, 00:01 • cristina.mihai
Dezvoltatorul imobiliar cu actionariat britanic Copper Beech avea in 2008 planuri de dezvoltare de zeci de mii de apartamente. Criza a blocat insa proiectele, dar au ramas terenurile, 600 de hectare care au costat in total aproape 50 mil. euro si care nu produc nimic. Unele terenuri au ramas goale, iar din altele abia se "scot banii de taxe". Cum? Au fost "inchiriate" pentru a fi cultivate cu grau sau porumb fermierilor de la care au fost cumparate in prima instanta, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Dinesh Dhamija, administratorul companiei.
Ce face un dezvoltator rezidential cu 600 ha de teren in criza? Le-am inchiriat pentru agricultura

Inchirierea terenurilor nu este una propriu-zisa, compania dezvoltatoare primind de fapt o cota din incasarile obtinute de fermieri la vanzarea productiei. Cat bani se obtin? Nu foarte multi, Dhamija spunand, mai in gluma mai in serios, ca aceasta activitate “plateste taxele”.

Per total, Dhamija estimeaza ca in jur de 400 de hectare de teren din portofoliul companiei pe care o conduce si la care este actionar sunt cultivate.   El este unul dintre cei mai bogati indieni din Marea Britanie si a preluat conducerea Copper Beech dupa plecarea din firma a lui Diwaker Singh.

Printre cele mai recente exit-uri ale omului de afaceri este vanzarea  din 2005 a site-ului de calatorii Ebookers.com pentru 471 milioane de dolari. Dhamija nu a spus cat a obtinut personal pentru participatia sa la proiect, insa suma a fost substantiala, avand in vedere ca avea pachetul majoritar. Omul de afaceri mai are investitii si in hedge-fund-uri, dar si in educatie si proprietati in Londra si India.

„In India facem si multe actiuni caritabile, oferim acces la educatie pe gratis tinerilor sau servicii medicale gratuite”, a spus Dhamija, care in prezent mai are 4 angajati in zona de real estate din Romania. „Nu mai construim nimic, totul zace, asa ca nu avem nevoie de multi angajati”, a adaugat omul de afaceri britanic.  

Pentru imobiliarele locale, nu are planuri in viitorul apropiat, dar nu este nici presat sa vanda terenurile pentru ca nu a luat niciun credit pentru a le achizitiona. Singurul credit preluat de companie pentru zona de imobiliare a fost pentru singurul proiect care a fost construit, Blue Tower.

Regreta Dhamija ca a luat acest credit, in conditiile in care pentru a scapa de presiunea creditorilor a bagat proiectul in insolventa in 2009? „Nu regret, pentru ca in momentul in care am solicitat creditul proiectul, era 70% vandut”. Momentan, falimentul proiectului a fost anulat, dar dosarul inca se judeca la Tribunal Bucuresti.  

Despre masurile statului roman in perioada crizei, omul de afaceri spune ca politicienii au facut ceea ce a trebuit sa faca. „Este a treia recesiune prin care trec, iar acum este mult mai bine decat in cele anterioare”.

Cat despre devalorizarea proprietatilor pe care le detine in Romania, omul de afaceri spune „valoarea unui teren este in capul tau. Nu am mai facut evaluarii ale activelor recent, insa pe termen lung proprietatile nu pot decat sa creasca”.

Despre orizontul de timp in care ar putea fi reluate dezvoltarile pe piata locala, Dhamija spune ca nu poare fi estimat. „Criza a inceput in SUA, s-a extins in vestul Europei si abia dupa un an si jumatate a ajuns si in est, probabil tot acesta va fi si decalajul in cazul revenirii”, conchide omul de afaceri britanic.