REAL ESTATE

Dumitrescu, DTZ: Un agent imobiliar bun castiga pana la 500.000 euro pe an

23 aprilie 2007, ora 11:10   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Corina Dumitrescu este la DTZ de un an, unde acopera functiile de director HR si director financiar
Corina Dumitrescu este la DTZ de un an, unde acopera functiile de director HR si director financiar
In industria de real-estate se castiga bani multi, insa cea mai mare parte a veniturilor se distribuie catre cativa, care sunt cei mai buni. Este o regula valabila pentru toata lumea, de la marii dezvoltatori pana la agentii imobiliari.
Corina Dumitrescu, director de resurse umane la agentia imobiliara DTZ, a discutat cu DailyBusiness despre procesul de recrutare, despre salarii si concurenta pentru angajati buni in industria de real-estate.

DailyBusiness: Ce inseamna resurse umane in real-estate?
Corina Dumitrescu: In primul rand, un alt nivel de comunicare cu oamenii. Eu am lucrat anterior in industria de textile, pe un job asemanator. In imobiliare, oamenii sunt de un nivel mai inalt - ca pregatire, comportament si perceptie a pietei in care activeaza.

DB: Poate fi acesta un dezavantaj? Un om mai educat este uneori mai greu de motivat sau de pastrat.
CD: Angajatii sunt motivati de mediul concurential si de posibilitatile de dezvoltare. Daca ai angajati bogati, firma este bogata. In real-estate vorbim de o viata de lux, nu de nivelul de subzistenta din industria textila.
Un agent imobiliar vechi pe piata inseamna 7-8 ani de experienta 

DB: Cu ce categorii de angajati lucrati?
CD: Doua categorii, in principal. Agenti imobiliari si domeniul administrativ, adica marketing, IT, sau property management.

DB: Ce inseamna property management?
CD: Pentru cladiri mari si tranzactii mari, se ofera servicii de administrare a acelor cladiri. De exemplu, cladirea MacroMall din Brasov. Este o activitate mai noua, pe care noi am lansat-o in februarie. Este un serviciu suplimentar; de exemplu, cum sunt in leasing-ul auto asigurarile, care stau "in spatele" business-ului de leasing.

DB: In functie de ce criterii sunt platiti agentii imobiliari?
CD: Agentii lucreaza cu comisioane. Au un salariu fix si comision din comisionul pe care il incaseaza agentia din tranzactii. Structura de comisioane este stabilita pe nivele, pentru a-i motiva. Pentru ca este foarte usor sa vinzi ieftin pe piata.

DB: Castigurile la ce nivel pot ajunge?
CD: Un agent bun, vechi pe piata, poate castiga aproape 500.000 de euro pe an.

DB: Ce inseamna "vechi pe piata"?
CD: De regula, inseamna cel putin 7-8 ani de experienta. Dar un astfel de om mai are de regula cate trei juniori pe mana pentru a-i forma.

DB: Cati astfel de agenti buni sunt pe piata?
Sunt destul de putini. Noi am inceput procesul invers. Recrutam in ultimele luni angajati fara experienta, absolventi de facultate, pentru ca e cel mai usor sa ii modelezi asa cum doresti sa ii ai. Daca vine de la concurenta, de cele mai multe ori este foarte greu sa ii adaptezi la noi - culturile de companie sunt diferite. Iar salarizarea pe sistem grila poate fi greu de acceptat daca n-au mai lucrat asa.

DB: Iar pentru agentii de nivel mediu spre bun, care sunt castigurile medii pe an?
CD: De la 50.000 de euro in sus, probabil pana la 100.000 de euro. Iar in urmatorii 2-3 ani, piata va fi si mai atractiva. Aceste venituri nu vor scadea.

DB: In ce ritm merg angajarile?
CD: In ultimele doua-trei luni, am angajat 6 persoane.

DB: Compania cati angajati are?
CD: Avem 40 de angajati, dintre care 18 agenti.

DB: Ce alte beneficii le mai sunt oferite angajatilor in industrie?
CD: Telefon mobil, abonamente la club de fitness, sala de fotbal pentru baieti, masini, asigurari private de sanatate.

DB: Care este rata de fluctuatie a personalului?
CD: Este foarte mica in cazul nostru, probabil 0,5% pe an. Cel putin de un an, de cand lucrez aici, nu a plecat nimeni. Incercam sa selectam oameni cat mai potriviti pentru job: pana esti angajat, treci prin 5-6 interviuri.

