- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Efecte-domino: Ce piete trag ponoasele prabusirii din imobiliare

21 May, 00:01 • cristina.mihai
Scaderea drastica a tranzactiilor rezidentiale, dar si a numarului de proiecte imobiliare in derulare, a afectat o serie de domenii adiacente pietei imobiliare. DailyBusiness.ro a realizat o "harta" actualizata a acestor efecte in lant.
Efecte-domino: Ce piete trag ponoasele prabusirii din imobiliare

Brokeraj de credite

Scaderea cererii a afectat serios activitatea brokerilor de credite de pe piata locala. Diminuarea numarului de solicitari de credite cu destinatie imobiliara a devenit vizibila in luna noiembrie a anului trecut, dupa modificarea normelor de creditare, insa brokerii de credite au resimtit o scadere a cererii inca de la inceputul verii lui 2008.

[quote=Anca Bidian, director general Kiwi Finance]Din datele noastre, cererea din T1 2009 se situeaza la nivel de piata la 35% din volumul aceleiasi perioade a anului trecut[/quote]
„Primele semnale ale scaderii cererii le-am inregistrat in iunie 2008, cand cererea deja nu mai era solvabila, in sensul ca preturile pietei imobiliare nu mai aveau nicio legatura cu veniturile si calitarea fondului locativ, iar raportul dintre pretul pe metru patrat si venitul mediu sarise mult de orice schema cunoscuta”, a spus Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.

Scaderea cererii s-a adancit spre finalul anului, iar in primul trimestru din 2009 brokerii observa scaderi masive ale solicitarilor de credite.

„Comparand rezultatele companiei din primul trimestru al acestui an cu rezultatele primului trimestru din 2008, observam scaderea drastica a cererii de credite imobiliare, cu aproape 80%. Si valoarea sumei totale solicitate s-a diminuat, comparativ, cu 84,2%”, a spus Roxana Gavrila, directorul de comunicare al Credit Team, unul dintre cei mai mari brokeri de pe piata.

Din totalul cererilor de credite, doar o mica parte sunt aprobate de banci.

In trimestrul I al anului in curs, rata de succes pentru solicitarile de credite imobiliare procesate de companie s-a cifrat la 32% in cazul Credit Team.

Totusi, inceputul primaverii acestui an a adus o usoara revigorare a pietei de credite imobiliare.

„In prezent asistam la revigorarea numarului de cereri pe acest segment de creditare, desi nu mai putem compara rezultatele cu perioada echivalenta din 2008. Cresterea a inceput la finalul lunii februarie, concomitent cu un alt set de modificari ale regulamentului de creditare”, au spus reprezentantii Credit Team.

Reprezentantii brokerului de credite considera ca este foarte probabila continuarea procesului de crestere a numarului de solicitari, pe fundalul cresterii nivelului de lichiditate pe piata si a scaderii riscului de tara, factori generati de acordul cu institutiile financiare internationale. „Avand in vedere aceste aspecte, ne putem astepta si la scaderea costurilor creditarii, inspre finalul anului in curs”, a spus Roxana Gavrila, directorul de comunicare al companiei.

Constructii si materiale de constructii

Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat de falimente in 2008, cu una dintre cele mai mari cresteri a numarului de insolvente, se arata intr-un raport recent al Coface Romania.

Problemele constau in existenta anumitor intarzieri a platilor pentru lucrarile efectuate, iar in contextul lipsei de lichiditati de pe piata orice intarziere poate afecta cash flow-ul firmei, au spus reprezentantii Dafora, care au remarcat pe piata o orientare a firmelor de constructii catre lucrari de infrastructura (drumuri, canalizari, etc) dar si lucrari civile ofertate de stat.

„Nu neglijam insa nici lucrarile de mica anvergura sau orice alte oportunitati care pot aduce profit”, a adaugat Cristina Suten, directorul de comunicare al Dafora Constructii.

Diminuarea activitatii de constructii a micsorat si piata de materiale de constructii.

