- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltatorii celor mai ieftine blocuri noi din Capitala au continuat sa scada preturile si in 2010

22 Oct, 00:01 • cristina.mihai
Numarul proiectelor rezidentiale noi din Capitala cu locuinte al caror pret de pornire scade sub 40.000 euro este din ce in ce mai mare, dezvoltatorii dorind sa dinamizeze volumul vanzarilor. Mai mult, la majoritatea proiectelor ieftine, preturile au scazut si in acest an.
Dezvoltatorii celor mai ieftine blocuri noi din Capitala au continuat sa scada preturile si in 2010

Intrebati cum merg vanzarile in proiectele noi, unii dintre agentii imobiliari spun ca „inca nu merg deloc, ca urmare a masurilor guvernamentale”. Cei mai multi, insa, au raspunsuri mai optimiste si spun ca piata incepe sa isi revina.

Totusi, si cei mai optimisti admit ca miscarile resimtite in prezent vin dupa cateva luni in care nu s-a intamplat mai nimic, ca urmare a masurilor de austeritate anuntate de Guvern, care ii determina pe clienti sa fie reticenti cand vine vorba sa se „inhame” la un credit.

„Vanzarile au fost relativ stabile in acest an, chiar daca nebunia masurilor de austeritate a afectat ritmul tranzactiilor din proiectul nostru”, spune omul de afaceri Ionut Negoita, dezvoltatorul ansamblului rezidential Confort City din Capitala.

Omul de afaceri nu a scazut preturile standard ale locuintelor in acest an, insa a mai lansat oferte promotionale pentru anumite tipuri de apartamente si a realizat o reconfigurare a apartamentelor, astfel incat sa existe suprafete mai mici.

Si dezvoltatorii persoane fizice au mai scazut preturile apartamentelor cu cateva mii de euro in acest an, in speranta ca vanzarile vor mai creste. Este cazul unui proiect din Prelungirea Ghencea, unde acum garsonierele costa 31.000 euro, iar apartamentele de 2 camere – 53.000 euro. Totusi, reprezentantii Premium Imobiliare, promotorii acestui proiect, spun ca vanzarile au fost afectate de neincrederea din piata.

Daca in cazul proiectului din Ghencea inca se mai resimt efectele masurilor de austeritate, la cele mai multe ansambluri rezidentiale cu preturi sub media pietei tranzactiile incep sa revina la nivelul din primele luni ale anului.

„S-au resimtit efectele acestor anunturi chiar si in cazul celor mai ieftine proiecte, insa de cand a venit toamna, ritmul tranzactiilor si-a revenit”, a declarat Catalin Grigore, directorul agentiei Premier Services, o companie care are la vanzare mai multe proiecte rezidentiale noi in sudul Capitalei.

„Dezvoltatorii pe care ii reprezentam s-au repliat rapid si au oferit mai multe facilitati in cadrul locuintelor, cum ar fi mobilarea si utilarea bucatariei. Altii au mai scazut preturile fata de inceputului anului, ajungand chiar si la scaderi de 20%”, a mai spus Grigore.

Scaderi de pret opereaza si dezvoltatorii care au vandut majoritatea unitatilor si vor sa scape de ultimele apartamente. Spre exemplu, in cazul Trident Residence, un bloc din sudul Capitalei, dezvoltatorii au mai scazut preturile in aceasta toamna in cadrul unei promotii, pentru a reusi sa vanda si ultimele apartamente din proiect. Aceeasi situatie se regaseste si la Style Residence, unde preturile apartamentelor mai mari au scazut cu circa 10% in acest an.