DB: Angajatii buni primesc contraoferte de la alte agentii?
CD: Da, au fost si cazuri cu oferte primite direct pe mailul de serviciu. Am primit si eu, si alti colegi agenti. Dar cred ca daca voiau sa plece, plecau pana acum. Dupa integrarea in UE, singurul pericol ar fi companiile straine care patrund acum pe piata - developerii mari, cunoscuti.

DB: Prin ce metode recrutati?
CD: Pentru ultimii sase angajati, de exemplu, am avut contract cu o firma de recrutare specializata, dar n-am gasit decat un om. Pe ceilalti cinci i-am adus prin contact direct, prin anunt la Romania Libera. In general, recrutam prin anunturi in ziare, pe Internet, firme de recrutare si relatii personale. Dar cautam in principal oameni care nu au mai lucrat in domeniu.


Sinceritatea nu e totul. Daca vine trezit din somn, neingrijit si nici nu stie exact unde vine, n-are rost sa mergi mai departe cu interviul de angajare 

DB: Cat dureaza pentru un incepator sa ajunga un agent de nivel bun?
CD: Cam un an.

DB: Si in anul asta prin ce trebuie sa treaca?
CD: Ii trimitem cat de des putem la intruniri, training-uri, inclusiv la nivel international. Chiar daca sta la o intalnire si nu scoate o vorba, este important sa fie acolo. Nu-i tinem in fata calculatorului, sa le vina idei de vanzari de la sine. Dupa 6 luni, usor-usor incep sa incheie tranzactii, relativ mici.

DB: Cum va dati seama la interviu daca omul din fata dvs. este potrivit pentru job?
CD: Unul dintre ultimii veniti a spus la interviu "nu am experienta, dar vreau sa realizez ceva". Mi-a placut si ca stare de spirit, si ca seriozitate, ambitie, plus ca a mai calatorit prin strainatate, ceea ce e important. Totusi, sinceritatea nu e totul. Daca vine trezit din somn, neingrijit si nici nu stie exact unde vine la interviu, n-are rost sa mergi mai departe. Mai este important si sa taci, sa stii sa asculti, sunt persoane pline de zel care vorbesc prea mult. Caut sa vad la oameni acea educatie cu care vii de acasa, si pe care nu prea poti s-o inveti de la angajator.