[quote=Marian Parvu, director general ArcelorMittal Construction]La nivel de volume, suntem la 70% in 2008. La nivel de valori chiar mai jos, datorita scaderii preturilor[/quote]
„Noi am facut mai multe scenarii (sase pana acum) si este greu sa stim care va fi in final evolutia pietei, atata timp cat din piata nu sunt semnale de nici un fel, practic totul fiind in faza de asteptare. Factorii care vor determina evolutia sunt in primul rand reluarea creditarii si reducerea dobanzilor”, a mai spus Parvu.

Notari

Activitatea birourilor notariale locale a inregistrat un declin de 40-60% in primele 4 luni, in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, a spus Ion Marin, vicepresedintele Uniunii Notarilor din Romania.

Marin a precizat insa ca in mare parte contractele incheiate in primele luni ale anului sunt deal-uri demarate in ultima parte a anului trecut si ca abia din primavara aceasta se va putea vorbi concludent de ce se intampla pe piata.

Numarul tranzactiilor imobiliare realizate in primele doua luni din 2009 a scazut cu 37% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit ultimelor date facute publice de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Astfel, in perioada ianuarie-februarie 2009 au fost inregistrate 48.610 de tranzactii imobiliare, in scadere cu aproximativ 29.000 fata de perioada ianuarie-februarie 2008.

Agentii imobiliare

Business-urile agentiilor imobiliare sunt puternic afectate de situatia pietei imobiliare. In primele 3 luni ale anului, peste 10 agentii imobiliare membre ale ARAI si-au incetat activitatea, iar marile agentii trec printr-un amplu proces de reducere a cheltuielilor.

In ceea ce priveste veniturile principalelor agentii imobiliare, acestea sunt estimate sa scada cu un minim de 10% in 2009, a spus Razvan Gheorghe, directorul general al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

Oficiali principalelor agentii imobiliare de pe piata nu au facut estimari privind afacerile proprii in acest an.

Publicitate

Multe din companiile imobiliare au renuntat sau diminuat considerabil bugetele de promovare, asa ca principalele canale de comunicare alese de acestia in anii trecuti: outdoor-ul si indoor-ul au fost „parasite”de advertiserii din real-estate, care au fost inlocuiti de FMCG sau telecom.

De asemenea si portalurile imobiliare au resimtit o scadere a veniturilor din publicitate, dar si rezilieri ale contractelor de promovare.

„Nu este o noutate ca partenerii nostri, agentii imobiliare sau dezvoltatori, sunt afectati de criza actuala. Semnele au inceput inca din ultima parte a anului trecut, cand numarul solicitarilor de reziliere a contractelor cauzate de suspendarea activitatii a inceput sa creasca. Multe agentii au disparut de pe piata si exista dezvoltatori care si-au inghetat proiectele”, a spus Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro.

Electrocasnice

Piata romaneasca a bunurilor electrocasnice si IT&C de folosinta indelungata a scazut in primul trimestru cu 33,4% comparativ cu acelasi trimestru din 2008, cele mai importante scaderi inregistrandu-se pentru echipamentele de birou si in sectorul foto, de peste 40%, potrivit unui studiu GfK, lansat recent.

„Pe timp de criza, toate domeniile sunt interconectate puternic – daca nu se mai vand apartamente, oamenii nu mai au nevoie de aragaze sau frigidere”, spune Daniel Mitel, COO LG Romania.

Mobila

Stefan Nicolae, proprietarul Staer, a estimat ca piata de profil se va comprima, in 2009, cu minim 10%, chiar cu 70%, in varianta cea mai pesimista.

Oficialii Moberxpert au explicat ca printre factorii care afecteaza piata de mobilier se numara si scaderea pietei rezidentiale.

In primele trei luni ale anului, vanzarile Mobexpert au scazut cu 3% pe decoratiuni si mobilier pentru casa si cu 10% pe mobilier de birou.