- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Colliers: Dezvoltarile mixte ar putea fi viitorul pietei imobiliare din Romania

16 Feb, 14:45 • Redactia DailyBusiness
Dezvoltarile de tip "mixed-used" ar putea reprezenta o tendinta importanta a urmatorilor ani pe piata imobiliara din Romania, in conditiile unor riscuri de dezvoltare mai reduse, apreciaza compania de consultanta imobiliara Colliers.
Colliers: Dezvoltarile mixte ar putea fi viitorul pietei imobiliare din Romania

Conceptul dezvoltarilor mixte presupune ca in cadrul uneia sau mai multor cladiri ce fac parte dintr-un complex unitar sa coexiste mai multe tipuri de uz imobiliar: birouri, retail, industrial, hotelier etc.

De multe ori, astfel de proiecte includ o componenta de divertisment (cinematograf, bowling si biliard, jocuri), de lifestyle (sala fitness, piscina), servicii publice (terminal transport in comun) sau chiar una culturala (galerii de arta, zone de expozitii, etc).

Motivele pentru care dezvoltatorii opteaza pentru un astfel de concept sunt acoperirea riscului de a investi intr-un singur tip de dezvoltare imobiliara, sinergia imbinarii mai multor segmente imobiliare, precum si obtinerea mai facila a autorizatiilor necesare dezvoltarii, avand in vedere ca in cele mai multe cazuri astfel de proiecte aduc si beneficii comunitatii prin realizarea sau refacerea infrastructurii din zona.

In Romania, singurul astfel de proiect in constructie este Palas Iasi, dezvoltat in nord-estul tarii de catre Iulius Group, in urma unei investitii ce va depasi 260 milioane de euro.

In Statele Unite, dezvoltarile mixte sunt foarte raspandite, iar in Europa de Vest acest gen de proiecte este din ce in ce mai intalnit. In Europa Centrala si de Est aceste dezvoltari au inceput sa castige teren si atrag dezvoltatorii. In prezent, in majoritatea tarilor din regiune exista cel putin un proiect de „mixed use” in dezvoltare sau un astfel de complex a fost deja livrat.