DB: Cum va arata piata peste 4-5 ani?
CD: Probabil ne vom apropia de nivelul de acum al tarilor din regiune - Polonia, Cehia. Dar depinde mult de investitori, cat de tare se grabesc sa investeasca, sa finalizeze tranzactiile. Sunt multi acum care asteapta, sunt in stand-by sa vada ce se intampla dupa aderare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Costel PIRVU a spus:
09/09/2008 12:19
BUCURESTI - 9 SEPTEMBRIE 2008
Fac acest comentariu pentru viitorii agenti imobiliari ce ar putea fi prinsi in mrejele sau mirajul titlului acestui articol.
- In primul rand, acum la un an de la aparitie..m-as intreba daca Intervievata mai lucreaza pentru agentia respectiva daca se mai ocupa de recrutare dar si .de pozitia de director financiar ?!?! , sau poate face intermedieri sa tinda spre neverosimilul si aberantul 500.000 euro pe an ca agent imobiliar.
Stimati cititori, Viitori agenti imobiliari ,
Scopul acestui articol e clar, specularea lacomiei sau dorintei de castig rapid (care intr-o masura sau alta exista in fiecare din noi.) in favoarea recrutarii catre compania imobiliara respectiva.
- Inainte de a-mi exprima punctul de vedere si comentariile personale, doresc sa ma prezint in cateva cuvinte: AM intrat in imobiliare in anul 1997, acum detin ce-a de-a doua agentie imobiliara( Prima Garanta Imobiliare www.garantaimobiliare.ro am vandut-o) De-alungul anilor am capatat atat o experienta foarte mare ca si agent ,ca si manager formator de agenti imobiliari dar si ca planificator in dezvoltarea unei agentii imobiliare. Am castigat bani, insa nu m-am imbogatzit. AM un stil de viata decent si fac afaceri imobiliare..decent. Am purtat si condus negocieri de multe milioane de euro in concurentza cu agentii cu cea mai mare cifra de afaceri (primele 3 - unde nu e inclusa si DTZ) , unde m-am impus pentru clientii pe care-i reprezentam in detrimentul spre ex. Colliers.
Referitor la articolul de fata. sunt cateva aprecieri asupra interviului unde afirmatiile, se bat cap in cap. odata agentii buni castiga 500.000 euro, un agent ..,,bun'' intre 50.000 si 100.000 euro , dar se cauta in special agenti fara pregatire care ..tot dupa spusele din articol, ar ajunge sa fie agenti buni cam in 7-8 ani.
In primul rand sa spui ca un agent imobiliar bun castiga 500.000 euro este aberant in contextul , impozitelor catre stat, in contextul in care un agent ce ar beneficia de masina, telefon, salariu fix, fitness, asigurari privata nu ar avea un comision mai mare de intre 15 - 25% din totalul unui comision incasat de agentie.
- Dar mai intai trebuie mentionat ca succesul unui agent nu vine de la el putere. Succesul in finalizarea unor afaceri vine dintr-un cumul de factori printre care se afla si norocul dar nu mai intai de , bugetul de publicitate alocat ofertelor agentului respectiv, de loialitatea agentului fata de companie, de cati clienti poate atrage o companie prin reteaua de colaboratori subcomisionari ce aduc clientii la companie, de parteneriatele inchiate..etc.
 • Pentru ca un agent imobiliar sa fie in pozitie de a incheia o afacere cu un comision de 500.000( daca ajunge si nu e dat la o parte de sefii ierarhici cand se..intrevede o pozibila tranzactie !!!!) putem face un calcul minimal si maximal:
  Un agent imobiliar cu salariu fix, facilitati nu poate avea un comsion mai mare de 15 - 25% daca luam maximul 25%,ar insemna ca si compania sa incaseze un comsion de 4 mil euro. Dar ca agentia sa incaseze un comision de 4 mil de euro, luand in calcul cei 3% comision standard insa care la sume mari sufera negocieri drastice si ajunge la nivelul 0,5 % din suma tranzactionata de fiecare parte( vanzator si cumparator) deci in total de la ambii ar fi 1% pentru a atinge cei 4 mil euro cu 1% comision trebuie vanduta o proprietate de 400 milioane euro.
  Poate vrea sa ne spuna DTZ ceva despre cifrele de afaceri, dar pot sa citez eu dintr-un articol. din acest site: ,, Compania DTZ Echinox a inregistrat in primul semestru al anului 2007 o cifra de afaceri de 2,05 milioane de euro.''
  - De aici va puteti da seama de fictiunea si chiar infantilitatea afirmatiei ca un agent foarte bun( sunt cateva sute in bucuresti) ar casitga 500.000 pe an. chiar daca suma toturor tranzactiilor din acel an ar fi 400. milioane euro( PUTETI OBSERVA DISCREPANTZA FLAGRANTA INTRE CIFRA REALA DE AFACERI A INTREGII DTZ SI SPUSELE PERSONAJULUI DIN ARTICOL) si la un comsion maximal cei 500.000 BRUT, ar fi impozabili atat cand i-ar plati agentia catre agent ( impozitul catre stat ar fi 250.000 euro pe care NICI O AGENTIE NU-I PLATESTE IN PLUS CI DIN CEI 500.000 EURO)) cat si ''EMINENTUL SI IREALUL AGENT IMOBILIAR'' - cel care primeste,. 16% DIN NET ADICA 500.000 - 250.000 impozit la stat = 250.000 - 16%(40.000 Eur) = 210.000 NET.
  - Logic tot ce scrie in articol e desfiintat avand in vedere ca pentru 500.000 euro net la un agent DTZ care are o cifra de 8 mil euro tot anul si si la care trudesc din greu 40 de agenti in cadrul a 18 agentii.....va dati seama de ce spun ca s-au aruncat niste sume fictive si afisate cu infantilism pentru o femeie de imobiliare cu pozitiile de director financiar ( oare garda financiara nu s-ar auto sesiza ?) si recrutare.
  Deci Draga cititorule, sper ca te-am ajutat sa-ti dai seama de discursul Infantilo - demagogico fantastic, si realizezi ca nu exista mitul Agentului Imobiliar care sa castige 500.000 euro pe an.
  Acest comentariu este de asemenea si pentru realizatorul interviului , caruia-i recomand mai multa responsabilitate si mai mult spirit critic, dar nu i-ar strica si ceva pricepere la analiza afacerilor imobiliare.
 •  
  DB a spus:
  09/09/2008 12:36
  Acel agent imobiliar care poate ajunge la castigurile exprimate in articol este un agent in general din piata, nu al companiei DTZ...
   
  Materialele zilei din REAL ESTATE
  in | 0 vizualizari | 0 comentarii

  Steliana Rizeanu
  Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
  Steliana Rizeanu
  Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
  Steliana Rizeanu
  Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
  Ultima ora
  Sambata, 23 Iunie 2018, 01:16
  Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
  Adresa dvs. de email:
  Abonati-va la newsletter