- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Doar dezvoltatorii care au fonduri proprii si preinchirieri vor incepe proiecte noi in 2010

28 Dec, 12:37 • Redactia DailyBusiness
Singurii dezvoltatori care vor incepe proiecte noi anul viitor vor fi cei care au surse de finantare proprii si contracte de preinchiriere, astfel ca oferta se va reduce in 2010 si 2011 fata de 2009, estimeaza consultantii imobiliari, care vad o revenire a pietei din semestrul doi al anului viitor.
Doar dezvoltatorii care au fonduri proprii si preinchirieri vor incepe proiecte noi in 2010

„Oferta se va reduce considerabil in 2010-2011 si ar putea sa se situeze sub cererea retailerilor, mai ales in 2011. Probabil ca vor fi lansate si proiecte noi de centre comerciale, dar ne asteptam ca acestea sa fie deschise incepand cu 2012”, a declarat pentru Mediafax Jibril Semour, seful departamentului de retail in cadrul Jones Lang LaSalle Romania (JLL).

Aceeasi evolutie este prognozata si de consultantii de pe segmentul spatiilor de birouri.

„Sunt foarte putini dezvoltatori care vor incepe proiecte noi – doar cei care se bazeaza pe private equity (capital privat – n.r.) sau pe contracte prelease (de preinchiriere – n.r.). Dezvoltatorii care au proiecte in executie vor incerca sa finalizeze aceste proiecte, existand si proiecte ale caror lucrari vor fi puse on-hold”, a explicat Marius Scuta, seful departamentului birouri al JLL.

In opinia sa, cererea pe acest segment, care s-a redus dramatic in 2009, nu va inregistra o imbunatatire in 2010, in conditiile in care singurele solicitari active vor ramane cele care urmaresc gasirea unor spatii mai mici sau mai ieftine decat conditiile existente. De asemenea, consultantul JLL estimeaza o reducere a chiriilor in 2010 de cel putin 10-15%, avand in vedere dimensiunea redusa a cererii.

Totodata, analistii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox sustin ca cele mai tranzactionate spatii anul viitor vor fi proiectele deja existente, in conditiile in care in ultimul an si jumatate potentialii chiriasi sau cumparatori au devenit extrem de sceptici fata de investitiile „pe hartie”.

In ceea ce priveste segmentele pietei imobiliare cu cele mai mari sanse de revenire in 2010, consultantii au incredere in cel comercial si cel de retail, dar prevad o imbunatatire a acestei industrii incepand din a doua parte a anului viitor.

Consultantii firmei BNP Real Estate Romania considera ca cel mai important factor care ar ajuta la revenirea pietei imobiliare in 2010 este cresterea disponibilitatii finantarii pentru dezvoltatori, investitori si clientii finali, survenita insa pe fundalul imbunatatirii unor aspecte ce tin de mediul economic intern, cum ar fi cursul de schimb, nivelul fiscalitatii, echilibrul pietei muncii si cresterea puterii de cumparare.

Consultantii JLL considera ca si sectorul de retail si cel al tranzactiilor cu proprietati au sanse de revenire anul viitor.

„Este foarte greu de prevazut ce segment isi va reveni mai repede. Oricum avand in vedere ca proiectele ofera fundamentele normale, si sectorul birouri si cel de retail sunt oportunitati pentru investitii(…) De asemenea, piata de investitii are sanse de revenire, deoarece sunt multe fonduri de investitii care au bani de investit si au urmarit situatia preturilor de pe piata, iar in a doua parte a anului ar putea sa actioneze, inainte sa apara redresarea economica, care ce ar duce la o eventuala crestere a preturilor”, au adaugat consultantii JLL.

Reprezentantii DTZ Echinox anticipeaza o revenire mai intai „acolo unde caderea a avut loc mai devreme”, dar nu mai devreme de al doilea semestru al anului viitor.

Anul 2009 a fost marcat de o scadere a cererii pe toate segmentele imobiliare, cele mai multe dintre cladirile de birouri si centrele comerciale deschise in acest an avand suprafete generoase ramase goale. Astfel gradul de neocupare a crescut de la aproape 0% la circa 20% pe segmentul birouri si pana la 50% in centrele comerciale din provincie.

Nici segmentul rezidential nu a scapat de efectele crizei, care au dus la scaderea puterii de cumparare si la dificultati in obtinerea de finantare pentru achizitia de locuinte, cu efect asupra numarului de cumparatori.